65 találat a(z) kilépés cimkére

Szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy cégtől kilép egy dolgozó, a fennmaradó szabadságát átviheti-e a másik céghez? Vagy ilyen nem létezik? Segítségét előre is köszönöm.

Osztalék kivából kilépés esetén Kérdés

2017. január 1. óta kivaalany kft. 2018-tól kilép a kivából, tao-alany lesz. Kérdésem, hogy fizethet-e a 2017. évi eredményéből 2018. évben osztalékot? 2017. évben osztalékelőleget vett fel a tulajdonos, ez lehet-e osztalék 2018-ban, vagy vissza kell fizetnie? Amennyiben lehet osztalék, abban az esetben hogyan adózik – kilépéskor kivát kell utána megállapítani? Köszönöm szépen a választ.

Bérlet elszámolása kilépéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalóinknak helyközi bérletet biztosítunk, amiről a cég nevére számla készül. A könyvelésben 100% költségként elszámoljuk 5512 főkönyvi számon. Ha egy dolgozónak hónap közben megszűnik a munkaviszonya, akkor kell-e arányosítani az elszámolt költséget és megtérítetni a még hátralevő időre a munkavállalóval a bérlet árát? Válaszát előre is köszönöm!

Volt munkavállaló céges e-mail-fiókja: ezt teheti vele a munkáltató Cikk

Megnézheti-e a kilépett munkavállaló céges e-mail-fiókjának tartalmát, és ha igen, meddig jogosult erre? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Túlvett szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó munkaviszonya augusztus 31-én megszűnt, a 2017-es évre járó összes szabadságát kivette, tehát az időarányosan járónál többet használt fel. Azonban 2017. szeptember 15-én ismét visszalép a céghez, mert mégsem volt jó döntés részéről a munkahelyváltás. Elméletileg ugye 09.15-12.31-éig időarányosan jár neki a szabadság. Figyelembe lehet-e venni az előző jogviszony idején túlvett szabadságot, hogy a munkáltatót ne érje kár, vagy nincs semmilyen lehetőség az összeszámításra?

Kilépés táppénzt követően Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk rendes felmondással kérte, hogy a munkaviszonyát szeptember 1. napjával szüntessük meg. A felmondás beadását követően beteg lett (jelenleg még táppénzen van). Kérdés: Mikor szüntethető meg a munkaviszonya? A keresőképesség első napján megszüntethető a munkaviszonya? Köszönettel: Égei Emese

Kilépett taggal való elszámolás Kérdés

2016 augusztusában a kft.-ből kilépett egy tag, ekkor mérleget készítettem és a rájutó részt kifizettem a kilépett tagnak. Kérdésem, hogy a ráeső részt az eredménytartalékkal szemben könyveltem ki kötelezettségként és 15 százalék szja-t és 14 százalék ehót vontam le belőle. Nem tudom jó-e ez így.? Válaszukat köszönöm

Eva és a készlet kapcsolata Kérdés

Az eva törvény 17. § (2) bekezdés értelmében az evára áttérő egyéni vállalkozónak, az áttérését megelőző nappal meg kell állapítania a meglévő készleteinek a leltár szerinti értékét. A szja törvény 10. számú melléklete alapján tehát, a korábban költségként elszámolt anyag- és árukészlet bekerülési értékét kell megállapítania. Ezt az összeget mindaddig adóalapot nem képező bevételként kell nyilvántartania, ameddig az evaalanyisága fennáll. Ha azonban tevékenységét megszünteti az eva hatálya alatt, vagy kilép az evából, akkor az eva alapját ez az összeg növelni fogja a megszűnés vagy kilépés évében. Ehhez kapcsolódó kérdésem lenne. Kilépéskor a korábban átvett készlet értéket kell figyelembe venni evaalapnak, vagy a kilépéskor az átvett készletből az evás értékesítések után megmaradt értékét. Az eva alapja a készlet nettó vagy bruttó értéke? Köszönettel Pete András

Iránymutatás a NAV-tól: így kell belépni az evába, és kilépni onnan Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá történő bejelentkezéssel, illetve a törvény hatálya alól történő kijelentkezéssel összefüggő teendőkről.

Közös őstermelésből kilépő és visszalépő tag szja bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértők! 2 fős közös őstermelésből évközben kilépő, majd pár hónap múlva (évközben) visszalépő tagnak hogyan kell kiszámolni a 2016. évi jövedelmét? Megállapodhatnak-e úgy a kilépéskor, hogy a még év végéig beérkező bevételek és költségek kétfelé osztandók? Hol van a határ, hogy milyen bevételeket és költségeket oszthatnak fel a későbbiekben? Ráadásul ebben az esetben még évközben vissza is lépett ugyanaz a tag. Lehet-e ilyen megállapodás? Így gyakorlatilag az egész évi bevételeket és költségeket 2 felé lehetne osztani. A területalapú támogatást saját névre külön-külön kapják, erre is lehet megállapodás, hogy fele-fele arányban részesülnek belőle? Az szja törvényben nem találok erre semmit, csak az szja bevallási útmutatóban van rá utalás. Válaszukat előre is köszönöm.

Óvodai dolgozó bérpótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: óvodai dolgozó a besorolása miatt ágazati, illetve kiegészítő pótlékot kap, ha hónap elején például 04.08-án kiléptették, majd 04.27-én beléptették újra (mint nyugdíjas). Ilyen esetben az áprilisi hónapra csak a jogviszonyban töltött napokra járnak neki pótlékok arányosítva a jogviszonyban töltött napokra, vagy megadható az egész havi pótlék a két jogviszony között elosztva? Köszönöm válaszát

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy dolgozója kilép. Társaságunknál cafetéria rendszer működik, a dolgozók válaszhatnak a cafetéria elemek közül,l amit egy időszakra előre megkapnak. A kilépő dolgozó esetében van-e valamilyen lehetőség az előre kiosztott és leadózott cafetéria elem és adó visszaszerzésére? Köszönettel.

Gyesen lévő dolgozó szabadságmegváltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk már a második gyermekével van otthon gyesen, s ki szeretne lépni. Kilépésekor szabadságmegváltással szeretné rendezni a ki nem vett napokat. Kérdésem: a ledolgozott időre rendesen jár időarányosan a szabadság a szülést megelőzően, valamint a tgyás idejére is jár a szabadság, vagy arra már nem? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Kültag kilépése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Sajnos mindig utólag tudjuk meg a társaság döntéseit és azután meg csak kapkodunk, mint most én. Egy bt. kültagja kilépési szándékát a taggyűlés elfogadta.A taggyűlést és a jegyzőkönyvet ügyvéd rendezte. A jegyzőkönyv szerint a "a kültag bejelenti, hogy a Társasággal elszámolt és a Társasággal szemben semmilyen vagyoni igénye nincsen". A kültag vagyoni betétje 5000 forint volt. A kérdésem, hogy a fenti nyilatkozat szerint a vagyoni betétjére és a vagyon további elemeire sem tar igényt a kültag? A kiválást követően a társasági szerződés is módosításra került, ahol a társaság vagyona 35 000 forint készpénz (alapításkori jegyzett tőke érték). A tagok vagyoni hozzájárulása 30 000 forint. A cégbírósági végzés a 35 000 jegyzett tőkét törölte és 30 000 forinttal jegyezte be. Milyen könyvelési tételekkel tudom a jegyzett tőke csökkenést elrendezni? Köszönöm előre is a választ. Kovácsné

Súlyos veszteségeket okozhat Nagy-Britannia kilépése az unióból Cikk

Egyhavi átlagbérrel felérő gazdasági veszteséget okozhatna már rövid távon minden egyes brit háztartásra számolva a brit gazdaságnak a Brexit, vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból – áll a fejlett ipari országok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán Londonban ismertetett elemzésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs