15 találat a(z) kötelezettségszegés cimkére

L. Simon-ügy nyomán: nem lehet ukk-mukk-fukk azonnali hatállyal felmondani, de nem könnyű az ellenbizonyítás Cikk

A sajtót bejárta a hír, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót Csák János miniszter az "elvárható jogkövetés elmulasztása miatt" azonnali hatállyal elbocsátotta. Az alábbiakban azt járjuk körbe, hogy milyen esetben van erre lehetősége a munkáltatónak a munka törvénykönyve (Mt.) alapján.

Kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az Európai Bizottság Cikk

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új törvény miatt.

Munkavállaló kötelezettségszegésének következménye Kérdés

Megjelent! Munkaügyi szerződés- és iratmintatár Cikk

Kösse meg könnyedén munkaügyi szerződéseit, és vezesse munkaügyi nyilvántartásait egyszerűen a csomagban található 113 irat- és szerződésminta segítségével! A letölthető és szerkeszthető dokumentumok felhasználásával szakszerű munkaszerződéseket köthet a legkülönfélébb jogi helyzetekben, emellett a nyilvántartási kötelezettség teljesítéséhez is talál iratokat, a tájékoztatási és munkakörileírás-minták használatával pedig könnyebbé és gyorsabbá teheti a munkaszervezést, a napi személyügyi munkát.

A cigaretta jövedéki adója: Tállai nehezményezi a magyarországi jogsértés megállapításának időzítését Cikk

A cigaretta után fizetendő jövedéki adó alacsonyabb volt Magyarországon, mint az unió által meghatározott minimális mérték, és Brüsszel már 2018-ban lépéseket tett az adóemelés kikényszerítéséért. Ha a két és fél éve húzódó ügyben még hét napot vár az Európai Bíróság az ítélethirdetéssel, a jogsértést nem tudta volna megállapítani – közölte Tállai András az MTI-vel csütörtökön.

Bírság járhat adatbiztonsági kötelezettségszegés esetén Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egyre több határozatot hoz, melyek már a 2018. május 25. napjával alkalmazandóvá vált Általános Adatvédelmi Rendeletre (GDPR) épülnek. Ezen döntések között több olyan is található, melyben a hatóság az adatbiztonsági kötelezettségek megsértése okán szabott ki adatvédelmi bírságot. Érdemes tehát végigvenni azon szempontokat, melyekre különösképpen szükséges ügyelni.

Kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen Cikk

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, illetve bírósági szakaszba lépett a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított jogsértési eljárás – jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság.

Így fegyelmezhető a munkavállaló Cikk

Mi tehet a munkáltató abban az esetben, ha nem akarja megszüntetni a munkavállaló munkaviszonyát, de éreztetni kívánja vele elégedetlenségét, azt, hogy eljárása nem megfelelő, és ha ezen nem változtat, akár az elbocsátására is sor kerülhet? Hogyan fejezze ki rosszallását a munkaadó a munkavállalóval szemben?

Trükkös próbavásárlás – munkáltatója vitte jégre a pénztárost Cikk

Egy próbavásárlásnál tapasztalt kötelezettségszegése miatt azonnali hatállyal felmondott pénztárosának a munkáltató. Az eset a Kúriát is megjárta.

Így fegyelmezhető a munkavállaló – a figyelmeztetéstől a felmondásig Cikk

Mit tehet a munkáltató, ha a munkavállaló nem tesz eleget a törvényben meghatározott alapvető kötelezettségeinek? Cikkünkben részletesen – bírósági ítéletekre is hivatkozva – kitérünk a szóbeli és írásbeli figyelmeztetésre, a fegyelmi büntetésre, és arra, hogy mire kell nagyon ügyelni, ha a munkáltató végső soron meg szeretné szüntetni a kötelezettségszegő dolgozó munkaviszonyát.

Elektronikus útdíjszedés – kötelezettségszegési csomag Magyarországgal szemben Cikk

Egyelőre mégsem fordul az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz az energiahatékonysági irányelv hiányos magyarországi átültetése miatt, de folytatja a korábban indított eljárást. Budapestet két további ügyben is kérdőre vonták csütörtökön: az illegálisan kitermelt faanyagok forgalmazását tiltó rendelet és az elektronikus útdíjszedési szolgáltatásról szóló határozat nem megfelelő végrehajtása miatt.

Azonnal kirúgták a közalkalmazottat, helybenhagyta a Kúria Cikk

A hazai egészségügyi intézményekben tapasztalható állapotok sok esetben kiábrándítóak, ugyanakkor – a Kúrián végződött munkaügyi per tanulsága szerint – az emberi jogok tiszteletben tartása a zord körülmények között is elemi követelmény.

Földügyekben indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen Cikk

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a "határon átnyúló tevékenységet folytató befektetők" mezőgazdasági földterület-használatára vonatkozó jogaival kapcsolatban.

Rejtett kamera munkavállalói kötelezettségszegésről. Jár-e vagyoni kártérítés? Cikk

A munkáltató rendkívüli felmondással megszüntette a munkavállaló munkaviszonyát, miután rejtett kamerás felvétel bizonyította a dolgozó kötelezettségszegését. A munkavállaló személyiségi jogai megsértése miatt vagyoni kártérítésért perelt. Az ügyre a Kúria ítélete tett pontot.

Agrár-, szeszesital- és dohányügyek: kötelezettségszegési eljárások Magyarország ellen Cikk

Az agrárkartellek elleni fellépés gyengítése, a szeszes italokra alkalmazott két különböző jövedéki adókulcs és a dohánytermékek kereskedelmét korlátozó intézkedések miatt küldött indoklással ellátott véleményt a magyar kormánynak az Európai Bizottság, második szakaszba léptetve a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3