195 találat a(z) közvetített szolgáltatás cimkére

Ezt kell tudni a helyi iparűzési adó számításáról Cikk

A 2018-as adóév zárásával a helyi iparűzési adó (HIPA) számításával kapcsolatos kérdések újra előtérbe kerülnek. Mivel ismét gyakorivá váltak a HIPA-ellenőrzések, fokozottan javasolt az adóalap számításánál figyelembe vett tételek alapos vizsgálata.

Közvetített szolgáltatás elszámolása az iparűzési adónál Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi esetre szeretnénk kérni állásfoglalást: Egy általunk könyvelt vállalkozás rádió elektronikai rendszerek összeállításával, integrálásával és exportjával foglalkozik. A rendszer számítógép alapú, így az elemei mind hardvert, mind szoftvert tartalmaznak. A hardver részek számítógépek, szerverek, speciális vevő berendezések és vevőkártyák. A szoftverek egyedileg (többségében külföldön) kifejlesztetett és csak az általunk – a vevővel előre egyeztetett konfigurációval rendelkező – rendszerhez használhatóak. Az export során kész rendszert kell a vevőink részére leszállítani, mivel a rendszer szoftver elemei külön-külön (nem erre a célra összeállított és dedikált számítógépeken) nem működőképesek. Kérésünk arra vonatkozik, hogy a társaság 2018. évben az eladott szolgáltatás kedvezményével élhet-e az iparűzési adó elszámolásánál? Köszönettel: Kis Zsuzsanna

Jogi tevékenység továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ("A" cég) jogi tevékenységet számlázott tovább két másik kft.-nek ("B és C"). A továbbszámlázó cégnek ("A" cég) sem a tevékenységi körében, sem a tulajdonosai, sem az alkalmazottai között nem szerepel jogi végzettségű személy. E tevékenységről egy velük megbízási szerződésben álló ügyvéd számláz be a cégnek ("A "cégnek) .... forintért, amit "A" cég továbbszámláz – közvetített szolgáltatásként – "B" és "C" cégnek, jóval magasabb összegért, mint a bekerülési érték. Kérdésem a következő: helyes-e ez így, a jogi tevékenység továbbszámlázása nem kötött-e feltételekhez (például alkalmazotti jogviszony a jogásszal)? A nagyarányú értékkülönbözet megvédhető-e, vagy ez teljesen szabályellenes? Válaszát köszönöm!

Postai közvetített szolgáltatás áruvásárlásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi boltunkban az egyik árubeszállítónk a számláin (csekkes fizetési mód) a továbbiakban felszámolja és postai teljesítés költségeit (a számlán postai közvetített szolgáltatásként szerepel). Kérdésünk, hogy ezt a költséget ugyanúgy a postaköltségeknél kell szerepeltessük, vagy ez valamilyen formában (könyveléssel) érinti az áruvásárlás költségeit is? Amennyiben nem kapcsolódik az áruhoz közvetlenül, és postaköltség, külön főkönyvre kell könyvelnünk, illetve a későbbi bevallásoknál kell-e külön kezeljük? Köszönettel várjuk válaszát!

Bérleti díj – közvetített szolgáltatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két magánszemély a tulajdonukban (50-50%) álló négy lakást bérbe adják a saját tulajdonukban (50-50%) lévő kft.-nek hasznosításra. A kft. ezt szintén bérbe adja bérlőknek, beszedi a bevételt és a kapcsolódó költségeket (rezsi). A magánszemélyek a bérleti díjat a kifizetőtől szja levonásával kapják meg. Iparűzési adó szempontjából a kft. figyelembe veheti-e a magánszemélyeknek kifizetett bérleti díjat, hiszen maga is változatlan formában adja bérbe az ingatlanokat? Könyvelhetjük-e ennek megfelelően a közvetített szolgáltatások közé, vagy maradnia kell a személyi jellegű kifizetések között a tételnek? Előre is köszönöm a segítségüket!

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy használt ingatlanok értékesítésével foglalkozó cég, amely értelemszerűen a készletre halmozza az ingatlan felújítással (áru készlet) kapcsolatos költségeket, és amikor eladja, akkor átvezetjük az ELÁBÉ-ra ezeket, mint az ingatlan részét. De mi a helyzet az ingatlanfelújítással kapcsolatos szolgáltatásaival? Hogy kell helyesen kezelni azokat számvitelileg? Alvállalkozói vagy közvetített szolgáltatásnak minősülnek, amikor értékesítésre kerül az ingatlan? Köszönöm!

Áru vagy szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérnék szépen a segítséget. Egyik cég nagy tételben értékesít notebookokat. Ehhez a gyártó úgynevezett prosupportot ad el, ami a számlán is külön tételként szerepel az áruk alatt. Ez egyfajta kliens támogatás, melynek keretében a notebook végleges tulajdonosa meghibásodás esetén gyors segítséget kap, például azonnali elérhetőséget prosupport mérnökökhöz, különböző automatizált támogatásokat, alkatrészkiszállítást. Kérdésem, hogy lehet-e ezt a „lehetőséget” is árunak tekinteni vagy közvetített szolgáltatásként kell könyvelni. A magyar beszállító (aki valószínűleg a gyártótól vásárolta) nem tüntetett fel a számlán utalást közvetített szolgáltatással kapcsolatban, és az én ügyfelem sem. Tehát most így az ipa feltöltése előtt fontos lenne tudni, hogy áruként vagy szolgáltatásként könyvelendő a fenti tétel. Köszönöm a segítséget. Vágner Emília

Közvetített szolgáltatás áfája Kérdés

Egy nem magyarországi cég, amely EU-s vagy nem EU-s székhellyel rendelkezik, nyújt magyar székhellyel (lakhellyel vagy EU-s székhellyel) lakhellyel vagy EU-n kívüli székhellyel/lakhellyel rendelkező ügyfeleinek közvetített szolgáltatást, ami Magyarország területén végrehajtott személyszállítás. Az "alvállalkozók" magyar adószámmal rendelkező vállalkozók, akik vagy alanyi adómentes vagy 27%-os áfás számlát állítanak ki felénk. Jogosan állítunk ki mi áfát nem tartalmazó számlát az ügyfeleknek, akik közül egyik sincs a mi országunkban bejegyezve? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Bérleti díj mint közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy lízingcégtől bérel tehergépjárműveket, amiket bérleti szerződés keretében továbbad egy bérlőjének. A járművek tulajdonosa a lízingcég, üzembentartóként a társaság bérlője került bejegyzésre. A bérleti szerződésben havi bérleti díj került meghatározásra, ami nem egyezik meg a lízingcég által számlázott bérleti díjjal, illetve a bérleti időszak sem pontosan egyezik meg a két szerződésben. Milyen feltételek esetén minősíthetjük a lízingcég által kiállított bérleti díjas számlát közvetített szolgáltatásnak? A bérlőnkkel kötött bérleti szerződésben mi szerepeljen pontosan, hogy iparűzési adó szempontjából elszámolható legyen közvetített szolgáltatásként? Köszönettel.

Közvetített szolgáltatás áfamegítélése fordított adózásnál Cikk

Fordított áfásan kell-e számlázni a nyílászárók leszállítására és beszerelésére irányuló szolgáltatást egy folyamatban lévő építésiengedély-köteles építési munkához? Milyen adózás alá esik az e-napló vezetése? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Közvetített szolgáltatás áfamegítélése fordított adózásnál Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk kifejezetten gyártással foglalkozó cég, részünkről nyílászárók értékesítése és ahhoz kapcsolódó beszerelés kerül leszámlázásra, vagyis az alvállalkozói szerződés szerint terméket értékesítünk és a beszerelés csupán járulékos eleme az ügyletnek. Amennyiben a beruházás belföldön történik – amihez a terméket legyártjuk és beszereljük – és építésengedély-köteles, akkor a gyártott termék és a beszerelése fordított adózás alá esik. Az e-napló vezetéséhez külön szerződés alapján szolgáltatást veszünk igénybe, melyet egyenes áfás számla kiállításával teljesít felénk a vállalkozó. Áfa szempontjából hogyan minősítem ezt a szolgáltatást a fenti esetben? Fordított áfásan kell továbbszámláznom, vagy belföldre nyújtott továbbszámlázott szolgáltatásként egyenes áfás számlával? Köszönettel: P. Krisztina

Ügyvédi iroda közvetített szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértő! Ügyvédi iroda ügyfelei részére saját nevében rendeli meg, és fizeti ki a különféle jogi eljárások során felmerülő alábbi kiadásokat. Ezen szolgáltatásokról a számlát/számviteli bizonylatot a hatóságok az ügyvédi iroda nevére állítják ki. Az ügyvédi iroda ezen költségeket továbbterheli az ügyfélre (továbbszámlázza ). A számlán szerepel a jogi szolgáltatás (27 százalék áfával, mivel áfakörös az ÜI), valamint a hatósági eljárások továbbhárított kiadásai (áfamentesen) mint közvetített szolgáltatások. Jogos az áfamentesség alkalmazása, mivel ezek a kiadások a jogi szolgáltatástól függetlenül az ügyfelet minden esetben terhelő, áfakörön kívüli/tárgyi adómentes hatósági/eljárási díjak? Az ügymenet gördülékenyebb vitele érdekében ezeket a díjakat nem az ügyfeleknek kell a hatóságok felé közvetlenül megfizetni, hanem utólag kerülnek továbbszámlázásra az elvégzett jogi munkával egyidejűleg. Az átszámlázáskor az áfakulcs jelölésénél milyen mentességi kitétel alkalmazható? T.A.M. ( tárgyi adómentesség): - illeték-átterhelés - postai szolgáltatás Á.K.K. (áfakörön kívüli) - tulajdoni lap díja - földhivatali ügyintézési díj - közzétételi díj (Cégbíróság, IM) - közjegyző. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Horváth Éva

Programszervezés éttermi fogyasztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk programszervezéssel, programcsomag-szolgáltatással foglalkozik. Vannak olyan programcsomagok, melyek az éttermi ellátást is magába foglalják. Ilyen esetben elszámolható-e az éttermi fogyasztás áfája mint közvetített szolgáltatás? Előre is köszönöm válaszát!

Webáruház szállítási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.09.25-én az alábbi kérdést tettem fel:Tisztelt Szakértő! Van egy webáruház, amely a termékeit a Magyar Postával vagy GLS-sel szállítja ki a megrendelőkhöz. Költségként a 815-re könyveljük. Amikor a számlát kiállítják a vevőnek, akkor a szállítási költség külön soron jelenik meg, de a számlán nem szerepel, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Rajta kell lennie ennek a megnevezésnek ilyen esetben is? Erre az alábbi választ kaptam:SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: Tisztelt Kérdező! Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 70. § (1) b) bekezdése alapján: "70. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak: b) a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így különösen: a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjak és költségek." Mint látható, az Áfa tv. 70. § (1) b) bekezdése lehetséges járulékos költségként a szállítási költséget kifejezetten említi, így esetében felmerül, hogy a postaköltség, járulékos költségként osztja a termékértékesítés adókulcsát. Üdvözlettel, Bartha László Köszönöm a választ, de a kérdésem nem ez volt! Megtennék,hogy a kérdésemre is válaszolnak? Előre is köszönöm!

Webáruház szállítási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy webáruház, amely a termékeit a Magyar Postával vagy GLS-sel szállítja ki a megrendelőkhöz. Költségként a 815-re könyveljük. Amikor a számlát kiállítják a vevőnek, akkor a szállítási költség külön soron jelenik meg, de a számlán nem szerepel, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Rajta kell lennie ennek a megnevezésnek ilyen esetben is?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kismama munkaviszonyának megszüntetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs