hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hipa csökkentése – anyagköltség vagy igénybe vett szolgáltatás?

  • adozona.hu
1

Az Adózóna olvasója annak eldöntésében kért segítséget, hogy a hipaalap megállapítása során elszámolható-e anyagköltségként az általa megrendelt alvállalkozói szolgáltatás. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt a kérdésre.

A kérdés konkrétan így szólt: "Az alábbi speciális esetre kérem állásfoglalásukat. Adott egy fogtechnikai cég, amely a fogorvosi rendelővel (megrendelő) szerződéses viszonyban áll. A megrendelt "munkák/termékek" elkészítéséhez a cég igénybe vesz alvállalkozói segítséget, akikkel szintén szerződést kötött. Az alvállakozó által elkészített termék további átdolgozást – melyet cégünk végez – követően kerül a megrendelőhöz (fogorvosi rendelőbe). (Egy példa más szakmából, de a lényeg ugyanez: a cukrászdában megrendelem a tortát, melynek piskóta alapját a cukrászda egy másik cukrászdával készítteti el, majd az alapot felhasználva nekem egy díszített marcipános tortát ad el.) Az alvállalkozó "fogtechnikai szolgáltatás" megnevezéssel állítja ki a számlát a cégnek, de ez minden hónapban konkrét darabszámú és típusú terméket jelent, melyről elszámolási igazolás is készül. A fogtechnikai cég nem szerepelteti a kimenő számláin a "közvetített szolgáltatást tartalmaz" szövegezést, hisz nem szolgáltatást ad tovább. Azokat a számlákat, melyeken csak a fogtechnikai szolgáltatás megnevezés szerepel, lehet-e hipacsökkentő tételként elszámolni mint anyagköltség? Ha a Kúria Kfv. I. 35.644/2014/6. számú döntése alapján a fogorvosi rendelő elszámolhatja a fogtechnikai szolgáltatást anyagköltségként, akkor a fogtechnikai cég is elszámolhatja az alvállalkozói fogtechnikai szolgáltatást anyagköltségként?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A válaszomat azzal kezdeném, hogy bizonyos esetekben nehéz elhatárolni, hogy egy adott tételt milyen csökkentő tételbe sorolunk be, és a Kúria sokszor ellentmondásos határozatokat hoz a kérdésben. Legutóbb például a könyvkiadók nyomdaköltsége tekintetében döntött úgy, hogy az nem lehet anyagköltség, mivel a nyomda kizárólag a kiadónak tudja értékesíteni az elkészített könyveket.

Ez alapján azt tudom mondani, hogy amennyiben egyedi igényeknek megfelelően, vagyis a fogtechnikai cég által meghatározott paraméterek alapján végzik a munkájukat az alvállalkozók, és tartalmilag a Ptk. szerinti vállalkozói szerződés szerint végzik a munkát, akkor az általuk készített termék nem anyagköltség a kérdéses fogtechnikus vállalkozónál, hanem igénybe vett szolgáltatás.

Ez esetben akkor tudja alvállalkozói teljesítésként elszámolni az "alvállalkozók" által végzett fogtechnikusi munkákat, ha mind velük, mind a megrendelő fogászattal írásban kötött vállalkozási szerződéses kapcsolatban áll.

Vállalkozási szerződésről akkor beszélünk, ha abban valamilyen eredmény, vagyis "mű" előállítását tűzik ki célul a felek. Vállalkozási szerződésnél tehát valamilyen "mű"-nek kell előállnia, melyben a megrendelő igényei, szempontjai az irányadóak. Azaz nagyon fontos annak megléte, hogy a munka során a vállalkozó mindig a megrendelője igényeit, elképzeléseit tűzi ki célul. Ha a megrendelő igényei, egyedi szempontjai jutnak érvényre a munkavégzés során, s mind a megrendelők felé, mind az alvállalkozók felé írásban kötött vállalkozási szerződést fel tud mutatni a vállalkozó, továbbá a fogtechnikus a saját teljesítményébe beépíti az alvállalkozói teljesítését, akkor megvalósulhat az alvállalkozói teljesítés figyelembe vétele az adóalapnál. Azért fogalmazok feltételes módban, mert csak az eset összes körülményeinek ismeretében lehet véleményt alkotni erről a kérdésről.

Az anyagköltségként való figyelembe vétel csak akkor lehetséges, ha a fogtechnikai cég igényeitől függetlenül is elkészítik az "alvállalkozók" a termékeket. Ebben az esetben tehát a fogtechnikai cég nem jelenik meg előre meghatározott paraméterekkel, hanem csupán adásvételi szerződéssel megvásárolja azokat a termékeket, amelyekre szüksége van a tevékenységéhez. Tehát, ha a termékek egyedi jellemzőkkel nem rendelkeznek, akkor inkább anyagköltségként kezelendőek, amennyiben azok elveszítik eredeti jellegüket és beépülnek a fogtechnikus vállalkozó teljesítményébe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Miután kell az önkormányzatoknak a pénz, ezért főleg a nagyobb városok páros lábbal szállnak bele az alvállalkozói költséget elszámoló vállalkozásokba. Sajnos ez a tapasztalat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close