137 találat a(z) ingatlanvásárlás cimkére

Ingatlanvásárlás cégre Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. szeretne vásárolni egy olyan ingatlant, amiben a család életvitelszerűen élne a felső két szinten, az alsó szinten viszont a kiskereskedelmi boltjuk működne, webshoppal, raktárral. Az lenne a kérdés, hogy megtehetik-e, hogy az egész ingatlant cégre hiteleztetik és kiadják a családnak bérbe a szokásos piaci áron, vagy mivel családi ház, ezért ez nem is lehetséges, akkor sem, ha a földhivatali papíron elkülönítik az alsó szintet mint bolt/üzlethelyiség és raktár? Tudna tanácsolni nekik valamit, hogyan járnának a legjobban ez esetben? Mindenképp a cégből szeretnék fizetni a hitelt. Mik lesznek az adó vonzatai ennek az összetett ingatlanügyletnek? Köszönöm szépen a segítségét!

Sokaknak komoly gazdaságösztönző lehet az NHP Hajrá hitelprogram Cikk

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára április 20-án indított NHP Hajrá Hitelprogram, széleskörű felhasználhatóságával, rugalmas feltételeivel és nagyvonalú keretösszegével feloldhatja a jelenlegi cash-flow nehézségeket, és a jövőbeli növekedés motorjává válhat – véli Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner partnere, vezető tanácsadója.

Több banknál is elérhető már az 5,9 százalékos személyi hitel Cikk

Megjöttek az új kormányrendelt szerinti kölcsönök: több banknál is elérhető az 5,9 százalékos személyi hitel, elsőként az OTP Bank, a K&H Bank, és a Takarékban kínálja az 5,9 százalékos személyi kölcsönt., olvasható a Bank360.hu elemzésében.

Ingatlanvásárlás árverésen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. árverésen ingatlant vásárolna, amiért fizetni kell az árverési előleget és a licitküszöb összeget. Ezeknek a kontírozásában kérek segítséget. Köszönöm.

Ingatlanvásárlás, felújítás, továbbértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egy vállalkozás az alábbi tevékenységet végzi: használt ingatlant vásárol, amelyet felújit, illetve bútorokkal berendez. Ezt követően az ingatlant értékesíti. A kérdésem az lenne, hogy az alábbi tételeket miként kell könyvelni: - az ingatlan beszerzése; - anyagvásárlás (pl. parketta, csempe stb.); - felújítás során igénybe vett vállalkozók munkadíja (burkoló, asztalos, villanyszerelő stb.); - a megvásárolt bútorok értéke, amelyek az ingatlannal együtt kerülnek értékesítésre; - ingatlanhoz kapcsolódó reklámköltségek (pl. hirdetés, prospektus készítás, fotózás). Szeretnénk tisztán látni, hogy ebben az esetben a fent felsorolt tételeket miként kell könyvelni: áru, anyag, saját termelésű készlet vagy egyéb módon. További kérdés, hogy a december 31-én fennálló felújítás költségeit milyen főkönyvi számra szükséges nyilvántartásba venni? Köszönöm!

Személyi jövedelemadó – ingatlaneladás, -vétel Kérdés

Abban az esetben, ha 2018. januárban lakásvásárlás történt 14 millió forint értékben, és a lakást 2019. augusztusban eladták 18 millió forintért, ugyanakkor 2019 októberében ez az összeg teljeskörűen fel lett használva újabb ingatlanvásárlásra, akkor keletkezik-e szja-fizetési kötelezettség? Az új ingatlan ára 23 millió forint volt. Köszönöm válaszukat.

Ingatlanvásárlás telephely céljára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság használt ingatlant vásárol telephely céljára. Az eladó ingatlanértékesítés tekintetében be van jelentkezve az áfakörbe. A vevő visszaigényelheti-e az áfát annak ellenére, hogy ő ingatlanértékesítés tekintetében az általános szabályok szerint adózik, tehát nincs bejelentkezve áfakörbe. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Új építésű ingatlan értékesítése, használt vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy ingatlanforgalmazással foglalkozó (de áfakörös) vállalkozás. Az új építésű ingatlan elkészült (alvállalkozó generálkivitelezésben), eladásra került, 5%-os kedvezményes áfával. Ez a kft. használt ingatlant vásárolt magánszemélytől, melyet a felújítás után bérbe szeretne adni. Kérdés: a most vásárolt használt ingatlan felújításához vásárolt anyagok, igénybevett szolgáltatások áfája visszaigényelhető-e?

Bérelt ingatlan megvásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 20 éve bérli egyik kft.-tagunktól az ingatlanát. Ezt az ingatlant szeretnénk megvásárolni. A bérleti szerződésünkben a bérlet időszaka alatt magasabb összegű értéknövelő beruházást is hajthatunk végre, amit meg is tettünk a 20 év alatt. Értéknövelő beruházás bruttó értéke 30 millió forint, a könyv szerinti érték 12 millió forint. Vásárlás után hogyan kell rendezni a bérelt ingatlanon végzett beruházásokat? Piaci értéknek 13 millió forintot határoztunk meg közösen. – A bérbeadó megvásárolja 12 millió forint plusz áfa összegért, vagy térítés nélkül átveszi a magánszemély. Kell-e áfát fizetnie, illetve mi után fizeti a 15 százalék szja-t, szochót? A bérbeadó nem tart igény rá, és nem is hajlandó a beruházási növekmény ellentételezésére. Mi a helyzet az szja-val és az áfával? – A megvásárolt ingatlan értéke csökkenti-e a kivaalapot? – A megvásárolt ingatlan értékére rá kell-e vezetni a bérelt ingatlan T oldalán lévő beruházást és a hozzá tartozó értékcsökkenést? – Adózás szempontjából melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb a bérlő és a bérbeadó részéről? Köszönettel: Sáriné

Építési telek áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég (áfakörös fő tevékenység: út, autópálya építése) hasznosítás céljából építési telket vásárolna. Hasznosítás: vagy autómosó építése vagy ingatlan-bérbeadás, vagy eladás. A kérdés, hogy ebben az esetben az áfa levonható? Egy esetleges kiutalás előtti ellenőrzésen hogyan tudom bizonyítani, hogy áfás tevékenység érdekében történt a telekvásárlás? Jelenleg csak az ingatlan-bérbeadás áfamentes, egy másik ingatlan miatt, amely már értékesítésre is került ebben az évben. Igaz az, hogy ha a levonás pillanatában nem voltam bejelentkezve áfakörre, akkor nem vonhatom le az áfát ingatlanvásárlás esetén? Hol találom meg, hogy lehetőségem van decemberben bejelentkezni ingatlan esetében az áfakörre? Megoldás lehetne egy új cég létrehozása 4120-as TEÁOR-ral, és ott eleve bejelentkeznénk az áfakörre ingatlanhasznosítás esetében? A 240 hónap figyelési időszak csak áfamentes értékesítés esetén van? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Tíz százalékos éves hozam kiadásra szánt ingatlanbefektetéssel Cikk

A mostani piaci feltételek mellett 10 százalékot meghaladó éves hozam is elérhető befektetési célú, hosszú távú kiadásra szánt ingatlan vásárlásával – derül ki a Takarék Index kutatásából.

Ingatlanvétel tulajdonjog-fenntartással: könyvelés, számlázás Cikk

Az adásvétel bejegyzéséig az ingatlan az eladó vagy vevő könyveiben szerepeljen, ha az ingatlan adásvétele tulajdonjog-fenntartással történik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Cégként ingatlanvásárlás befektetési céllal Kérdés

Cégként van-e lehetőségünk megtakarításainkból ingatlant venni, milyen tudnivalók vannak ezzel kapcsolatban?

Épületbontás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben egy pályázat keretében egy kft. megvásárolt (egymás mellett lévő) ingatlanokat. Példaként a 2,3,4,5,6,7 hrsz-okat.Ezeket mind nyilvántartásba vettem, és 2%-os értékcsökkenési leírást állítottam be rájuk. Az adásvételi szerződésekben nem került külön meghatározásra az épületek és a telkek külön-külön értéke. Most lebontásra kerültek a 4,5. hrsz-on álló épületek. Helyükre egyelőre nem is fognak építeni semmit. Ez lesz az udvar. A 2,3,6,7,8 a hrsz-okon megmaradnak az épületek, azonban ezek között a felújítás eredményeképpen átjárhatóság lesz. Tulajdonképpen egy egybefüggő épület lesz. Elképzelhető, hogy a későbbiekben a helyrajzi számok összevonására kerül sor. Kérdésem, hogy a bontást hogyan könyveljem? Mit csináljak ezekkel a tárgyi eszközökkel? Ha a későbbiekben mégis összevonásra kerül sor, mit kell tennem? Attól, hogy egybefüggő lesz az épület, kell valamit tenni az egyedi nyilvántartással? Az értékcsökkenés stb. miatt nem problémás, hogy a telkek értékét külön-külön nem ismerjük? Köszönöm!

Használt, nem lakóingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nagy értékű, szállodaként nyilvántartott ingatlant készülünk vásárolni Magyarországon. Az eladó Magyarországon bejegyzett társas vállalkozás, mi is ekként kívánjuk megvenni. Az eladó azt állítja, hogy ezt az értékesítést nem terheli áfafizetési kötelezettség, nekik nem kell áfát felszámítaniuk. Mi egy kicsit értetlenül állunk a helyzet előtt, szerintünk az eladási árra mindenképpen kell áfát felszámítani. Szeretnénk megkérdezni az ügy tisztázása érdekében, hogy el tudnak-e képzelni olyan helyzetet, hogy ez a fent leírt értékesítés áfamentes lenne, vagy bármilyen tényező azt eredményezné, hogy az eladónak nem kell áfát felszámítania. Köszönettel: Hain Zoltán

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs