13 találat a(z) külföldi munkáltató cimkére

Külföldi kifizetőtől származó megbízási díj ekho szerinti adózása Kérdés

Szja, járulék, szocho, ha magyar munkavállaló Magyarországon, home office-ban, külföldi munkáltatónak dolgozik Cikk

Az Adózóna hasábjain gyakran találkozunk azzal a kérdéssel, kinek, milyen adókötelezettsége keletkezik, ha a magánszemély külföldi céggel létesített jogviszony alapján végez munkát home office-ban, Magyarországon. Cikkünkben összefoglaljuk az szja-, járulék- és szochokötelezettséget, feltételezve, hogy a foglalkoztatónak nem kell fióktelepet létrehozni Magyarországon.

Online szolgáltatásnyújtás Kérdés

Külföldi munkáltató, magyarországi lakóhely – home office Kérdés

Külföldön kapott munkabér: mikor nem kell bevallani Magyarországon? Cikk

Jelentős azon magánszemélyek száma, akik 2021-ben részben vagy egészben külföldön dolgoztak, vagy a munkát külföldi munkáltató megbízásából távmunkában Magyarországon végezték. Az adóbevallás tervezetét minden olyan esetben ki kell egészíteni a magánszemélynek, amikor olyan jövedelmet szerzett, amely Magyarországon adókötelezettség alá esik, és az adóhatóság részére év közben nem állt kontrolladat rendelkezésre. Cikkünkben a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmek bevallására vonatkozó szabályokat járjuk körbe.

Magyarországi munkaerő-kölcsönző cég munkavállalót kölcsönöz EU-tagállamba Cikk

Olvasónk magyarországi munkaerő-kölcsönző cégtől szeretne más EU-tagállamban működő cég részére munkaerőt kölcsönözni távmunka-végzéssel, ezzel kapcsolatban kérte az Adózóna segítségét. A dolgozó munkáját magyarországi otthonából látná el távmunkában a külföldi cég számára. Kérdés, hogy a magyar jogszabály engedi-e, ha igen, milyen feltételekkel? Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Külföldi munkáltató hazai kötelezettségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy angol cég (Ltd.) szeretne magyar állampolgárt magyarországi alkalmazottként (employee) felvenni, úgy annak a külföldi munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak? Külföldi munkáltatóként hol kell regisztálni és milyen adókat kell fizetnie? A munkavállaló munkaszerződésében lehet-e az angol az irányadó jog, ha Magyarország a munkavégzés helyszíne? Ezek a szabályok változtak-e már (vagy várható-e hogy változhnak) a BREXIT érintettségében? Más-e az adók mértéke vagy bejelentési kötelezettség EU-s és nem-EU-s országok között? Válaszát előre is köszönöm és várom!

Home office-ban, határon innen – kötelezettségek és jogosultságok Cikk

Évek óta beszédtéma a tanácsadók körében, hogy külföldi jogviszonyban foglalkoztatott magánszemélynek is keletkezik adófizetési kötelezettsége a „home country”-ban, ha ez utóbbi ország az adóügyi illetőség állama. Nem gondoltam volna, hogy egy világjárvány következtében fogom ismertetni az idevonatkozó rendelkezéseket…

Külföldi csapat sportolójának adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy külföldi (írországi) székhellyel rendelkező csapat hivatásos sportolójának mi a legjobb adózási forma, és a bruttó jövedelem hány százaléka a közteher? Éves bruttó jövedelme kb. 10 millió forint. A sportoló a szerződése alapján a csapat alkalmazottja, nem egyéni vállalkozó; illetve nappali tagozatos egyetemi hallgató, hazai lakcímmel. A csapat 4%-ot levon a bruttó bérből, "social charges" név alatt, a sportoló már enélkül kapja meg a havi fizetését. Ezen kívül, a sportoló igazoltan cöliákiás (gluténérzékeny), ami fogyatékosságnak számít, ez – amennyiben jól értesültem – adókedvezményre jogosítja fel. Előre is nagyon köszönöm válaszukat!

Külföldi megbízónak több országban végzett munka adózása Cikk

Egy Európai Unión (EU) kívüli munkáltató megbízási jogviszonyban foglalkoztat egy magyar illetőségű munkavállalót, aki Magyarországon, és emellett három másik uniós országban, illetve Oroszországban is munkát végez. Hol adózik, és mely országban kell utána járulékot fizetni? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Külföldi munkáltató által ki nem fizetett bér szja-köteles-e? Kérdés

Külföldi munkáltatónak Magyarországon dolgozó magyar munkavállaló járulékbevallásai a 1908INT bevallással kerülnek bevallással. Az szja-előleget maga a munkavállaló utalja és vallja be. Kérdés, hogy ha nem kapja meg a bérutalást, akkor erre a meg nem kapott bérre nem is kell szja-t fizetnie, bevallania? A járulékbevallásban lévő szocho-t a munkavállalótól nem követelheti a NAV, ha a munkáltató nem fizeti meg ebben az esetben sem?

Bevallási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyar állampolgár, magyarországi lakcímmel rendelkező munkavállalónak milyen bevallási kötelezettsége van abban az esetben, ha munkaadója külföldi cég, és az nem rendelkezik magyarországi telephellyel? Segítségüket megköszönve.

Külföldi cég Kérdés

Kérdésem: külföldi cégnek dolgozó magyar állampolgár hol és hogyan fizet járulékot és szja-t? A külföldi cégnek nincs magyarországon székhelye, telephelye, fióktelephelye. Csak magyar emberekkel dolgoztat. Az emberek életvitelszerűen itt, Magyarországon tartózkodnak és dolgoznak. Előre is köszönöm válaszukat. Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink