58 találat a(z) jogdíj cimkére

Jogdíj adója, ehója Kérdés

Egy kft. 2011-2013. években felhasználói szerződés keretében felhasználási díjat (royaltyt – jogdíjat) fizetett egy magánszemélynek. A vagyoni jog felhasználásának ellenértékeként kifizetett díjból (munkavégzés nem kapcsolódik hozzá) a kft. a felek között fennálló szerződés értelmében nem vont le személyi jövedelemadót, és nem fizetett utána egészségügyi hozzájárulást (a szerződés szerint az átadó kötelezett az szja, járulék, eho stb. fizetésére). A kérdéseim a következők lennének: – Helyesen járt-e el a kft., hogy nem vonta le az szja-előleget (a magánszemély nem nyilatkozott és nem adott számlát sem)? – A magánszemélynek ez esetben negyedévente kellett volna megállapítania, és megfizetnie az szja-előleget? – Ha a kft. a szerződés értelmében nem vont szja-előleget, akkor a jövedelmet szerző magánszemély köteles az ehót is fizetni? – Ha a kft. a szerződés értelmében – de nem a jogszabályok alapján – nem vont szja-előleget, akkor a magánszemélynek kellett volna az egészségügyi hozzájárulást is megállapítania, negyedévente megfizetnie, és az éves adóbevallásában bevallania? – Milyen adókötelezettség terheli az egyes adóévekben a kft.-t és a magánszemélyt? Köszönettel.

Új előírások a helyi adókban Cikk

Az iparűzési adótól a telekadón át az építményadóig módosul a helyi adókról szóló törvény, javarészt 2017-től, de némelyik passzus már az idén.

Fontos: új szabályok jönnek a társasági adóban, már júliustól Cikk

Számos ponton még az idén módosul a társasági adóról szóló törvény, ha az Országgyűlés ma megszavazza az adócsomagot. Egyebek között a jogdíjra, az immateriális javakra, a kutatás-fejlesztésre, a leghátrányosabb térségekre vonatkozó és más fontos, már 2016-ban hatályba lépő változásokat ismertetjük.

Az iparűzési adótól a katáig: változások a helyi adókban Cikk

Kata, iparűzési adó, építményadó, telekadó, új fogalmi definíciók: az adócsomag számos ponton változtat a helyi adókról szóló törvényen.

Jogdíj, elhatárolt veszteség és társai: már az idén új szabályok jönnek Cikk

Változna a jogdíj fogalma, új feltételekhez kötnék a jogdíjhoz kapcsolódó kedvezmények érvényesítését, más előírásokra kell figyelni a veszteség-elhatárolásnál. Az Országgyűléshez kedden benyújtott adócsomagban számos olyan elem van, amely már az idén hatályba lépne.

Külföldi jogdíj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egy oktató videót tett közzé egy nemzetközi cég portálján, ahol a nézettség függvényében kap minden hónapban a bankszámlájára egy adott összeget. Kérdésem az lenne, hogy ezt az összeget a cégnek ki kell számláznia? Miként tudja a bevételt szabályosan elszámolni? A külföldi cég nem ad róla bizonylatot. Ha számlát kell kiállítani, akkor mi lesz a teljesítés dátuma és a kiállítás dátuma? A banki beérkezés? Ugyanez a fizetési határidő is? Köszönöm!

Közjegyzői jog átadásának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik közjegyző, aki egyéni vállalkozás formájában végezte a tevékenységét, gyermeknevelés miatt jelenleg szünetelteti a tevékenységét. Helyette egy új közjegyzőt neveztek ki, aki szintén egyéni vállalkozás formájában végzi a tevékenységét. A gyeden lévő közjegyző havonta joghasználati díjat számláz a helyette kinevezett közjegyzőnek az általa elért bevétel meghatározott százalékában (a közjegyzői kamara hozzájárulásával). Kérdésem: 1. Miként adózik a tevékenységét szüneteltető, gyeden lévő közjegyző az általa kiállított joghasználati díj után (magánszemélyként vagy vállalkozóként)? 2. Minek minősül a helyettesítő közjegyzőnél az általa befogadott joghasználati díjról szóló számla? Árbevétel-csökkentő tétel vagy igénybe vett szolgáltatás?

Jogdíj/Royalty Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk orvostechnikai eszközök fejlesztésével foglalkozik. Egyik partnerünk részt vesz az egyik termékünk fejlesztésében, így a megállapodás értelmében jogdíjra lesz jogosult az értékesített eszközök után. A kérdésem az lenne, hogy a jogdíjak kifizetése számlakibocsátáshoz kötött-e vagy sem? Az lehet, hogy mivel a jogdíjra jogosult nem végez tevékenységet, nem nyújt szolgáltatást, így a jogdíj megfizetése számla kibocsátása nélkül is történhet? Vagy esetleg egyéb adóvonzata lesz a jogdíj kifizetésének? Válaszát előre is köszönöm!

Jogdíjból származó jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egy kortárs költő versének felhasználása egy reklámhoz, ennek adóvonzata, számviteli kérdésköre. A kifizetést nem számlaképes magánszemély részére juttatjuk. A jogdíj egy intervallumra vonatkozik. Válaszát megköszönöm. Szűcs Edit

Szoftverfejlesztők és -használók! Minden az adókedvezményekről Cikk

A szoftverfejlesztők és -használók számos kedvezményt érvényesíthetnek a társasági adóban, a helyi adóban és az innovációs járulékban. A közelgő adóbevallási határidő miatt nem árt ezeket minél előbb áttekinteni.

Kevesebb jogdíjat kell fizetnie a vendéglátóiparnak Cikk

Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak január elsejétől. Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét - közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az MTI-vel hétfőn.

Bejelentett részesedés és immateriális jószág: mit hoz 2012? Szakértői Kommentár

A társasági adó "ösztönző változásaira" is számíthatnak az adózók 2012-ben. Összegyűjtöttük, hogy melyek ezek.

Milyen díjakra vetik ki a 30 százalékos forrásadót? Cikk

A tipikus adóparadicsomi helyszínekre történő kifizetéseket - legyen az jogdíj, kamat, szolgáltatási díj - 30 százalékos forrásadó sújtja 2010-től a tervezett adócsomag szerint - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kérdésre válaszolva a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) keddi ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs