hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: fizethető-e külföldi napidíj pihenőnapra?

  • adozona.hu

Amennyiben egy cég három hétre kiküldi a munkavállalóit külföldi munkavégzésre, azonban a külföldi munkahelyen is csak hétfőtől péntekig dolgoznak, akkor: 1. fizethető-e napidíj a hétvégi napokra is; 2. ha igen, elegendő-e a „sima” jelenléti ív vezetése annak bizonyítására, hogy hétvégi munkavégzés (és így túlóra) nem történt; 3. ha nem, de a munkáltató azt mégis fizetné, adhatja-e bármilyen más költségtérítés címén?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A külföldi napidíjról a 285/2011. kormányrendelet tartalmaz rendelkezéseket. A foglalkoztatási szabályokat pedig a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) tartalmazza:

További munkajogi témájú írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat, munkajogi iratmintatárunkat 15 százalékos kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg. Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele

51. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni.

(2) A munkáltató köteles a munkavállaló részére
a) a munkaviszony teljesítésével felmerült szükséges és indokolt költséget megtéríteni,
b) a munkavégzéshez szükséges feltételeket – eltérő megállapodás hiányában – biztosítani.

A munkáltató tehát költségtérítési kötelezettséggel rendelkezik, de külföldi kiküldetés esetén ennek mértékére nincsen jogszabályi előírás. Emellett ugyanakkor adóköteles jövedelem és a kormányrendelet a kedvezmény körét jelöli meg az alábbiak szerint:

2. § Az szja-törvény 3. számú melléklet II. Igazolás nélkül elszámolható költségek fejezet 7. pont b) alpontja szerinti költség napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg.

3. § (1) A kiküldetés, külföldi munkavégzés (a továbbiakban együtt: kiküldetés) időtartama az indulás és az érkezés tényleges időpontja között eltelt idő. Az időtartam megállapítása szempontjából az országhatár átlépését, légi és vízi út esetén az indulás szerinti időpontot egy órával megelőzően, illetőleg az érkezést egy órával követően kell alapul venni azzal, hogy az adott kiküldetésben töltött teljes (24 órás) napokhoz hozzá kell adni a tört napokon kiküldetésben töltött órák számának 24-gyel való osztásával kiszámított napokat úgy, hogy a fennmaradó tört rész – amennyiben az legalább 8 óra – egész napnak számít. Amennyiben a kiküldetésben töltött idő 24 óránál rövidebb, de a 8 órát eléri, az egy egész napnak számít, kivéve, ha a (2) bekezdés rendelkezése szerinti választható számítási módszer alkalmazási feltételei fennállnak.

A fentiek szerint napidíj hétvégére is fizethető, fizetendő! Költségtérítés egyébként is adható lenne adóköteles jövedelemként, de ez egyben kötelezettség is. Arra is figyeljen, hogy külföldi kiküldetés esetén a kiküldetési irányelv szerint a kiküldetés helye szerinti bérezés fizetendő.

Külföldi munkavégzés esetében is szükséges munkaidő-nyilvántartás és munkaidő-beosztás. Ezek alapján tudja igazolni, hogy az egyes napok munka vagy pihenőnapok voltak, és munkavégzési kötelezettség mikor, milyen jogalapon történt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink