35 találat a(z) külföldi munkavállalás cimkére

Több tízezer külföldön dolgozó magyar maradt itthon Cikk

A magyar munkavállalók jelentős része nem tér vissza korábbi külföldi munkahelyére – írja a Világgazdaság. Az elmúlt egy évben több tízezer ingázó ragadt belföldön a határzárak miatt, közülük pedig egyre többen próbálnak itthon elhelyezkedni.

Egyéni vagy társas vállalkozó külföldön dolgozik Kérdés

Így befolyásolja a nyugdíj mértékét az uniós munkavállalás – példával Cikk

A mai világban már egyre többen vállalnak munkát külföldön is, mely munkavégzésük okán sok esetben felmerül a kérdés, hogy a külföldi munkavállalásuk után hogyan, mely országtól fognak nyugdíjban részesülni.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Szja és szocho magánszemély külföldi munkavállalása esetén Cikk

Magánszemély, akinek Magyarországon főállása (heti 40 órás) van, szeretne munkát vállalni Németországban, egy hónapig. Ez alatt a hónap alatt fizetés nélküli szabadságot venne ki a főállásában. Németországban adna számlát a szolgáltatásáról, mint adószámos magánszemély. Milyen adófizetési kötelezettsége van ez után a tevékenysége után? Hol fizeti meg az adót (szja, szocho)? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Magánszemély külföldi munkavállalása Kérdés

Magánszemély, akinek Magyarországon főállása (heti 40 órás) van, szeretne munkát vállalni Németországban, egy hónapig. Ez alatt a hónap alatt fizetés nélküli szabadságot venne ki a főállásában. Németországban adna számlát a szolgáltatásáról, mint adószámos magánszemély. Milyen adófizetési kötelezettsége van ez után a tevékenysége után? Hol fizeti meg az adót (szja, szocho)?

Csúcsfizetés kell a bádogosoknak – közölte egy szakmai szervezet Cikk

Kevés a bádogos Magyarországon, sokan vállalnak külföldön munkát, a szakmai szervezet szerint pedig csak jelentős béremeléssel, 600 ezer forint körüli havi átlag nettóval lehetne a szakembereket Magyarországon tartani.

IT-szakemberek: gyakran váltanak munkahelyet, sokan mennének külföldre Cikk

Magyarországon az IT szakemberek 43 százaléka menne külföldre egy jobb munka reményében, jóval többen, mint az egyéb területeken dolgozók, ahol 35 százalékos ez az arány – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), egy nemzetközi HR hálózat, a The Network, és a Profession.hu közös kutatásából.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! A munkaerőpiacra lépők kedvezményével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: jelenleg a NAV automatikusan kiállítja a jogosultságról az üzenetet, melyet cégkapura megküld. Kérdésem, ha az érintett munkavállaló külföldi társaságnál (EU-s ország) dolgozott a magyarországi belépést megelőzően, akkor is jogosult-e a kedvezményre? A szocho törvény Tbj. biztosítottsági fogalmat említ mint előzmény, ebben szeretnénk segítségüket kérni, a külföldi, közösségi tagállamban fennállt munkaviszony nem számít annak? Köszönöm szépen!

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalónak tudtommal nem adnak ki A1 igazolást, így nem küldhetem külföldi kiküldetésbe sofőrként. Nyugdíjas alkalmi munkavállalónak kiállítják az A1 igazolást? Vagy abban az esetben, ha a sofőrnek van főállása és hétvégén, vagy szabadsága idején vállal alkalmi munkát? Ezekben az esetekben kiállítható az A1 igazolás a külföldi kiküldetéshez? Segítségét előre is köszönöm!

Kft. tagjának külföldi munkavállalása Kérdés

Egy egyszemélyes kft. tulajdonosa, aki egyben ügyvezető is, Ausztriában vállal munkát. Meg kell-e fizetni a kft.-ben a járulékokat a minimálbér után? Alkalmazott nincs, jelenleg a kft. gazdasági tevékenységet nem folytat.

Külföldi munka magyar cég munkavállalói által Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett cég végez osztrák partnerének uniós szolgáltatást magyar munkavállalói által. Hétfőn utaznak ki általában, és csütörtök délután,vagy péntek délelőtt jönnek vissza, és az osztrák partner telephelyén végzik a munkájukat. Ez év novemberében valószínűleg 5-6 dolgozó átlépi a 183 napot kinti munkavégzésben. A cég ZKO-3 és az A1 lapokkal kapcsolatos bejelentéseket megtette. Mi a teendője a cégnek, illetve a munkavállalónak a 183. nap után? A cég a járulékokat és az szja-t továbbra is a magyar adótörvények szerint kell, hogy számfejtse, vagy pedig az osztrák szabályok szerint? Hol fog a 183 napon túli bérezés után adózni a dolgozó, illetve hová utalja a járulékokat és az szja-t a magyar munkáltató? A munkáltatónak, illetve a dolgozónak van-e ezek után bármiféle bejelentési, bevallási kötelezettsége a magyar vagy az osztrák adóhatóság felé? Tisztelettel: Könyvvitel 2001 Kft.

Gyed folyósítása külföldi munkavégzés alatt Kérdés

Az anya a szülést megelőző több mint két évben Magyarországon munkaviszonyban állt, erre tekintettel jelenleg gyedben részesül. A gyermek elmúlt fél éves. Az anya Spanyolországban kíván munkaviszonyt létesíteni. Figyelemmel arra, hogy az anya gyeden van, be kell-e jelenteni a tb-nek a spanyolországi munkavállalást? Az anya jogosult lesz-e a korábbi magyar biztosítotti jogviszonya alapján már megállapított gyed további folyósítására, ha Spanyolországban biztosított lesz? Befolyásolja-e a választ az, hogy Magyarországon megszünteti-e az állandó lakcímét?

Külföldi munkavállalás után hogyan lesz táppénz, gyed stb? Kérdés

Lányom felmondási idejét tölti Svájcban. Májusban hazatér és azonnal munkába áll. Beszámít-e táppénz, szülési szabadság, gyed, gyes esetén az ottani folyamatos munkaviszony? Természetesen nem pénzben értem hanem időben. Megkapja-e a fent soroltakat, ha például szeptemberben kismama lesz vagy csak az itteni munkaviszony alapján?

Külföldi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. szeretne olasz állampolgárt foglalkoztatni franciaországi munkavégzésre. Kérdéseim: Milyen jogviszonnyal/jogviszonykóddal kell bejelenteni? Kell-e kiküldetési díjat fizetni ilyenkor, ha a rendes munkavégzés helye Franciaország? Szükséges-e az olasz munkavállalónak taj, illetve adókártyát igényelni? Megtisztelő segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Ágnes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata, kifizetőt terhelő 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

2020. évi helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs