100 találat a(z) kiegészítő tevékenység cimkére

Bt. kiegészítő tevékenységű beltagja lehet-e munkaviszonyban 2019-ben? Kérdés

Betéti társaság öregségi nyugdíjas beltagja elláthatja-e az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban 2019-ben, ha igen, a munkaszerződést ki írja alá (a kültag vagy a taggyűlés), a társasági szerződést kell-e módosítani? Válaszukat köszönöm.

Nyugdíjas bt.-beltag járulékfizetése 2019-ben Kérdés

Bt. öregségi nyugdíjas beltagja (a bt.-ben egy beltag van) kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak mínősül, vagy alkalmazható munkaviszonyban?

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. nyugdíjas tagja 2018-ban kiegészítő tevékenységű tagként végezte az ügyvezetői teendőket, egyéb mellékszolgáltatást nem nyújtott. A társasági szerződésben le van írva, hogy a tagok mellékszolgáltatás nyújtására nem kötelezettek, továbbá az ügyvezető díjazásának módját és mértékét a taggyűlés határozza meg. Fentiek alapján 2019-től végezheti-e az ügyvezetői teendőket ugyanezen tag munkaviszonyban? Mivel mellékszolgáltatást kiegészítő tevékenységű tagként nem végez, mentesül a kft. az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség alól? A választ előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó áfakörbe tartozik. 25 évvel ezelőtt vásárolt egy kisteherautót (Opel combot) melynek az áfarészét visszaigényelte, majd a gépkocsit értékcsökkenési leírásban elszámolta. A vállalkozás megszüntetésével a kisteherautót el kellene adni. A vállalkozó saját részére eladhatja a kisteherautót, mert szeretné megtartani, a forgalmi engedély tulajdonosként a vállalkozó nevére szól. Mi a teendő, és mi a megoldás? Köszönettel. A másik kérdésem egyéni vállalkozó év közben is átléphet a kata adózási rendszerbe, vagy csak december 31-éig kell döntenie? Köszönettel.

Kiegészítő tevékenységet folytató tag ekhója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját jogú nyugdíjas tagja és ügyvezetője vállalkozásában készülő filmjében produceri feladatokat látna el. Személyes közreműködése okán havonta fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, de az ügyvezetésért jövedelmet nem vesz fel. Amennyiben a kft.-vel külön megbízási szerződést köt a produceri tevékenységre, az így kifizetett összegre választhatja-e az ekho szerinti adózási szabályokat?

Nyugdíjemelés kiegészítő tevékenység után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjemmel 50-50 százalékban vagyunk tulajdonosai a kft.-nknek. Én 2015-ben, férjem 2016-ben ment öregségi nyugdíjba. Saját jogú nyugellátás mellett társas vállalkozóként végzünk kiegészítő tevékenységet a cégünkben. Jövedelmünk után 10 százalék nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítási alapba 7500 forintot, valamint a 15 százalék szja-t fizetjük. Vonatkozik-e ránk a 1997. évi LXXXI. törvény 22/A §-a, amely szerint a nyugdíjunkat a naptári évben elért, nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell? Ha igen, milyen módon tudjuk érvényesíteni? Köszönettel: Eperjesi Zsuzsanna

Nyugdíjas társas vállalkozó munkaviszonya Kérdés

Létesíthet-e munkaviszonyt a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó saját kft.-jével?

Nyugdij mellett munkavállalók, járulékfizetési kötelezettsége. Kérdés

A kiegészitő tevékenységet folytatónak minősülő egyéni vállalkozó, továbbá társas vállalkozó a társasából származó jövedelme után meg kell-e fizetnie a járulékokat, vagy a mentesség csak a munkaviszonyos nyugdíjas foglalkoztatására vonatkozik?

Kiva-alany kft. nyugdíjas tulajdonosa Kérdés

Kiva hatálya alá tartozó két személyes kft. egyik tagja (aki nyugdíjas) intézi a kft. ügyeit. A tevékenység bérbeadásra terjed ki, tehát számlát kell kiállítani a bérleti díjról és a tovább számlázott szolgáltatásról, vezeti a központi pénztárt és intézi a bankkal kapcsolatos teendőket (adót utal, közüzemi számlákat fizet). Ezen kívül A Nuskin tagság után havonta jutalékot kap, ami szintén a kft. bevétele. Eddig munkaviszony keretében számoltunk el havi bért számára és fizette negyedévente a kivát. A 2017-es változás szerint a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak nem kell kivát fizetni. A másik tag részére nincsen semmilyen kifizetés. Kérdésem: hogyan kell helyesen bejelenteni az ügyvezetőt (eddig a szakmai minimálbér után befizettük a járulékokat és a kivát is), hogy a legkevesebb járulékot kelljen fizetni, illetve ha kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozó, akkor kivát sem kellene fizetni. Kérem szíveskedjen részletes választ adni a kérdésemre és a lehető legjobb megoldást javasolni!

Kiegészítő tevékenységű katás nyugdíj szüneteltetése mellett Kérdés

Öregségi nyugdíjban részesülő orvos nyugdíja szüneteltetése mellett közszolgálati jogviszonyban dolgozik. Emellett katás egyéni vállalkozást szeretne indítani. Ebben az esetben a katatörvény szerint kiegészítő tevékenységűnek minősül-e, és jogosult a 25 ezer forint kata megfizetésére.

Munkaviszony mellett kiegészítő tevékenységet végző tag Kérdés

Részvénytársaság vezérigazgatóját 40 órás munkaviszonyban foglalkoztatják. Mellette még két kft.-nek ügyvezetője, a társaságoktól jövedelmet nem vesz fel. A 2018. évben öregségi nyugdíjba ment. A részvénytársaságnál továbbra is nyugdíjasként munkaviszonyban dolgozik 40 órában. Kérdésem: a két kft.-ben most már kiegészítő tevékenységet folytató tag lett. Köteles valamelyik kft.-ben megfizetni a havi 7320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy mivel van heti 40 órás munkaviszonya, nem kell megfizetnie a havi 7320 forintot? Köszönöm a segítséget: Vasóczki Ildikó

Nyugdijas, külsős ügyvezető járulék kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. 3-4 éve nem működik, úgynevezett alvócég. Az ügyvezető nem tag, hanem kívülről megbízott, nyugdíjas személy. A tagok máshol főállásban dolgoznak. Az ügyvezető az elmúlt években jövedelmet nem vett fel. Kérdésem az, hogy ezen időszak alatt van-e utána valamilyen fizetési kötelezettsége a kft.-nek? Tisztelettel GMZS

Kik azok a társas vállalkozók, és hogyan tébéznek? Cikk

Több olvasónk kérdezte: társas vállalkozónak minősül-e a társaság tagja, ha nem dolgozik a társaságban? A feltett kérdések kapcsán indokolt, hogy egy kisebb áttekintést adjunk a társas vállalkozói jogviszonyokról.

Egészségügyi szolgáltatási járulék 2018 Kérdés

Üdvözlöm! 2018. január 01-jétől tényleg fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozók és egyéni vállalkozók után? A több cégnél kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó minden cégnél megfizetni köteles maga után a havi járulékot? Köszönöm.

Katafizetés gyed alatt Kérdés

Ügyfelünknek teljes munkaidőre vonatkozó munkaviszonya van. jelenleg gyeden van, nem dolgozik a munkáltatónál. 2018-tól viszont a munkaviszonya megtartása mellett katás egyéni vállalkozóként dolgozik. A vállalkozásából bevételre tesz szert. Kérdés: kiegészítő tevékenységűnek minősül-e akkor, ha van 36 órás munkaviszonya, de ott a gyed miatt fizetés nélküli szabadságon van (nem foglalkoztatják)? Köszönettel: Szabó Józsefné ügyvezető

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3