599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Kiskereskedelmi különadó Kérdés

Figyeljen az adószámra, ha csoportos áfaalanynak számláz! Cikk

A csoportos áfaalanyiságról és a nekik történő számlázásról ad rövid tájékoztatást honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Art. 78. § változása Kérdés

Kivát választó önkormányzati kft. összeszámítási módja Kérdés

Innovációs járulék Kérdés

Kiskereskedelmi különadó alapjának megállapítása Kérdés

Innovációsjárulék-fizetési kötelezettség kapcsolódó cégeknél Kérdés

Az alábbi cégcsoportnál többnyire magánszemélyek a tulajdonosok (tulajdonos férj, tulajdonos feleség, tulajdonos gyerek I., tulajdonos gyerek II.). Egyik cégben sincs a magánszemélynek vagy társaságnak 50%-nál több tulajdoni részesedése közvetlenül. Az innovációs hozzájárulás kötelezettsége alól mentesülnek a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (Kkv. tv.) 3. § (2) és (3) bekezdése szerint mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok. A bemutatott cégcsoportnál a vállalkozások külön-külön mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülnek, de ha kapcsolódó fél minősítés miatt a társaságok adatait összesítve kell figyelembe venni, akkor előfordulhat – különösen a létszám miatt – hogy nem felelnek meg a mentesítés kritériumának. Kérdésem: az alábbi tulajdonosi szerkezet, valamint tevékenység alapján mely cégek a kapcsolódó felek, mely cégeknél keletkezik innovációshozzájárulás-fizetési kötelezettség? Amennyiben kapcsolódó felek, akkor milyen arányban kell az adatokat (például létszám) figyelembe venni? Cégcsoport bemutatása: A Kft. tulajdonos férj 50% tulajdonos feleség 50% "A" termék-kiskereskedelem B Kft. tulajdonos férj 50% tulajdonos férj 50% "A" termék kiskereskedelem C Kft. tulajdonos férj 50% tulajdonos feleség 50% adminisztrációs szolgáltatás D Kft. tulajdonos férj 25% tulajdonos feleség 25% tulajdonos gyerek I. 25% tulajdonos gyerek II. 25% "A" termékfuvarozás E Kft. Idegen Kft. 50% B Kft. 50% "A" termék-nagykerereskedelem, ügynöki

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két középvállalkozás, akik kapcsolt viszonyban vannak. Az egyikük bérleti díjat és közös költséget számláz tovább, a kapott számlán szereplő összegnél magasabb áron. Az ügylet szerintünk megállapított piaci értéke 2019-ben 50 millió forint alatt maradt. A piaci értéket összehasonlító árak módszerével állapítottuk meg. Két, hasonló tevékenységet folytató vállalkozás rendelkezésünkre bocsátotta a bérbeadó és bérlő között kialakult árakat. Az itt látható árak hasonlóak a bérbeadótól kapott számlák áraihoz. A bérlő speciális tevékenységet folytat, ennél több ügyletről a környéken nincs tudomásunk. A társasági adónál a két vállalkozás a piaci ár és a számlázott ár különbségével módosítja adóalapját. Az áfát mindkét fél a piaci árnál magasabb összegben kiállított számlák alapján vallotta be. Kérdésünk, hogy szükséges-e szakértő által készíttetni transzferár-nyilvántartást, vagy elegendő a piaci ár bizonyítására a fentiekben említett – két vállalkozás által rendelkezésünkre bocsájtott – dokumentum?

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Innovációs járulék számításához kérném a segítségét. Adott „A” Kft. 3 fővel, vagyonkezelés tevékenységgel. Az A Kft. 100%-os tulajdonosa B és C Kft.-nek. Mindegyik kft.-nek más az ügyvezetője, és más a tevékenysége is. B és C Kft.-nek egymással nincs üzleti kapcsolata. A B Kft.-ben 40 fő, C Kft.-ben 60 fő a létszám. Kérdésem, hogy a mérlegfőösszeg, nettó árbevétel és létszámadatokat melyik társaságnál, hogyan kell összeszámítani az innovációs járulék tekintetében? Köszönöm szíves válaszát!

Kereskedelmi különadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a több éve kapcsolt vállalkozások árbevételét a kereskedelmi különadó megállapításához össze kell-e számolni, vagy csak azoknak a cégeknek, akik most különváltak, de az előző időszakban még kapcsoltak voltak.

Kapcsolt vállalkozás-e a közös ügyvezetés – innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magánszemély, aki 8 különböző cégnek az ügyvezetője, melyekből 3 cégnek nincs kapcsolata a többi 5 céggel. Ez a három cég mutatóértékei alapján kisvállalkozásnak minősül. Kérdés, hogy önmagában a közös ügyvezetés megteremti-e a kapcsoltságot, aminek következtében szükséges innovációs járulékot számítani mindegyik cégre (a példában említett 5 cég középvállalkozásnak minősül)? Köszönettel.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. "A" tagja 60%-os tulajdonos és egyben ügyvezető is. A kft.-ben 20-20%-ban két másik magánszemély, "B" és "C" a tulajdonos. A kft. egyetlen alvállalkozója, aki egyéni vállalkozó, "A" tulajdonos férje. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek?

Kapcsolt vállalkozás bejelentése kiválás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ből (A) kivált egy másik kft. (B), a tulajdonosok mindkét kft.-ben azonosak (tulajdonosi hányaduk is ugyanaz, mindannyian magánszemélyek, egymástól függetlenek, nem állnak rokoni kapcsolatban 50-17,75-15-17,25%). Az 50 százalékos tulajdonos a 17,75 százalékos tulajdonos volt férje. A két cég között 02.28-án kiállítottak egy számlát, a kérdésem az lenne, hogy kapcsolt vállalkozások-e, illetve ezt be kell-e jelentenünk mindkét cég vonatkozásában? B cégnél a NAV törzsadatában be van jeyezve A cég mint jogelőd. Köszönöm.

Illetékfizetés ingatlantulajdonnal rendelkező cég után Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cég az illetéktörvény előírásai alapján. "A" Kft. tulajdonosai "B" Kft. és "C" Kft., 50-50%-os arányban. "B" Kft. tulajdonosa 2 magánszemély, akik testvérek (mondjuk X és Y). Az "A" Kft. 50%-os üzletrészét a "C" Kft.-től megveszi a "D" Kft., amelynek a tulajdonosa 49%-ban a "B" Kft., 51%-ban pedig egy magánszemély, aki egyébként X és Y magánszemélyek édesapjának a testvére. 1. kérdés: "B" Kft. és "D" Kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a társasági adó törvény előírásai szerint? 2. kérdés: Kell-e a "B" Kft.-nek vagy a "D" Kft.-nek illetéket bevallania és megfizetnie a "D" Kft. üzletrészvásárlásakor ("A" Kft. 50%-os üzletrészének a "C" Kft.-től való megvásárlásakor)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close