95 találat a(z) lakásvásárlás cimkére

Brutális ingatlanárak Budapesten, de még Debrecenben is Cikk

Idén az első fél évben több mint a kétszeresére nőtt az egymillió forint négyzetméterár felett értékesített ingatlanok száma az előző év azonos időszakához képest, 2018. második félévéhez viszonyítva pedig 35 százalékos a növekedés – közölte a Duna House.

Ennyi évnyi átlagkereset kellett 2018-ban egy átlagos méretű lakás megvásárlásához Cikk

Az átlagfizetésekhez viszonyítva a leghosszabb időszakot, több mint 11 évet a cseheknek, a legkevesebbet pedig, alig négy évet, a portugáloknak kellett dolgozniuk ahhoz, hogy új, 70 négyzetméteres lakást vehessenek, Magyarországon tavaly ehhez 7,1 évnyi bruttó átlagkereset kellett – összegezte a Deloitte európai lakóingatlan-piaci (Deloitte Property Index 2019) tanulmányában.

Sokak számára csökken a közjegyzői díj Cikk

A nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépő új közjegyzői díjrendelet, egyes eljárásokért a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy harminc százalékát kell megfizetni – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerdán az MTI-vel.

Még drágábbak lesznek a lakások Cikk

Erős kereslet mellett jelentősen emelkedtek tavaly a lakásárak, éves szinten országosan 15,2 százalékkal, Budapesten pedig 22,9 százalékkal, ezzel a fővárosban nőtt a túlértékeltség kockázata, az árak ugyanis meghaladják a makrogazdasági fundamentumok által indokoltat. A jövedelmekhez képest Budapesten a legmagasabbak a lakásárak a visegrádi országok közül – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi lakáspiaci jelentésében.

Lakásvásárlás illetéke, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Fiam magyar-svéd állampolgár (13 éve kint dolgozik, ottani munkaviszonyban), ha Magyarországon vásárol (nem első itt lévő ) lakást és Svédországban is van saját tulajdonú lakása, akkor kell-e és mennyi adót, illetéket fizetnie, és melyik országban (külön megköszönném, ha a svéd adózás, illetéket illetően is tudnának segíteni). Köszönettel.

Csok használt lakásokra: kiknek, mikor kedvezhet? Cikk

A használt lakás vásárlására is igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására vélhetően a főváros környékén, a régióközpontokban és a fontosabb iparvárosokban fellendül a kereslet – véli Otthon Centrum. Ezzel együtt viszont a használt lakások négyzetméterárainak emelkedésével is számolni lehet.

Új lakás vásárlása csok támogatással – illeték nagysága Kérdés

Esetleírás: 3 gyermek, csokkal, új lakás vásárlása. A vételár 39 millió forint. Ebből levonandó a 10 millió forint támogatás, marad 29 millió. Mivel ez 30 millió forint alatt van, még levonandó az újlakás-kedvezmény, ami 15 millió forint, tehát az illeték alapja 14 millió. A fizetendő illeték tehát 14 millió*4%=560 ezer forint. Jól értelmeztem a törvényi előírást?

Lakáshasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság lakást vásárol hitelre. A lakást az ügyvezető fogja használni (ott fog élni a családdal). A lakással kapcsolatos költségeket a gazdasági társaság fizeti, de gondolkodnak továbbszámlázáson is. Milyen adót és járulékot kell a társaságnak vagy az ügyvezetőnek fizetnie ingyenes használatkor, illetve ha áthárítja a költségeket? Mi az adó, illetve a járulék alapja? (Szíveskedjen jogszabályhelyet is megjelölni.) Ha ingyenesen használná a lakást az ügyvezető, keletkezik-e áfakötelezettség? Köszönöm.

Munkáltatói hozzájárulás lakásvásárláshoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy dolgozó lakásvásárlását szeretné támogatni 1 millió forint vissza nem térítendő támogatással. Adásvételi szerződés még nem készült, csak 2019-ben várható. A 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet nem, de az Szja tv. vonatkozó pontjai változnak. Kérdésem, hogy az ilyen formájú támogatás is bérként fog adózni jövőre mindkét oldalon? Válaszát előre is köszönöm.

Lakásépítés és -vásárlás cafeteria-felhasználásának ideje Kérdés

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 2019. január 1-jétől hatályba lépő, a 2018. évi XLI. törvényben megjelent változásai miatt, a lakáscélhoz nyújtható vissza nem térítendő munkáltatói támogatások adómentessége megszűnik, mint például vásárlás, építés támogatására nyújtott egyösszegű munkáltatói támogatás. A 2018. december 31-éig folyósított támogatások még adómentesnek minősülnek, azonban a 2019. január 1-jén és azt követően utalt támogatások után már a bér jellegű kifizetések szabályai szerint kell mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak adózniuk. Az összeg felhasználásnak igazolása 15/2014. NGM rendelet alapján történik. A fentiek alapján jól értelmezem-e, hogy a munkáltató ilyen adómentes juttatást pénzintézeten keresztül kizárólag 2018. 12. 31-éig utalhat. A munkavállaló – a munkáltató döntésétől függően – lakásvásárlás céljára 2019 április 15-éig, míg építésre 2020. április 15-éig használhatja fel a munkáltató által 2018. 12. 31-éig pénzintézethez utalt összeget?

Ingatlanvásárlás cégtől Kérdés

Cégtől vennék lakást, melynek ára 27 százalék áfát tartalmaz. Milyen lehetőség van arra, hogy az áfát vissza lehessen igényelni?

Munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője szeretné igénybe venni a munkáltatói lakáscélú támogatást. a kft.-ben munkaviszonnyal rendelkezik. Van már családi háza, ahol bejelentett lakcíme van. 1.) Ha vásárolna egy lakást, amelyhez nem venne fel hitelt, akkor hogyan vehetné igénybe a támogatást? 2.) Ha a meglévő családi házára napelemet szereltetne, amelyhez szintén nem venne fel hitelt, hogyan vehetné igénybe a támogatást? Köszönettel: Nagyné

Lakásvásárlás illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Illetékkel kapcsolatban szeretném az alábbi kérdéseket feltenni: 1.) Jár-e a 35 év alattiak első lakásvásárláshoz kapcsolódó kedvezménye abban az esetben, ha a magánszemélynek korábban volt lakástulajdona, öröklés útján? (Nagykorú az örökléskor és 50 százalékos a tulajdonrésze.) 2.) Ha a magánszemély az örökléssel történő vagyonszerzést követően értékesíti az ingatlant, majd egy éven belül másik lakást vásárol, akkor levonható-e a vagyonszerzési illeték alapjából az éven belül szerzett (örökölt, ingyenes, egyenes ág) ingatlan értéke? Emlékeim között szerepelt az, hogy csak akkor vonható le, ha nem ingyenesen szerezte, de erre való utalást az illetéktörvényben nem látok, illetve elképzelhető, hogy egy másik esetről/adónemről rémlik. Köszönöm.

Lakásvásárlás plusz klubkártya II. Kérdés

Előző, azonos című kérdésem kiegészítését kérném. Kérdésem: a meghatározott juttatás adóját egyben, a pénzügyi rendezéskor kell befizetni? Ott nincs elhatárolás? http://adozona.hu/kerdesek/2018_3_24_Lakas_vasarlasklubkartya_ggc

Adómentes munkáltatói támogatás lakásépítésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató lakáscélú támogatást nyújtana a munkavállalónak lakásvásárláshoz, adómentesen, 5 millió forint értékben. Az együttköltöző létszám meghatározásánál figyelembe lehet-e venni a majdan megszületendő gyermekek számát a méltányolható lakásigény meghatározásánál? Előre is köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nem új lakóingatlan – beszerzések adólevonási joga

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink