33 találat a(z) közzététel cimkére

Ismételt közzététel 2013-tól Kérdés

Egy kft–nél az előző évek átvilágítása számviteli hibákat tárt fel, így most a 2011-es és a 2012-es beszámolóját önellenőrizni kell. A feltárt hiba nagysága meghaladja a jelentős összeget (több milliós nagyságrendbeli különbséget tárt fel a belső ellenőrzés). Az ellenőrzés még nem zárult le 2012 tekintetében, de az új 2011-es évzárás már igen. Az ügyvezetés a valós kép biztosítása (hitelezők stb.) miatt szeretné a jó beszámolókat közzétenni. 1. A jelenleg hatályos Számviteli törvény szövegéből az ismételt közzétételre vonatkozó 154. § (5) bek. hatályon kívül helyezve. Esetleg a Számviteli tv.-n kívül van-e más jogszabály, amely erről rendelkezik? 2. Van-e valami határidő arra vonatkozóan, hogy az ellenőrzés lezárását követően mikor kell a helyes beszámoló(ka)t elkészíteni? 3. A feltárt hibákat éventkénti bontásban kell kimutatni. (Szv.tv.19.§) Amennyiben a 2012-es év hibáit is felgöngyölítik, el kell készíteni évenként az eredménykimutatást és a mérleget is. (Jól értelmezzük?) Ezt lehet abban a formában, hogy a tárgyévi adatok 2012, előző év 2011, és mindkét oszlopban már a jó adatokat tüntetjük fel? Mi a helyes kimutatás ilyenkor? 4. Az újbóli közzétételnél helyesen járunk el, ha a 2012-es év beszámolóját tesszük közzé, amelyben az előző év oszlopai a helyes számokkal szerepelnek, és a kiegészítő mellékletben részletes bemutatásra kerülnek az eltérések évenként? (Szv.tv. 88. § (5) Vagy mindenképp külön-külön évenként tegyük közzé a beszámolókat, és az adott év tekintetében részletezzük a kiegészítő mellékletben? (Miután a törvény jelenleg ezt nem szabályozza.)

Így spórolhatnak a cégek a közzététel összegén Cikk

Bár több olyan lehetőséget is biztosítanak a jogszabályok a cégek számára, melyek közvetve vagy közvetlenül jelentős költségmegtakarítással járhatnak, mégis viszonylag kevesen tudják és még kevesebben élnek azokkal a lehetőségekkel. Ilyen közvetlen költségmegtakarítással járó és egyben az ügyintézést könnyítő, azt nagyban egyszerűsítő, alkalmasint gyorsító lehetőség, hogy a cégek közleményeiket a cég honlapján is megjelentethetik, megspórolva ezzel a közzétételi költségtérítés adott esetben több tízezer forintos összegét. Cikkünkben erre a lehetőségre szeretnénk felhívni figyelmüket.

Közelgő határidő: idén már szankcionál a NAV Cikk

Közeleg a május 31-i határidő, amikor a cégeknek be kell nyújtaniuk az éves beszámolóikat. Az a cég, amelyik nem teszi közzé mérlegét a szükséges mellékletekkel a megadott határidőig, bírságra és adószáma felfüggesztésére számíthat. Mit érdemes még észben tartaniuk a cégvezetőknek? Összefoglaltuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs