hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az Európai Bizottság

  • MTI

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új törvény miatt.

A véglegesen májusban elfogadott jogszabály értelmében a lengyel szejm vizsgálóbizottságot hoz létre az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására a belbiztonság és az energetika terén. Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnak ki. Ilyen büntetés lehet például, hogy az érintettek tíz évig nem kerülhetnek olyan pozícióba, amelyhez nemzetbiztonsági átvilágítás kell, vagy olyanba, amelyben közpénzek sorsáról kell dönteni.

Az Európai Bizottság most aggályát fejezte ki amiatt, hogy a törvény révén nagyon jelentős hatásköröket kapna egy olyan közigazgatási szerv, amely megakadályozhatja, hogy bizonyos emberek közhivatalokhoz jussanak, továbbá a jogszabályt arra lehet felhasználni, hogy a lengyel ellenzék tagjait célba vegyék a közelgő parlamenti választások elött.

"Az uniós biztosok kollégiuma úgy döntött, hogy felszólító levelet küld a lengyel hatóságoknak a kötelezettségszegési eljárás megindításáról" – jelentette be Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke.

Brüsszel annak ellenére döntött az eljárás megindításáról, hogy Andrzej Duda lengyel elnök múlt pénteken módosító javaslatokat nyújtott be, amelyek véleménye szerint eloszlatják a média és az ellenzék által ébresztett kétségeket.

Az Európai Bizottság az elmúlt években több kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, például az igazságszolgáltatási rendszerben bevezetett reformok miatt. Hétfőn újabb ítéletet hozott Varsó ellen az Európai Bíróság is, ebben a lengyel hatóságokat mintegy 556 millió euró összegű bírság megfizetésére kötelezték, mert nem teljesítették az uniós bíróság korábbi rendelkezéseit az igazságügyi reformok területén.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1