95 találat a(z) lakásvásárlás cimkére

Alkalmazottnak egyösszegű lakásvásárlási támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkavállalónk számára szeretnénk lakásvásárlási támogatást nyújtani. Egyedülállóként igazolt jövedelme alapján nem tudja a vásárláshoz szükséges önerőt teljes mértékben biztosítani, viszont így a banktól nem kap hitelt. Milyen formában tudnánk számára adómentes támogatást nyújtani? Tudunk neki mint munkáltató közvetlenül segíteni, vagy csak hitelintézeten keresztül? Mekkora lehet a támogatás mértéke, lehet-e egyösszegű a támogatás, és milyen nyilatkozatokat kell kitöltenünk? Az adómentességhez milyen részeket kell vizsgálnunk – gondolunk itt a szobaszámra stb.

Céges lakásvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk új építésű társasházi lakások építésével és forgalmazásával foglalkozik. Egy kft. lakást és garázst szeretne vásárolni, amit a későbbiekben bérbe kíván adni. A kft. áfakörös tevékenységet folytat. Ebben az esetben az értékesítés egyenes vagy fordított áfa hatálya alá tartozik? A kft. levonhatja az áfát?

Lakáscélú munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Testvérem és még jelenlegi férje válnak, és azzal segíteném testvéremet, hogy a jelenlegi férje tulajdonrészét megvenném, részben hitelből, részben önerőből, 50 százalékos tulajdonrészt szerezve a lakásban. A tranzakció természetesen piaci áron zajlana. Felhasználható-e az adómentes munkáltató hiteltörlesztés jelen esetben a fennálló testvéri kapcsolatra tekintettel megvett ingatlan 50 százalékára? (A méltányolható lakásigény feltételei fennállnak.) Szükséges-e állandó lakcímként bejegyeztetnem a lakást, vagy elegendő tartózkodási címként? (Tényleges költözés nem történne ugyan, de a feltételeknek megfelelés miatt kérdezném.) Köszönöm segítségét előre is!

Kamatmentes lakáshitel munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adhat-e a dolgozónak a munkaadó cége kamatmentesen lakásvásárlásra hitelt? Ha igen, mi a feltétele? Köszönettel: Ildikó

Kedvezőbb illetékszabályok a lakások adásvételénél Cikk

Elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, mely szerint jövőre lakásvásárlás esetén a kedvezményes illetékalap megállapításakor, illetve az illetékmentesség alkalmazásánál figyelembe lehet majd venni annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amelyet a vásárlást megelőző három éven belül adtak el. A korábbi szabályozás egy évet tartalmazott.

Támogatás lakásvásárláshoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! 36 órás munkaviszonyban dolgozó munkavállalónak (határozatlan idejű) a cég szeretne a lakásvásárláshoz támogatást adni mintegy 5 millió forintot és a fennmaradó hitelhez a cafetérián belül támogatást nyújtani (a lakás a támogatott feltételeknek megfelel). A kérdésem arra irányul, hogy adómentesen adható-e vagy adókötelezettséget von maga után? Válaszát előre is köszönöm.

Lakásvásárlási illeték: kedvezményről tárgyal a parlament Cikk

Egyről három évre nőhet azt az időtartam, amely alatt a korábbi lakást értékesíteni kell ahhoz, hogy annak értékét – mint illetékalap-csökkentő tényezőt – figyelembe lehessen venni az illeték megállapításakor. Az ezzel összefüggő, az illetékekről szóló törvény és az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény módosítását kedden tárgyalta az Országgyűlés.

Illetékfizetés válás után vásárolt lakásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válás után a 2010-ben vásárolt lakás a volt feleség tulajdonában marad, eddig a férj nevén volt bejegyezve a földhivatali tulajdoni lapon. A feleség fizet 10 millió forintot a férjnek, aki másik ingatlant vásárol (körülbelül 20 millió forintért). Mi után kell illetéket fizetnie a férjnek és a feleségnek?

Kft. által nyújtott lakásvásárlási kölcsön Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. adhat alkalmazottnak vagy csak rokonsági körbe tartozó személynek visszatérítendő lakásvásárlási kölcsönt? Ha igen, miként?

35 év alattiak illetékkedvezménye utólag Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ha egy 35 év alatti magánszemély 2012-ben az 5,9 millió forint forgalmi értékű első lakásvásárlása esetén nem vette igénybe az 50 százalékos illetékkedvezményt, utólag érvényesítheti azt? Minden feltételnek megfelelt volna, csupán nem tájékoztatták erről a lehetőségről, és így akkor nem nyilatkozott, hogy élne vele. Előre is köszönöm válaszát!

Lakásvásárlás: 5 százalékos áfakulcs vagy áfatámogatás? Cikk

Mikor minősül termékértékesítésnek az új ingatlan értékesítése, és mikor minősül szolgáltatásnyújtásnak ? Mikor alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs, és mikor az 5 millió forintig adható áfatámogatás? Olvasónk kérdésére Bartha László adójogi szakjogász válaszol.

5%-os áfás lakás vásárlása vs áfavisszatérítés (támogatás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Kérem, szíves válaszukat arra vonatkozóan, hogy miben tér el az 5%-os lakásvásárlás feltételei, a max. 5 millió forintig adható áfatámogatás feltételeitől. 2. Tudomásom szerint csak termékértékesítésnek (áfatörvény 10. § (d) pont) minősülő új ingatlan vásárlása esetében lehet szó az 5% áfakulcs alkalmazásának, hiszen az áfatörvény 3. számú mellékletének termékértékesítés részében (50., 51. pontok) található meg az új lakás értékesítése, a szolgáltatásnyújtások között nem. Kérdés: Mikor minősül (milyen esetekben minősül) termékértékesítésnek az új ingatlan értékesítése, és mikor minősül szolgáltatásnyújtásnak? Kérem válaszát lehetőleg jogszabályhelyekkel alátámasztva, példákon keresztül levezetve, küldje meg. (Pl. befektető cégé a telek; megbíz egy kivitelező céget társasház (lakóingatlan) felépítésére, aki alvállalkozó cégekkel a telekre felépítteti azt. Az egyes lakásokat a befektető eladja magánszemélyeknek. Termékértékesítés-e vagy szolgáltatásnyújtás az: - alvállalkozó és a fővállalkozó (generálkivitelező) közötti ügylet, - fővállalkozó és a befektető (megrendelő) közötti ügylet, - befektető és a magánszemély közötti ügylet? Válaszait előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Lakásvásárlás illetékmentessége Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi esettel kapcsolatban szeretnék megbizonyosodniarról, hogy jár-e illetékmentesség. Magánszemély eladja 100 százalékos tulajdoni hányadú, 21 millió forint forgalmi értékű lakását. Egy éven belül az élettársával közösen vesz egy 25 millió forint forgalmi értékű családi házat, melyben a tulajdoni hányada 70, az élettársé 30 százalék. A 70 százalékos tulajdoni hányadra eső forgalmi érték 17,5 millió forint, ami kevesebb, mint az eladott lakás 21 millió forintos forgalmi értéke, így értelmezésem szerint a magánszemély kérhet illetékmentességet. Az élettárs pedig a 30 százalékos hányad után fizet illetéket. Helyes-e a fenti elgondolás? Köszönöm szépen válaszát!

Vissza nem térítendő lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adható-e adómentesen munkáltatói lakásvásárlási támogatás, ha a támogatással hitel nélkül tudja a lakást a dolgozó megvásárolni? (Az egyéb feltételek fennálnak.) A NAV ügyfélszolgálata szerint az szja-törvény 1. számú melléklet 9.3.1. a 9.3.2.-vel együtt érvényes, azaz csak hiteltörlesztésre adható adómentesen. Ha ez helytálló, akkor, ha hitelt vesz fel a dolgozó – 4 millió forintot – azt visszafizetheti helyette a munkáltató adómentesen?

Újabb csúcson a lakásvásárlási hajlandóság Cikk

Nyolc százalékkal többen vennének vagy építenének biztosan lakást a következő egy évben a három hónappal ezelőttihez képest, és az ezt valószínűsítők köre is 4 százalékkal nőtt – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felméréséből.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink