44 találat a(z) leányvállalat cimkére

Munkáltatói biztosítás Kérdés

Anyavállalat menedzsment díjat számláz Kérdés

EU-s munkavállaló biztosítási jogviszonya Magyarországon Kérdés

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A számviteli politikába mit fontos beépíteni amiatt, hogy 2019. évtől leányvállalat lettünk?

"Származtatott" önálló jogi személy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy jogi személy társaság önálló jogi személyiséggel ruházza fel az egyik "egységét", a könyvelési, pénzügyi szolgáltatásokat elláthatja-e kvázi az "anya" ingyenesen? Ebben az esetben keletkezik-e valamilyen fizetési kötelezettség az egyes jogi személyeknél? Mindkét jogi személy adómentes. Ez rögzíthető az alapító okiratban vagy külön szerződés szükséges? A válaszukat előre is köszönöm

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e innovációs járulékot fizetni a következő kapcsolt vállalkozásoknál? "A" vállalat anyavállalat , amely "B" leányvállalat 100 százalékos tulajdonosa, egyben "C" vállalat szintén 100 százalékos tulajdonosa. "B" és "C" leányvállalat között nincs sem tulajdonlási sem üzleti kapcsolat. Az "A" anyavállalat és "B" leányvállalat kapcsolódása alapján nem kellene innovációs járulékot fizetni, a "A" anyavállalat és "C" leányvállalat kapcsolatában sem. Az "A" anyavállalatnak azonban a konszolidáció alapján kell innovációs járulékot fizetni. Ez azt jelenti, hogy mindkét leányvállalatának is függetlenül attól, hogy önálló anya-leány kapcsolat alapján nem kellene járulékot fizetnie?

Menedzsmentdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem egy amerikai tőzsdén jegyzett cégcsoport magyarországi leányvállalatával kapcsolatos, amely egy magyarországi székhelyű és adóilletőségő kft. A végső anyavállalat az aktuális üzleti évre bevezette, hogy a saját költségeit menedzsmentdíj formájában szétteríti az összes leányvállalata között. Született egy szerződés, amely leírja, hogy az anyavállalat, mint szolgáltató központ IT-, HR-, jogi és menedzsmentfeladatokat lát el a leányvállalatai számára, illetve egy táblázat mellékletet tartalmaz, amiből látszik, hogy az anyavállalat költséghelyein mekkora összegek merültek fel, és hogy a felmerült költségeket mutatószámok alapján szétosztják a leányokra. A magyarországi cégre 50 millió forintot el nem érő, de több tízmillió forint összegű díj jutott. Kérdésem, hogy egy adóellenőrzésen ezzel kapcsolatban mire kell általánosságban számítanunk? A táblázaton túlmenően nem tudjuk bemutatni, hogy a felmerült költségek mivel kapcsolatban merültek fel. Tudunk olyan pontokat említeni, mint például központi HR-adatbázis vezetése, SAP rendszerkarbantartás, GDPR jogi feladatok, de az említett táblázaton kívül nem tudunk teljesítési igazolást felmutatni. Bár az éves költség nem haladja meg az 50 millió forintot, kell-e ezzel a számlával kapcsolatban transzferárral kapcsolatos ellenőrzésre számítanunk? Meg kell említenem, hogy a kft.-nek van saját HR-vezetője, külső IT-szolgáltatója és jogi képviselete Magyarországon. Köszönettel.

Elengedett pótbefizetés cég-cég között 2. Kérdés

Kedves Pölöskeiné! https://adozona.hu/kerdesek/2019_9_30_Elengedett_potbefizetes_cegceg_ko_ymm A kérdésünkben szereplő leányvállalat nem tudja visszafizetni a pótbefizetést, a tevékenység megszűnése miatt, de a céget még nem kívánja megszüntetni a tulajdonos cég a kisebb, nyitott, rendezendő tételek miatt. Az anyavállalatnak mi a teendője az év végi mérleg készítésekor, mivel tudja, hogy ez a pótbefizetés nem fog megtérülni? Van-e az anyavállalatnak vagy leányvállalatnak a mérlegkészítéshez kapcsolódóan, vagy döntés esetén a leányvállalat megszűnése esetén társaságiadó- és illetékfizetési kötelezettsége. Hogy vezetjük ki a két cégből a pótbefizetést év végén vagy a leányvállalat megszűnése esetén? Válaszát nagyon köszönjük.

Csődöt jelentett a Thomas Cook utaztatási cég osztrák, lengyel és német leánycége is Cikk

Csődöt jelentett szerdán a Thomas Cook brit utaztatási cég osztrák, lengyel és német leánycége.

Osztalékfizetés a cég nagyanyjának Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: Rendelkezhet-e úgy az anyavállalatunk, hogy a neki járó osztalékot ne neki, hanem az ő anyavállalatának, tehát az osztalékot fizető cég „nagyanyjának” fizessük ki? Vagy rendelkezhet-e úgy az anyavállalatunk, hogy a neki járó osztalékot kompenzáljuk egy másik céggel fennálló követelésünkkel, amely vevői követelés az anyavállalatunk tulajdonosával, azaz a „nagyanyánkkal” szemben áll fenn? Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Munkaerő-közvetítés Lengyelországba Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem szerződést kötött egy lengyel céggel munkaerő-közvetítésre, melyet sikeresen teljesített és a későbbi magyarországi cég (kft.) ügyvezetőjét közvetítette. A lengyel anyacég a magyarországi kft.-t az első sikeres közvetítés után alapította. A következő közvetítésnél, mikor az ügyvezető további kollégáit közvetítette a cég, akkor már a magyar leányvállalat működött (adószámmal).Viszont a továbbra is a lengyel anyavállalattal volt a szerződés. Az első közvetítés, tudomásom szerint nem áfás, áfán kívüli export szolgáltatás. Azonban nem egyértelmű, hogy a következő munkaerő-közvetítés, amikor már van magyarországi leányvállalat, magyar adószámmal, akkor áfásan vagy áfa nélkül kell számlázni? Előre is megköszönve a válaszát, tisztelettel: Viktor

Dolgozói részvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. amerikai anyavállalata a magyar kft. dolgozóinak dolgozói részvényt szeretne térítésmentesen adni, ennek milyen adó- és járulékvonzatai vannak? köszönettel

Transzferár-dokumentáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy leányvállalat, tulajdonosunk 100 százalékban egy német illetőségű cég, amelynek számos képviselete van Európában. Társaságunk 99 százalékban csak az anyavállalat termékeit forgalmazza Magyarországon, aminek eredményeképpen a törvényi rendelkezés alapján (mivel az anyavállalattól vásárolt termékek értéke meghaladja a 50 millió forintot) rendelkeznünk kéne transzferár-dokumentációval. Anyavállalatunk a német törvények alapján elkészítette az egész csoportra vonatkozó (konszolidációba bevont vállalkozásokra vonatkozó) transzferár-dokumentációt, ami elviekben ránk is vonatkozik, hiszen a konszolidációba a mi vállalkozásunk is be van vonva. A kérdésem ezzel kapcsolatosan az lenne, hogy a magyar törvények alapján társaságunknak is el kéne készítenie magyar nyelven, a magyar leányvállalatra vonatkozó transzferár-dokumentációt? Amennyiben a válasz igen, akkor a további kérdésem az lenne, hogy a fődokumentumra vonatkozó adatok hiányában (hiszen ezen adatokkal a magyar leányvállalat nem rendelkezik) hogyan tudom elkészíteni a dokumentációt, hogy azt az adóhatóság elfogadja? Válaszukat, előre is köszönjük.

Kkv-besorolás Kérdés

Magyarországi kft. 90 százalékban külföldi magánszemély tulajdona. A külföldi magánszemélynek Lengyelországban van cége, ahol 100 százalékban tulajdonos. Nem anyavállalat, nincs konszolidált mérleg. A piac ugyanaz! A kkv-besorolás szempontjából össze kell-e adni a három mutató adatait? Köszönöm előre is. Maróthiné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close