41 találat a(z) keresőképtelen cimkére

Kataalany táppénzen Kérdés

Táppénz, járulékfizetési kötelezettség hatósági karantén idején Cikk

Hatósági házi karantén alatt milyen ellátás, munkabér illeti meg a munkavállalót? Ha külföldről tér haza, és karanténba kerül, akkor fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és fizetnie kell maga után a 7710 forintot, vagy azt a munkáltató át is vállalhatja? Ha kontakt személy kerül hatósági karanténba, akkor táppénzre kell, hogy vegye a háziorvos? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna, tb-szakértő, jogász válaszolt.

Minimumjárulék: többes jogviszonynál erre kell figyelni Cikk

Szeptember 1-jétől már „élesben” kell alkalmazni a munkaviszonyban álló dolgozók minimum járulékfizetésére vonatkozó szabályokat. Az ezzel kapcsolatos kérdések azt jelzik, hogy sokak számára nem egyértelmű néhány előírás értelmezése. Különösen igaz ez a többes – munkaviszony mellett fennálló egyéni vagy társas vállalkozói – jogviszony esetében.

Fel lehet mondani a próbaidő alatt munkahelyi balesetet szenvedett dolgozónak? Cikk

„Munkavállalónk 2019. december 04. óta áll munkaviszonyban, 6 hónapos próbaidővel. Négy nap után munkahelyi baleset érte, azóta sem dolgozik. Szeretnénk felmondani a neki. Azonnali hatályú felmondással próbaidő alatt megtehetjük-e ezt, ha igen, akkor is csak a táppénz lejárta, keresőképesnek nyilvánítása után tudjuk kiléptetni, és addig munkaviszonyban kell tartani, illetve fizetni a táppénzt?” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaügyi kártérítési ügyben hozott határozatot a Kúria Cikk

Keresőképtelensége alatt mondott fel a munkavállalónak a munkáltatója. A munkavállaló a kialakult betegség okának a munkahelyi körülményeket nevezte meg, és kártérítésért munkaügyi bírósághoz fordult. A jogvita a Kúrián kötött ki, a határozat száma Mfv.I.10.526/2018.

Meddig jár a táppénz? Kérdés

Egy rákos beteg kemoterápiás kezelés alatt állt egy évig. A terápiát követően munkába állt. A munkába állást követöen egy hónap múlva egy másik mütét miatt került ismét kórházba, majd a mütétet követően további kezelés alatt áll. Kérdésem, hogy jár-e a mütétet követöen (egy évig volt táppénzen) továbbra is a táppénz részére?

Keresőképtelenség és a végkielégítés mértéke Kérdés

2019. szeptember 15-én jelent meg a címbeli témában egy szakmai levezetés, amely azonban álláspontom szerint tévedést tartalmaz. A keresőképtelenség tartamáról azt írja a szerző, hogy az a végkielégítésre jogosító időtartamba teljes egészében beszámít. Mire alapozza ezt a megállapítását a szakértő, amikor az Mt. 77. § (2) bekezdése csak a 30 napon belüli "hiányzásokat" rendeli beszámítani, a kifejtett jogesetben pedig tartós, egy éves keresőképtelenségi állapot utáni visszatérésről és munkaviszony lezárásról volt szó. Köszönettel!

Beteg, keresőképtelen? Kalkulálja velünk táppénzét Cikk

Az Adózóna táppénz kalkulátorával kiszámolhatja, hogy egészségbiztosításijárulék-köteles jövedelme alapján milyen összegű pénzbeli ellátás illeti meg, ha keresőképtelensége esetén otthonában, illetve kórházban gyógyul.

Passzív baleseti táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Munkavállaló határozott idejű munkaviszonya 2018. 11. 10-ig van. Üzemi balesete volt a munkavállalónak 11. 01-én. A keresőképtelenség ideje hosszú lesz, valószínűleg több hónap. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben jár-e passzív baleseti táppénz a munkaviszony megszűnése után? Köszönettel várom válaszukat.

Ügyvédi iroda tagja táppénzen, anyasági ellátáson Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem egyetlen tulajdonosként/tagként dolgozik ügyvédi irodájában. Babát tervez, és felmerült a kérdés, hogy jogosult lesz-e táppénzre és csedre, gyedre, amennyiben az orvos kiírja veszélyeztetett terhesként keresőképtelen állományba, és ő az Ügyvédi Kamaránál bejelenti tevékenysége szüneteltetését? Mikor érdemes bejelenteni a szüneteltetést, illetve van-e erre vonatkozóan kötelező érvényű szabály? Esetleg a csed indítása után kellene bejelenteni a szüneteltetést azért, hogy jogosult legyen az ellátásokra? A táppénzes időszak alatt nyilván fizetné maga után a táppénz 1/3-ot. Válaszukat előre is köszönöm!

Betegállomány felmondási idő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 08.10.-én "Megállapodás munkaviszony megszüntetéséről közös megegyezéssel" dokumentum lett aláírva a munkáltató és munkavállaló részéről. Ebben szerepel, hogy a munkaviszony 09.10. napjáig tart, utolsó munkában töltött nap: 08.10. Erre az időre a munkabér és időarányosan járó szabadság számfejtésre, kifizetésre kerül. Most hozta a dolgozó az orvosi igazolásait: keresőképtelen: 08.13-08.17., majd 08.21-09.07. időszakban. Kérem, erősítse meg, hogy elszámoljuk a 15 munkanap betegszabadságot, táppénzt igénylünk 4 napra, (bár munkavégzési kötelezettsége nem volt), a maradék napokra pedig munkabért és arányos szabadságmegváltást számfejtünk? Köszönöm válaszát!

Munkaviszony létesítése keresőképtelenség ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy a munkavállalónak, aki főállásában keresőképtelen, 9-es kóddal van-e arra lehetősége, hogy új munkaviszonyt létesítsen más munkáltatónál, más munkakörben, amennyiben azt képes ellátni? Illetve lehet-e a keresőképtelensége mellett más munkáltatónál egyszerűsített foglalkoztatott? Tiltja-e bárminemű jogszabály a fent említett lehetőségeket? üdvözlettel Dávid Judit

Hogyan kell számítani a felmondási időt? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tárgyban jelzett című cikkben http://adozona.hu/munkajog/Hogyan_kell_szamitani_a_felmondasi_idot_1NHV7L írt esetet ismerem, és több ilyennel találkoztam. Egy kérdésem lenne, hogy a felperes 2014. augusztus 12-étől keresőképtelen állománya mikor vált keresőképessé? Köszönettel.

Társas vállalkozó táppénz Kérdés

Egy bt.-ben a kültag személyesen közreműködik, 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, így a bt.-ben biztosított mint társas vállalkozó, de tényleges jövedelmet nem vesz fel, járulékot ezen jogviszonyában nem fizet. Keresőképtelensége esetében ezen jogviszonya alapján jár-e neki táppénz (hiszen biztosított)? Ha igen, mi lesz a táppénz alapja? A minimálbér? Ha jár neki táppénz, a keresőtevékenysége alatt megszüntethető ezen jogviszonya? Ha a bt.-ben jelenleg be van jelentve mint biztosított társas vállalkozó munkaviszony mellett, és a bt. átvált kata adózásra, akkor őt is be kell jelenteni, mint aki után katát fizet és havonta küldeni kellene a keresőképtelensége miatti mentességről a 201T nyomtatványt? Vagy mivel keresőképtelen, ő nem minősül személyesen közreműködő tagnak, és kata alá bejelenteni őt csak akkor kell, ha ténylegesen közreműködni fog, tehát keresőképes lesz?

Ab: aki keresőképtelen, attól nem lehet megvonni a rokkantsági támogatást Cikk

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy bár az állam elég nagy szabadsággal határozhatja meg, hogy pontosan kinek mi jár, azért nem önkényesen – írja a HVG.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close