28 találat a(z) lakóhely cimkére

Utcajogász: a lakcímbejelentés nemcsak lakásoknál érvényes Cikk

A Belügyminisztérium (BM) állásfoglalása szerint a lakcímbejelentés érvényes olyan ingatlanok esetében is, amelyek nem minősülnek lakásnak – tudatta az Utcajogász Egyesület közleményben az MTI-vel pénteken.

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson Cikk

Eltérőek az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített – közölte az MTI.

Így kaphatnak az ukrajnai menekültek öregségi nyugdíjat Magyarországon Cikk

Az Ukrajnában több mint két éve dúló háború következményeként számos idős, nyugdíjas korú személy menekült Magyarországra ideiglenes vagy végleges letelepedés szándékával. Esetükben felmerül a kérdés, hogy Magyarországon jogosultak lehetnek-e nyugdíjra, és ha igen, nyugellátásuk milyen összegben állapítható meg.

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Kormányablakok: több helyszín, hosszabb nyitvatartás hétfőtől Cikk

Ismét teljes nyitvatartással várja az ügyfeleket a legtöbb kormányablak 2023. március 20-a hétfőtől.

Lakóhely jelentősége több EGT-tagállamban fennálló jogviszony esetén – példákkal Cikk

Az utóbbi években gyakrabban találkozunk olyan magánszemélyekkel, akik az EGT-tagállamain belül több jogviszonyban látják el tevékenységüket. Az országhatár környezetében élők esetében nem ritka, hogy a magánszemélyek egy része határon innen és a határon túl is munkaviszonyt létesít. Mások távolabbi országokból részesülnek igazgatósági térítésben. Ezen párhuzamosan végzett tevékenységeknél esetenként bonyolult adózást és járulékfizetést érintő értelmezési kérdések merülnek fel.

Külföldi lakóhelyű magánszemély átalányadózása Kérdés

Home office és munkába járás költségtérítése? Nem egymást kizáró fogalmak! Cikk

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is. A Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

Külföldi lakóhellyel – katás egyéni vállalkozó Kérdés

OECD – adózási iránymutatások a járvány idejére Cikk

Az OECD 2021. január végén közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását. Az Andersen Magyarország összefoglalta a dokumentum fontosabb ajánlásait.

Otthonfelújítási támogatás feltétele Kérdés

Munkába járás Kérdés

Hazautazás költségei: mit térít a munkáltató? Cikk

A munkavállalók annak érdekében, hogy munkát találjanak, gyakran kénytelenek elhagyni lakhelyük közigazgatási határait. A munkába járásnak azonban vannak költségei, nem beszélve a hazautazásról. Cikkünk igyekszik tisztázni a fogalmakat, illetve azt, hogy a munkáltató milyen mértékben köteles téríteni az utazással kapcsolatban felmerülő költségeket.

Klíma elszámolása egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a székhelyén, ami egyben a lakóhelye is, klímaberendezést szereltetett be. Ebben az esetben van-e lehetőség elszámolni költségként a beruházást, illetve levonásba helyezni az áfát, akár százalékos arányban is (a lakóházból a dolgozószoba arányában például)? Vagy ez a NAV szemében személyes használatnak minősül és semmiképpen nem lehet? Köszönettel: Éva

Magyarországi fióktelep romániai ügyvezetővel Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Romániai cég magyarországi fióktelepének ügyvezetője életvitelszerűen Romániában lakik, ott dolgozik. A magyarországi fióktelep nem működik, nincs alkalmazott sem.A leveleket magyar kézbesítési megbízott veszi át. Kérdésünk: – A magyarországi fióktelepnek az ügyvezető után keletkezik-e valamilyen fizetési kötelezettsége ? – Az ügyvezetést milyen jogviszonyban kellene ellátni, hogy ne keletkezzen semmilyen fizetési kötelezettsége a magyarországi fióktelepnek a román ügyvezető után? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink