49 találat a(z) közhasznú szervezet cimkére

Adományozás Kérdés

Nonprofit szervezet ingatlanértékesítése Kérdés

Közhasznú adomány Kérdés

Adomány adózási kérdései Kérdés

Adományozás és adózás – ezekre figyeljen az adomány átadása kapcsán! Cikk

Az ünnepek alkalmával sok cégnél előtérbe kerül, hogy adományokkal, felajánlásokkal támogassák a számukra fontos kezdeményezéseket, célokat és szervezeteket. Az adózási törvények speciális előírásokat fogalmaznak meg ezekkel a jó cselekedetekkel kapcsolatban. Az adományok és felajánlások alapvetően adómentesek a juttató társaság oldalán, de ahhoz, hogy a kedvező adózási szabályok érvényesülni tudjanak, a juttatás körülményeire és a kapcsolódó adminisztrációra különös figyelmet kell fordítani. Cikkünkben röviden összefoglaltuk, hogy a támogatást nyújtó cégeknek milyen adózási aspektusokra szükséges odafigyelniük a különböző szervezetek számára történő, adókockázatoktól mentes adakozás érdekében társasági adó, kiva és általános forgalmi adó szempontjából.

Változhat a szakképzési hozzájárulás alanyi köre Cikk

Közhasznú szervezetként működő magán felsőoktatási intézmény, illetve szintén közhasznú közalapítvány alanya-e a szakképzési hozzájárulásnak? Ha igen, kötelezett-e szakképzési hozzájárulás fizetésére? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Tárgyi eszköz, áfaarányosítás Kérdés

Támogatás fogadása nonprofit kft.-nél Kérdés

Közhasznú szervezet tábort szervez Kérdés

Közhasznú szervezet vezető tisztségviselője Kérdés

Vezető munkakörű köztisztviselő összeférhetetlensége Kérdés

Közcélú adomány igazolás kiadása Kérdés

Pölöskei Pálné szakértői válaszával kapcsolatban lenne kérdésem. A válasz címe "Közcélú adomány", dátuma: 2019.04.10. internetes címe: https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_8_Kozcelu_adomany_dfm. A Tao törvényből az olvasható ki, hogy adomány közhasznú szervezet vagy egyház részére adható, de az adomány körébe sorolja a törvény a közérdekű kötelezettségvállalás céljára nyújtott támogatást is. Ez utóbbinál nem találtam megkötést a szervezet típusára, csak annyit, hogy "a közérdekű kötelezettségvállalás szervezője". Ez véleményem szerint lehet önkormányzat is. Ezzel kapcsolatban számomra nem világos a fenti válaszban az a megfogalmazás, hogy "Az önkormányzatnak adott támogatás akkor minősülne adománynak, ha azt közérdekű kötelezettségvállalás címen kapja, amelyhez meg kell felelni a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (Ptk.) előírtaknak, de mivel nem olyan szervezet a kedvezményezett, amely igazolást állíthat ki, a csökkentő tétel még ez esetben sem alkalmazható." A Ptk. XXXVI. cím "Kötelezettségvállalás közérdekű célra" részében nem találtam olyan előírást, mely az önkormányzatot kizárná a közérdekű kötelezettségvállalásra kijelölt szervek közül. Miből (honnan) vezethető le szakértő asszony azon véleménye, hogy az önkormányzat nem olyan szervezet, mely igazolást állíthat ki? Hol szerepelnek a Ptk.-ban azok az előírások, amelyeknek meg kell felelni, hogy egy szervezet igazolást állíthasson ki? Segítségüket köszönöm! Liczek Péter

Így kell adózni utalványok juttatásakor Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint bevétel minden, a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában – pénzben (ideértve a készpénz-helyettesítő eszközt is) és/vagy nem pénzben – mástól megszerzett vagyoni érték. Nem pénzben megszerzett bevételnek minősül különösen az utalvány is.

Áfamentesség egészségügyi ellátásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület és az egyesület 100 százalékos tulajdonában lévő nonprofit kft. Szeretnénk egy orvosi rendelőt nyitni, ahol előreláthatólag gyermekpszichiátriai, gyermekrehabilitációs és gyógytornász rendelés lenne. A szakemberek (orvos, gyógytornász) vagy vállalkozói vagy munkaszerződés alapján látnák el feladatukat. Lehetséges-e áfa (tárgyi) mentesen számlázni? Az egyesület alanyi mentes közhasznú szervezet vagy munkaviszonyban, vagy vállalkozói jogviszonyban dolgoznának a szakemberek. A nonprofit kft. áfaalany nem közhasznú vagy munkaviszonyban vagy vállalkozói jogviszonyban dolgoznának a szakemberek. A cél az, hogy valamelyik vállalkozási formában végezzük a megjelölt tevékenységet. Lehetséges-e tárgyi mentesen számlázni az egyesület vagy a nonprofit kft. részéről? Ha esetleg igen, milyen formában? Köszönöm.

Közhasznú szervezetnek adott ajándék kupon és beváltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (taoalany és kettős könyvvitelt vezet) a 2018. év végén egy kiemelkedően közhasznú szervezet részére (véradás, donormegbecsülés célra fordítja) adományozott 500 Ft névértékű, 6000 db ajándék kupont, melyeket a véradó donorok üzletünkben beválthatnak. A beváltás határideje: a kibocsátástól számított 12 hónap. Kérdésünk: hogyan könyveljük az átadást és a beváltásokat, hogyan viselkedik áfában az átadás és a beváltás? Mi lesz a sorsa az átadásként könyvelt, de be nem váltott kuponok értékének? Szíves válaszadását köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kedvezményezett átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs