168 találat a(z) közalkalmazott cimkére

Közalkalmazottak jubileumi jutalma: így kaphatja meg az örökös Cikk

Megkaphatja-e az örökös a 40 éves jubileumi jutalmat, ha az elhalálozott közalkalmazottnak 35 év közszolgálati jogviszonya volt? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Közalkalmazott jubileumi jutalma Kérdés

T. Szakértő! 2014.10.09-én sajnos elhalálozott egy közalkalmazott kollégánk. 1955.07.24-én született. 2014.08.16-án volt meg neki a 35 év közszolgálati jogviszonya. A kérdésem az lenne, hogy a Kjt. 78. § (4)-(5) bekezdései alapján az örököse jogosult lehet-e a kedvezményes 40 éves jubileumi jutalomra annak ellenére, hogy az elhalt még nem töltötte be a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, illetve nyugdíjat sem állapítottak meg a részére?

Közalkalmazott áthelyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a közalkalmazott köztisztviselői jogviszonyba történő áthelyezése esetén kell-e próbaidőt kikötni? Alkalmazható-e ebben az esetben a Kttv. 59. §-a, illetve a 46. § (1) bekezdése?

Közalkalmazott nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanárként foglalkoztatott (foglalkoztatója a KLIK) 1952. októberben született. Ugye jól tudom, hogy akkor +183 nap után kérheti vagy kötelező (?) kérnie a nyugdíj megállapítását. A felmentési idő a születési dátumtól vagy attól az időponttól számít, amikortól jogosult nyugdíj megállapítására? Várom szíves válaszát, köszönettel: Gróf Erzsébet

Végkielégítés közalkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha közalkalmazotti, határozott idejű kinevezésemet nem hosszabbították meg, jár-e nekem végkielégítés? A munkáltatóm nem az én munkámat tartotta rossznak, hanem a pénzügyi nehézségeire hivatkozott. Hat és fél éve dolgozom itt, mindig 2-3 havi, határozott idejű kinevezéssel; egyszer meg kellett szakítani ezt a folyamatot hathavi megbízási szerződéssel, majd egy éve ismét kinevezéssel dolgoztam. Közeleg a 30 éves közalkalmazotti jubileumi jutalom ideje, de ezt már nem tudom érvényesíteni. 60 éves vagyok, szinte "egyik napról a másikra" közölték velem, hogy szeptember 1-jétől nem tudnak tovább alkalmazni. Válaszát megköszönöm.

Pótlék jelnyelvtudásra Cikk

Pótlékot kaphatnának a kormánytisztviselők és a közalkalmazottak jelnyelvtudásukra, ha az Országgyűlés elfogadja két fideszes képviselő törvényjavaslatát.

Igaz-e a rémhír? Kérdés

Van aki tudni véli, hogy április 30-ától eltörlik, vagy szűkítik a 40 éves szolgálati időt igazoló női közalkalmazottak korhatár alatti nyugdíjba vonulásának lehetőségét?

Közalkalmazott megbízási jogviszonyban Kérdés

Önkormányzatnál, orvos melletti adminisztrátor közalkalmazottként 40 év munkaviszonnyal október 10-ével nyugdíjban megy. A hivatal az időarányos szabadságát kiszámolta, és elküldte a dolgozót március 1-jétől június 2-áig szabadságra, június 3-ától a felmentési idejét tölti. Ő volt az utolsó önkormányzati dolgozó az orvosnál, mert 2 éve kiadták vállalkozásba a praxist. A doktor úr szeretné ugyanezt a dolgozót a szabadsága és a felmentési ideje alatt a saját kft.-jében adminisztrátori munkakör betöltésére alklalmazni. Lehetséges-e ez, ha igen, milyen jogviszonyban, hogy a közalkalmazotti jogviszonyt ne érintse (szabadság és felmondási idő) a nyugdíjazásig?

Nyugdijas közalkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenleg előrehozott öregségi nyugdijas közalkalmazott pedagógus - nyugdija felfüggesztése mellett folytatja pedagógusi tevékenységét. Van-e lehetősége arra, hogy egyéni vállalkozóként végezzen szakértői, lektorálási stb.tevékenységet és ebben az esetben csak az éves vállalkozói kivét összegére (min.bér 18x-át nem haladhatja meg) kell figyelnie. Vagy egyáltalán nem szerezhet jövedelmet a közszférán kivül sem? Köszönöm szépen a válaszát.

Közalkalmazottak szabadsága Kérdés

48 éves családtagomnak eddig évi 30 nap alap- és pótszabadság járt. Munkahelye megszűnése után közalkalmazottként talált állást magának, ahol most szembesítették azzal, hogy hiába az egyetemi végzettsége miatti H fizetési osztálya, az 1. fizetési fokozat miatt csak az évi 21 napos alapszabadság jár neki, pótszabadság nem, mivel a közalkalmazottak jogállására vonatkozó törvény felülírja a Munka Törvénykönyve vonatkozó rendelkezéseit. Lehetséges volna, hogy valakinek 2 gyermek felnevelése után csak annyi szabadság járjon, mint egy pályakezdőnek, csak azért, mert egyik állami munkahelyről egy másikba került kényszerűségből? Én eddig azt gondoltam, hogy a közalkalmazottakat az állam pozitívan diszkriminálja az alacsonyabb fizetések miatti részleges kompenzációként, de hogy a valóságban ennek pontosan az ellenkezője történik, az sokkoló. Önök szerint nincs megoldás?

Közalkalmazott nyugdíjazása Kérdés

Kedves családtagom óvónőként dolgozik és a nyugdíjazása ügyében kéri segítségemet. Mivel a vállalkozási szférában dolgozom, így a közalkalmazottakra vonatkozó szabályokat teljes mélységében nem ismerem, ezért kérném tanácsukat.A hölgy születési ideje 1954.10.28. Munkaviszony kezdete: 1973. szept. 01., az első naptól fogva közalkalmazottként dolgozik. A nyugdíjigazgatóságtól megkérte szolgálati idő igazolását, mely alapján 2012.06.30.-ig 38 év 313 nap, amiből 34 év 344 nap a jogosultsági ideje. Kérdéseink:1. Mikor tud elmenni a 40 éves szolgálati idő alapján nyugdíjba?2. A 40 éves jubileumi díj összegét szeretné megkapni a nyugdíjalapba történő beszámítással, így mikor történjen a munkaviszony megszüntetése? 3. Melyik fél szüntesse meg a munkaviszonyt és milyen dátummal? Ha a dolgozó mond fel, jár neki a felmondási időre járó díjazás?4. A felmentési időre vonatkozóan milyen szabályok vonatkoznak rá? Előre is köszönöm segítségüket.

Új Munka törvénykönyve: újabb fricska a dolgozóknak Cikk

Az új Mt. hatályba lépésével a közalkalmazottak jogállásáról (Kjt.) szóló törvény is több lényeges elemében módosult. A változások iránya egyértelműen a két jogviszony közelítését jelzi. Megszűnt az a közalkalmazottakat védő garanciális előírás, mely szerint csak a fegyelmi eljárás szabályainak betartásával lehetett őket fegyelmi vétség esetén elmarasztalni. Mi változott még?

Közalkalmazottak szabadságának kiadása 12 órás munkarend esetén Kérdés

Ha a közalkalmazott 12 órás munkarendeben dolgozik a szabadságot 8 órára vagy 12 órára visszaosztva kell kiadni?

Megszűnt a fegyelmi a közalkalmazottaknál Cikk

2012. július 1-vel csöndben kimúlt a 20 éve bevezetett fegyelmi jogintézménye a közalkalmazottaknál. Ez hatalmas visszalépés a közalkalmazottakat megillető garanciák tekintetében.

Bruttó 288 ezret is kereshet egy diplomás közalkalmazott Cikk

Mennyit ér egy közalkalmazott diplomája, ha nyelvvizsgával párosul? Mitől függ, hogy pontosan mennyit keres és hogyan befolyásolja mindezt az életkor? Olvasói kérdésre, az Adózóna szakértője Surányi Imréné válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink