63 találat a(z) külföldi kiküldetés cimkére

Járulék külföldi kiküldetés esetén Kérdés

Járulék külföldi kiküldetés esetén Kérdés

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén Kérdés

Külföldi kiküldetés – járulékalap Kérdés

Külföldi kiküldetés járulékalapja Kérdés

Külföldi kiküldetések – változik a járulékalap Cikk

Társadalombiztosítási kötelezettségek meghatározása szempontjából a 2020-as év igen izgalmasnak mondható. A vészhelyzet időszakában érvényes átmeneti rendelkezéseken túl nem szabad elfeledkezni az új Tbj. törvényben foglalt rendelkezésekről sem, amelyet ugyan a Parlament már 2019-ben elfogadott, de csak 2020. július 1-jétől léptek hatályba. Az alábbi információkkal a mai zárószavazásra váró újabb módosítás ismertetésével szeretnénk a bérszámfejtők munkáját segíteni.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy lengyelországi vállalat, amely Magyarországon építkezési felújítást végez. Alkalmazottainak itt-tartózkodása meghaladja a 183 napot, de nem éri el a 24 hónapot. Az alkalmazottak nem lettek ideiglenes lakcímre bejelentve, a számukra bérelt munkásszálláson élnek. Odahaza van a családjuk, ott kapnak bért. A cégnek nincs magyar leányvállalata, telephelye, csak az áfához szükséges magyar adószámmal rendelkezik. Ebben az esetben a munkavállalóknak kell-e Magyarországon bármilyen adót, járulékot fizetniük? A munkáltatónak kell-e bevallást küldenie, járulékot fizetnie?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., mely részt vesz egy rangos szakmai nemzetközi kiállításon. A kiállításra a cég képviseletében az ügyvezető utazik ki. A költségei ismereteim szerint elszámolhatóak. Mi történik akkor, ha az ügyvezetőt a felesége elkíséri, aki nem alkalmazottja a társaságnak? Az ő utazását terhelő költségek elszámolhatóak-e?

Kiküldetés külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tagja üzleti megbeszélés céljából évente 5-6 alkalommal Romániába utazik ki, hol busszal, hol vonattal, hol repülővel, hol autóval. Az utazási díjról nem mindig sikerül névre szóló számlát kérni, a nyugtákat ez esetben költségként el lehet számolni?

Nyugdíjas munkavállaló külföldi kiküldetésben (A1) Kérdés

Szeretném megkérdezni: van-e lehetőség 2019. január 1. után nyugdíjas munkaviszonyban álló dolgozónkat A1-es megkérésével külföldi kiküldetésben Németországban foglalkoztatni szabályosan?

Napidíj és munkabér vis maior esetén Kérdés

Tisztelt Szolgáltató! Magyarországi társaság munkavállalóját kiküldi külföldi konferencián történő előadás megtartására. A külföldi kiküldetés idejére az előírásoknak megfelelően napidíj és munkabér kerül kifizetésre. A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a kiküldött munkavállaló nem tud hazarepülni, mert vihar miatt a légitársaság nem indít járatot, akkor a "kinn ragadt időre" jár-e napidíj és munkabér a munkavállalónak? A légitársaság szállást díjmentes biztosított az utasoknak. Előre is köszönöm válaszát! Anikó

Külföldi kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés elszámolásával kapcsolatban szeretnénk tájékoztatást kérni: Külföldi kiküldetés alapján a munkavállaló részére 15 euró/nap összeget fizethetünk ki adómentesen. A kiküldetés során keletkezett étkezési számlákat hogyan kell helyesen elszámolni abban az esetben, ha a számla összege több mint 15 euró? A munkáltató vagy a munkavállaló köteles az adót megfizetni a számlák után? Milyen tételeknek kell szerepelni a munkavállaló bérszámfejtésében? Tájékoztatását előre is köszönjük! Tisztelettel. S. Ildikó, Szepi Sped Kft.

Társas vállalkozó külföldi napidíja nemzetközi fuvarozásban Kérdés

Külföldi kiküldetés esetén a napi 60 eurónak megfelelő forintösszeg a társas vállalkozói jogviszonyban foglalkoztatott, a közúti közlekedési szolgáltatásokról és közúti járművek üzemben tartásáról szóló külön jogszabály rendelkezései szerint engedélyhez kötött nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végző gépkocsivezetőt "a 1997. évi LXXX. törvény alapján: Foglalkoztatott: aki nem minősül egyéni, illetve társas vállalkozónak és foglalkoztatója biztosítással járó jogviszony keretében foglalkoztatja." megilleti az adómentesség a 60 euróra?

A1 igazolás visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külső cégnek is vállalunk számfejtést és hónap végén adnak le minden dokumentumot a bérszámfejtéshez. Most derült ki, hogy voltak kint munkavállalók külföldi kiküldetésben novemberben és októberben is. Van rá lehetőség, hogy visszamenőleg A1 igazoláshoz kérelmet nyújtson be a cég? Ha igen akkor mi az a maximális idő amire visszamenőleg kérelmet lehet beadni? A cég nem tb-kifizetőhely. Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi kiküldetés – napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavállalókat rendel ki néhány napos külföldi munkára. A felmerült költségekről a dolgozók hozzák a cég nevére szóló számlákat (szállás, utazás, étkezés stb), az összes felmerült költségük ilyen módon megtérítésre kerül. Ezen felül kapnak napidíjat is. A kapott napidíjuk 30%-a, illetve maximum 15 euró a fentiekkel együtt is adómentes lesz? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close