hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közhasznú szervezetnek juttatott adomány igazolása

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

Az adományozás az adomány átadásával nem ér véget – az esetleges adókedvezményeket az adományozás igazolásával lehet érvényesíteni az irányadó jogszabályok alapján.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 259. § 9/A pontja és a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) 4. § 1/a pontja nevesíti a közhasznú szervezet részére nyújtható adományokat. Ezen két fogalommeghatározás közös pontja, hogy közhasznú szervezet részére történik, viszont szóhasználat szempontjából két különálló téma, hiszen az áfatörvény a közcélú adomány, a tao-törvény pedig az adomány szófordulatot használja. Gyakorlati szempontból azonban a két fogalom egyforma.

A tao-törvény alapján közhasznú szervezet lehet az olyan jogi személy, amely közhasznú tevékenységet folytat, az egyházi jogi személy és az olyan adóalany, amely közérdekű kötelezettségvállalást tett, és erre tekintettel kap adományt.

Az adományozás azonban az ingó- esetleg ingatlanátadással nem ér véget, hiszen mindkét törvény kiemeli, hogy az esetleges kedvezményeket az adományozás igazolásával lehet érvényesíteni az áfatövény 259. § 9/A pont c) alpontja, a tao-törvény 7. § (1) bekezdés z) pontja és 7. § (7) bekezdése alapján. A törvények rögzítik fogalommeghatározásukban a közhasznú szervezet kitételt, ezért ilyen jellegű igazolást csak közhasznú jogállású szervezet jogosult kiadni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a közcélú adományra irányadó speciális szabályokat, valamint, hogy mit kell tudni a közcélú adomány áfa-, illetve társaságiadó-oldaláról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs