Jön az új MÁP Plusz, megszűnik az egyéves állampapír, csökken a kincstárjegy kamata

  • MTI/lapszemle

Június 3-ától megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) lesz kapható, eddigi évi 4,95 százalékos kamat helyett. Ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Öt éve, 2019-ben vezették be új lakossági termékként a Magyar Állampapír Pluszt, amely azonnal nagy siker lett a befektetők körében. A papír állománya 2021-22 fordulóján volt a legmagasabb, akkor meghaladta a 6300 milliárd forintot, majd az infláció emelkedésével veszített vonzerejéből. Ugyanakkor még most is több mint 740 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás van MÁP Pluszban. A MÁP Plusz első kibocsátott sorozatai hamarosan lejárnak, közben az infláció jelentősen csökkent, ezért vált szükségessé a termék megújítása – ismertette az ÁKK.

A júniustól elérhető új MÁP Plusz továbbra is ötéves futamidejű lesz, ami alatt évi 6,73 százalékos EHM-et kínál a lakossági befektetőknek. A kamatozás változatlanul sávos lesz, az első évben 6,25 százalék, majd fokozatosan emelkedve az ötödik évre eléri a 7,25 százalékot. Vagyis a befektetőknek érdemes lesz minél tovább megtartani a papírt, hiszen annál magasabb kamatot tudnak elérni. Az eddigi jegyzés helyett adagolt kibocsátással kerülnek forgalomba a papírok, havonta indít új sorozatot az ÁKK.

Az új MÁP Plusz évente egyszer, a kamatfizetést követő öt napban névértéken, vagyis 100 százalékos nettó árfolyamon eladható lesz, ezzel megtartja egyik legnagyobb vonzerejét, a likviditást. A kamatfizetések közötti időszakban pedig a forgalmazók által jegyzett árfolyamon, illetve a Magyar Államkincstárnál változatlan feltételekkel lesz eladható az állampapír. A kamatot ugyanolyan sorozatú MÁP Pluszban írják majd jóvá, így a befektetőknek nem kell külön rendelkezniük annak sorsáról.

A MÁP Plusz megújításával párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP), az új termékre ugyanis már az első évben 6,25 százalékos kamatot kapnak a befektetők, szemben az 1MÁP 6 százalékos éves kamatával.

Az ÁKK célja a lakossági állampapírpiacon változatlanul az, hogy 2024-ben a GDP 2 százalékának megfelelő nettó állománynövekedést érjen el, az év eddigi időszakának értékesítési adatai alapján ez reális célkitűzés. További kiemelt cél a lakossági befektetők portfóliószemléletének erősítése, ezt szolgálja a MÁP Plusz megújítása is, amely ismét jól kiegészíti a lakossági termékpalettát. Ezentúl is elérhető lesz inflációkövető termékként a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), a pénzpiaci hozamokat lekövető és azok felett kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), a végig fix kamatot fizető Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), illetve az euróban denominált MÁP.

Mindeközben a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata a korábbi 6,75 százalékról évi 6,5 százalékra csökken. A Portfolio.hu szerint a lépés mögött az új MÁP Plusz megjelenése húzódhat, hiszen az a második év végén 6,5 százalékot fizet, így a takarékjegy kamatának ugyanerre a szintre vágása biztosítja az új MÁP Plusz versenyképességét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink