83 találat a(z) lakásbérbeadás cimkére

Közös képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. épített, és tulajdonol egy többlakásos házat, és a benne lévő lakásokat szeretné kiadni albérletbe. Ezt a házat társasházzá szeretnénk minősíteni. Kérdésem az lenne, hogy a közös képviseleti jogot a kft. elvállalhatja-e, és ha igen, milyen feltételek mellett? Vagy csak magánszemély lehet közös képviselő? Milyen kötelezettségei vannak a közös képviselőnek és a társasháznak? Válaszát előre is köszönöm!

Katába jelentkezés Kérdés

Bejelentkezhet-e kata hatálya alá bt. képviselője, amennyiben mint adószámos magánszemély lakásbérbeadásra van bejelentkezve? Egyébként 36 órás főállása van.

Bérbeadás Kérdés

Egy vállalkozó bejelentette a NAV-hoz, hogy magánszemélyként lakásbérbeadást végez. Ha magánszemélynek ad bérbe, köteles-e számlát, nyugtát kiállítani vagy elég a bevételi pénztárbizonylat? Köszönöm.

Kata – Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély 682001 Lakásbérbeadás, albérlet tevékenységre adókötelessé tételt választott. Kérdésem az lenne, hogy jogszabály a katával összefüggésben csak a vállalkozási tevékenységben tiltja a bérbeadást? Lehet-e magánszemélyként bérbeadó valaki, egyéni vállalkozóként pedig vállalkozási tevékenységet végző katásként?

Lakásbérbeadás több tulajdonossal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakást kívánunk bérbeadni, amiben a tulajdonviszonyok kicsit bonyolultak. 50% magánszemély A 27% magánszemély B 23% kft. - amelyben A személy többségi és B személy egyéb - nem többségi, részbeni - tulajdonosok A és B magánszemély közösen szeretné bérbeadni a lakást, amelynek bérbeadási jogáról a kft. lemondana. Lehetséges-e bérbeadás ily módon, és ha igen, mi a feltétele annak (taggyűlés, lemondó nyilatkozat stb.), hogy a kft. lemondjon a bérbeadás jogáról és bevételéről, "átengedve" azt a két magánszemélynek? Ha lehetséges, akkor milyen arányban kell figyelembe venni a bérbeadás kft.-re eső bevételrészét A és B személyek esetében (például eredeti lakástulajdonuk aránya, vagy a kft.-ben levő tulajdonrész aránya, esetleg 50-50%)? A kft. a lakással kapcsolatban felmerült költségekből nem számol el semmit céges költségként. Hogy kell figyelembe venni a rezsiszámlákat ha azok B magánszemély nevére vannak kiállítva, tehát teljesen függetlenül a tulajdonrésztől (például csak B magánszemély bevételéhez adódnak hozzá)? A bevétel tudomásunk szerint a rezsiköltséggel együtt értendő abban az esetben, ha a számlák nem a bérbevevő nevére szólnak. Szíves válaszukat előre is köszönjük!

Lakásbérbeadásból származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen adók terhelik a lakásbérbeadásból származó jövedelmet? Magánszemély lakás bérbeadásából származó jövedelme után fizethet-e nyugdíjjárulékot, lehet-e valamilyen módon az bérbeadásból származó jövedelem nyugdíjalap?

Cseden lévő egyéni vállalkozó bérbeadná lakását magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cseden lévő kismama vagyok, egyéni vállalkozó, amelyből jelenleg nem származik bevételem. Van egy lakásom, amit szeretnék kiadni. A vállalkozásom tevékenységi körei között szerepel lakáskiadás, de ha tehetném, sem szeretném a vállalkozáson keresztül kiadni a lakásom. Megtehetem-e, hogy magánszemélyként adom ki a lakást, a csed, majd a gyed mellett? Ha igen, mit kell tennem? Válaszukat előre is köszönöm.

Lakásbérbeadás tételes költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség a bérbeadott lakásban 50-50 százalékban tulajdonos. Mivel a feleség katás egyéni vállalkozó, szeretné, ha csak a férje bevétele (jövedelme) lenne a bérbeadásból származó összeg. Ebben az esetben elegendő egy megállapodás férj és a feleség között, hogy a bérbeadásból származó teljes bevétel a férj jövedelme lesz? Valamint tételes költségelszámolás esetén értékcsökkenés címén ebben az esetben az ingatlan szerzési értékének 2 százaléka, vagy annak csak a fele számolható el? Illetve amennyiben bútorozottan adják bérbe, akkor a bútorok, szőnyeg stb. értéke költségként elszámolható-e a bevétellel szemben?

Bérbeadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar állampolgár, aki évek óta Hollandiában él, biztosítási jogviszonnyal és jövedelemmel is csak ott rendelkezik, Magyarországon található lakását adná bérbe egy magyarországi cégnek. Van Magyarországon bejelentett állandó lakcíme és bérbeadáshoz adószáma. Külföldön bérel magának lakást, melynek bérleti díja magasabb, mint amennyi bevétele a bérbeadásból származna. Hogyan kell (kell-e) Magyarországon adóznia, Magyarországon kell-e '53-as adóbevallást benyújtania erről a jövedelméről? A külföldi lakása bérleti díjának összegét költségként milyen bizonylattal igazolhatja? A kifizetőnek hogyan kell eljárnia? Válaszát előre is köszönöm!

Eho fizetése külföldi magánszemély bérbeadó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi illetőségű magánszemély Magyarországon lakástulajdont szerez, melyet bérbeadással hasznosít. Az éves jövedelme meghaladja az 1 millió forintot. Egyéb biztosítási kötelezettséggel járó belföldi jogviszonya nincsen. Kell-e a bérbeadásból származó jövedelméből ehót fizetnie 450 ezer forintig, illetve a kifizetőnek kell-e ehót levonnia? Válaszát előre is köszönöm!

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha lakás tulajdonosa, a gyermek külföldön él, akkor a szülők a gyermek megbízásával kiadhatják a lakást? Ha igen, akkor egyéni vállalkozás adószámával megtehetik-e a szülők? Esetleg még kell-e valamilyen igazolás vagy valami ehhez a bérbeadáshoz? Segítségét köszönöm. Ildi

Lakásbérbeadás 2017-től Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Állítólag 2017-től a lakás bérbeadásra tételes, négyzetméterenként 1500 Ft fix adó fog vonatkozni. A kérdésem az lenne, valóban van-e ilyen vagy hasonló tervezet? Ha igen, akkor a válaszadás időpontjában milyen állapotban van ez a terv, illetve hogy ez egy teljes mértékben új adónem, vagy a személyi jövedelemadó hatálya alatt egy speciális adómérték lenne? Köszönöm a választ!

Csed mellett lehet-e jövedelme a kismamának? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Csed mellett kismamának lehet-e valamilyen jövedelme? Felmerült, hogy kis összegű megbízási díjú munkát – ami nem jár biztosítotti jogviszonnyal – vállalhat-e az érintett szülő? (Például egy cikk fordítását idegen nyelvre.) Ha igen, milyen jogcímen kaphat jövedelmet? Mi a következménye, ha tiltás ellenére ilyen jövedelmet szerez? Lehet-e lakásbérbeadásból származó jövedelme? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki ekhós jövedelmet kap, és mellette lakáskiadásból is származik bevétele (rövid és hosszú távon egyaránt), akkor áfa tekintetében az alanyi mentes 6 milliós értékhatárba beszámít-e az ekhós jövedelem, vagy a 6 milliót ettől függetlenül, csak a lakáskiadás és -bérbeadás tekintetében kell figyelni? Köszönöm a választ!

Lakásbérbeadás költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasházban lévő – kizárólag bérbeadásra hasznosított – lakás tételes költségelszámolásakor egy összegben elszámolható-e a társasház adott lakásra jutó felújítási költsége (tető- ,víz-, csatorna-, kéményfelújítás)? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs