231 találat a(z) kártérítés cimkére

Kártérítést kapnak a katari stadionok vendégmunkás építői Cikk

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezői körülbelül 5,2 millió dollár (1,3 milliárd forint) kártérítést fizetnek a stadionok építésénél dolgozó külföldi munkavállalóknak.

Kiva alapja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kivás gazdasági társaság egyik vevőjének a hibásan elvégzett munka miatt kártérítést fizetett. Kérdésem, hogy ez az összeg növeli-e a kivaalapot?

Szabadságtól fosztották meg, mégsem kap kártérítést az államtól Cikk

Az új munka törvénykönyve (Mt.) 2014. december 31-éig az uniós szabályokkal ellentétesen tartalmazta, hogy a naptári évenként harminc napot meghaladó keresőképtelenség nem jogosít szabadságra. Emiatt – bár sérült a munkavállaló magánélethez való joga –, nem jogosult kártérítésre a magyar államtól, mivel ahhoz hiányzott a jogszabályi feltétel – mondta ki egy magánszemély ügyében nemrégiben meghozott ítéletében a Kúria.

Kártérítés adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magánszemély szabadalombitorlás címén pert indított. A peres eljárás végén a bíróság jelentős összegű (több 10 milliós nagyságrendben) kártérítést állapított meg részére, mely kifizetésre is került 2017 évben. Kérdésem, hogy ez a kártérítés is adómentes-e az Szja tv. 1. mell. 6.1. c) alapján. Segítségüket köszönöm.

Autósok, figyelem! Március 1-jéig fizethetik be az elmulasztott kötelezőt szankció nélkül Cikk

Azok az év végén biztosítót váltó autósok, akik nem fizették be az első negyedéves kötelező gépjármű-felelősségi biztosítás díját, március 1-jéig még szankciómentesen pótolhatják, mert a törvény 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé – hívják fel a figyelmet közleményben a biztosítási alkuszok.

Takarmány értékesítéséhez kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kukoricaértékesítés történt két cég között. Mindkét vállalkozás áfafizetésre kötelezett, így fordított adózással történt az értékesítés. Az értékesítésre vonatkozó megállapodásukban kikötötték, hogy amennyiben a vevő cég a termék továbbértékesítése során minőségi kifogás miatt kevesebb árat tud érvényesíteni, mint várható volt, "kártérítés" címén – mondhatjuk, az elmaradt hasznot –leszámlázza a vevőnek. Ezen ügylet számlázásakor az egyenes vagy a fordított adózási mód a helyes? Köszönettel: Gyűgyi Tiborné

Pénznyerőautomata-üzemeltetők kontra Magyar Állam: nem jár kártérítés Cikk

A pénznyerőautomata-üzemeltetők szerint a jelentős (a korábbihoz képest több, mint ötszörös mértékű) játékadóemelés és a pénznyerő automaták játékkaszinókon kívüli működtetésének felkészülési idő nélküli betiltása az EUMSZ 34. és 56. cikkeit sértő tagállami rendelkezést tartalmaz, mert az az áruk és szolgáltatások szabad mozgásának jogát sérti. A Kúria nem értett egyet.

Fordított áfás ügylet utáni kötbér, kártérítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fordított adózás alá eső szolgáltatást nyújt ügyfelének. A szerződésben kikötötték, hogy késedelmes és/vagy hibás teljesítés esetén kötbér- és kártérítésfizetési kötelezettség terheli a kft.-t, tehát pénzben téríti meg a kárt. Kérdésünk, hogy kell-e számlát kiállítania az ügyfélnek a kártérítésről és kötbérről, ha igen, akkor a kártérítés áfás lesz-e? A Ptk. és az áfatörvény szerint a kötbér nem minősül ellenértéknek, így nem esik az áfatörvény hatálya alá. Tehát számlát sem kell kiállítani róla, elegendő számviteli bizonylat hozzá? Az áfatörvény szerint ellenérték bármilyen vagyoni előny, ideértve a meglévő követelés mérséklésére elismert vagyoni értéket is, de ide nem értve a kártérítést. Jól értelmezzük, hogy ezek alapján a kártérítésről nem kell számlát kiállítani és áfát felszámítani? Mert abban az esetben, ha a károkozó az általa okozott kárt pénzben téríti meg, akkor az az áfatörvény értelmében nem minõsül teljesítés ellenértékének, így nem jön létre az áfatörvény hatálya alá tartozó adóztatandó tényállás. Ebben az esetben a kártérítésként átadott pénzeszközrõl áfatörvény szerinti számlát nem kell kiállítani, annak könyvviteli elszámolása a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény szabályai szerint kiállított egyéb számviteli bizonylattal történhet. Helytálló részünkről a kártérítés és kötbér bizonylatolási módja és áfa szempontjából történő megítélése? Válaszát előre is köszönöm: Lívia

Azbesztper: a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen elutasította a keresetet Cikk

Jogerősen elutasította a felperes környezetveszélyeztető tevékenység és egészségkárosodás miatt a magyar állam ellen benyújtott kártérítési keresetét a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett azbesztperben.

Pályázati díj visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Az egyik kft., amelynek könyvelek, pályázatírással foglalkozik, és benne van a szerződésben, hogy garanciát vállalnak arra az estere, ha a benyújtott anyagot azért utasítják vissza, mert a formai követelményeknek nem felel meg. Van egy ilyen esetünk, miszerint a pályázati díjat (50 ezer forint plusz áfa) kiszámlázták, a számla teljesítése két hónappal ezelőtti, most vissza kellene fizetniük a pályázati díjat, mert a kft. hibája miatt nem fogadták el a pályázatot. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a visszafizetést hogyan számlázzák ki? Az eredeti számlát sztornózzák le? Ebben az esetben önellenőriznem kell az áfát vagy a sztornó számlát berakhatom később? Vagy ez kártérítésnek minősül és áfa nélkül számlázom? Előre is köszönöm a segítségét!

Biztosító kártérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő élethelyzetre vonatkozna: Egy társaság nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban lízingel egy gépjárművet, melynél miután lejár a lízing futamideje, a cég a maradványértéken az ügyvezetőt (mint magánszemélyt) jelöli meg a gépjármű megvásárlójának. A gépjármű eredeti lízingkori beszerzési ára 9 millió forint körül volt, a maradványérték 2 millió forint körül, melyen tehát az ügyvezető megszerzi a gépjárművet. Az ügyvezető ugyanakkor jóváhagyja, hogy a gépjármű üzembentartója a cég legyen továbbra is, annak ellenére, hogy a tulajdonos ő marad. Ezzel az ily módon az ügyvezető tulajdonába, de a cég üzembentartói jogkörébe került gépjárművel karambol történik, melynek során az autó totálkáros lesz. A biztosító által fizetendő térítés hozzávetőleg 3,6–4 millió forint körül lesz. Ezt a térítést feltételezésem szerint az ügyvezető kell megkapja, hiszen az autó totálkárra tört. Viszont ha az ügyvezető kapja ezt, akkor keletkezik szja kötelezettsége a részére folyósított kártérítésből eredően? Válaszát előre is köszönöm.

Kúria: a felmentett kormánytisztviselő elmaradt illetményéről újból határoznia kell a bíróságnak Cikk

Felperes kormánytisztviselői jogviszonyát megszüntette az alperes. A Kúriánál landolt jogi vitában egyebek között az eljárás jogszerűségéről és a felperes kártérítéséről folyt a vita.

Ryanair-mizéria: csak így törölheti járatait a fapados Cikk

A jogszabályok betartására szólította fel az Európai Bizottság hétfőn az ír Ryanair légitársaságot, amely korábban bejelentette, hogy október végéig napi 40-50 járatát törölni kényszerül.

Fogyasztóvédők: haza kell juttatniuk utasaikat a légitársaságoknak Cikk

A légitársaságoknak minden esetben gondoskodniuk kell utasaik hazaszállításáról, ez alól semmilyen körülmény, sem vihar, sem műszaki hiba nem mentesíti a cégeket – hívja fel a figyelmet közleményében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) annak apropójaként, hogy a Ryanair ír légitársaság szerda esti Madridból Budapestre tartó járata Pozsonyban szállt le, és az utasokat a szlovák fővárosban hagyták.

Ingatlan tűzkár Kérdés

Ügyfelem ingatlanában (faház) tűzeset miatt kár keletkezett. A helyreállítás költsége 2 millió forint. A biztosító elismert, és utalt 800 ezer Ft-ot. A kapott kártérítés egyéb bevétel. Kérdésem, hogy a helyreállítás költsége milyen esetben költség (5-ös) illetve milyen esetben az ingatlan értékét növelő (12-es) tétel? Köszönettel: Szabadosné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs