26 találat a(z) ingatlanépítés cimkére

Csökkent a beruházási kedv, a nagyobb cégek fogták szorosabbra a gyeplőt Cikk

A beruházások volumene 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1 százalékkal nőtt. A beruházások volumenét jellemzően a vállalkozások csökkenő aktivitása alakította - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Apport Kérdés

Ingatlanépítés, áfakulcs módosítása Kérdés

Ingatlanépítés – 5%-os áfa és fordított adózás Kérdés

Ingatlanépítésnél felmerülő pótmunkák: áfa, illeték Cikk

Építkezésnél a vevők részéről gyakran merülnek fel egyedi, a műszaki tartalomtól való eltérést eredményező kérések, melyek teljesítését a felek jellemzően pótmunkának tekintik. Ilyenkor kérdésként merül fel, hogy ezek a munkálatok önálló ügyletként kezelendőek-e, vagy a felek közötti eredeti jogviszony módosulása folytán annak részét, illetve járulékos elemét képezik-e, és miként adóznak.

Fejlesztési tartalék feloldása befejezetlen beruházásnál Kérdés

Apartmanépítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. új építési telket vásárolt. A telekre apartmanházakat fog építeni, az új épületeket kereskedelmi szálláshelyként fogja hasznosítani. Kérdésként merül fel, hogy az építéssel megbízott cég (amely szintén az általános szabályok szerint adózik) fordított áfát alkalmazzon? A megrendelő az általános szabályok szerint áfázik. Van-e jelentősége annak, hogy a szerződésben milyen ingatlan szerepel: lakóingatlan vagy üdülőépítés? Van-e jelentősége annak hogy a földhivatalnál milyen címen kerülnek bejegyzésre a felépített ingatlanok? Mindez hogyan befolyásolja a kft. adólevonási jogosultságátk? Ha nem megfelelően működnek az apartmanok, akkor a kft. értékesíteni szeretné az ingatlanokat, beleértve a telket is. Ebben az esetben a telek, illetve a rá épült ingatlanok értékesítésére milyen áfaszabály vonatkozik 2 éven belül és 2 éven túl? Köszönöm!

Új építésű ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném kérni a segítségét. Adott egy magánszemély, aki rendelkezik egy építési telek tulajdonjogával. Erre a telekre szeretne egy családi házat építani, amelyet utána értékesítene. (Értékesítés céljából építi meg az ingatlant.) A magánszemély férje lenne a kivitelező, mivel rendelkezik építőipari végzettséggel. Milyen keretek között lenne érdemes ezt az ingatlant felépítenie? Alapítson egy generálkivitelező kft.-t, melyben a férj az ügyvezető, és oda kellene az összes építkezéssel kapcsolatos anyagszámlát elszámolni költségnek? Utána a kft. kiszámlázná az építésianyag-költséget és munkadíjat a magánszemélynek, aki azután értékesítené az ingatlant. Adózása nem tudom, hogyan történne, mivel a telek már 4 éve a tulajdonában van. Nem tudom, hogyan kell megosztani ebben az esetben a telek és az ingatlan bekerülési költségét a bevétellel szemben. A másik opció, hogy a kft. megvásárolná a telket, és mint a saját tulajdonát, értékesítené az ingatlant a felépítést követően. Ebben az esetben hány százalékos áfával kell értékesítenie? Ön szerint melyik lenne adózásilag a legkedvezőbb megoldás? Köszönöm a segítségét! Üdv.: Neumanné Szilvi

Székhely építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Adott egy kft., amely vásárolt egy építési telket. A kft. erre az építési telekre lakóingatlant építene. Ez lenne a vállalkozás székhelye, irodája. Az ingatlan mérete 230 négyzetméter, amiből körülbelül 30 négyzetmétert a tulajdonos a saját lakhatására is használna. A következő kérdéseim lennének. 1.) Ha egy generálkivitelezőt bíz meg a lakóingatlan építésével a megrendelő kft., akkor a kivitelező egyenes áfás vagy fordított áfás számlát állít ki? 2.) A megrendelő kft.-nek van-e levonási joga, arra tekintettel, hogy lakóingatlan lesz az épület besorolása? 3.) Ha van levonási joga, akkor a tulajdonos későbbi lakhatása miatti magánhasználatra tekintettel az áfalevonásnál kell-e arányosítani például négyzetméter alapján? 4.) A későbbi magánhasználatot ki kell-e számlázni a tulajdonosnak, vagy a magánhasználatra tekintettel a felmerülő kiadások áfáját arányosítani kell? 5.) Ha esetleg munkavállalónak adja ki az erre alkalmas lakrészt, azt nem a tulajdonos használja, akkor annak van-e valamilyen adóvonzata?

Telekvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan jár jobban egy kft.: ha egy régi ingatlant megvesz magánszemélytől, majd azt lebontatja, és 4 lakást, garázst építene rá továbbértékesítés céljából; ebben az esetben a bontás, beruházások áfája levonásba helyezhető, illetve a bontás a beruházás értékét növeli teljes egészében a bontás költsége? Vagy célszerűbb megvenni az üres telket (már elbontva az épületet), és ezután építkezni rá, majd a lakásokat értékesíteni? Köszönöm előre is a segítséget. Szilvia

Ingatlanépítés magánszemélynek – információ Kérdés

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, a cég nem az ügyfelem tulajdona! https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_5_Ingatlan_epites_maganszemelynek_ogq

Bérlő ingatlanépítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja szerint adózó egyéni vállalkozó tevékenysége ingatlan-bérbeadás. A bérbe adott ingatlan nem egyéni vállalkozóként a tulajdona, hanem magánszemélyként. A bérlő (kettős könyvelést vezető adózó) engedélyköteles tevékenységet végez az ingatlanban. Az engedélyhez szükséges az ingatlan átalakítása. Külön épület építése történik, mely épületet építési napló alapján, használatba is kell venni. Az építtető a bérlő. Az építési költség beszámítandó a következő időszaki bérleti díjakba. Az építési költség tehát teljes egészében „lelakható”, azaz csak 72 hónap múltán lesz tényleges pénzforgalom a vállalkozások között a bérleti díj kiegyenlítése tekintetében. Az ingatlan az utolsó „lelakott” bérleti díjat követően kerül a bérbeadó tulajdonába. Kérdésem: • Az szja szerint adózó egyéni vállalkozónál a kiszámlázott és kompenzációval rendezett bérleti díj a „lelakás” időszakában mikor minősül pénzforgalmi elszámolás szerint árbevételnek? (A felek megállapodása szerint a bérleti díjat a továbbiakban is havonta számlázza a bérbeadó. A számla fizetési módja kompenzálás.) Tekinthető-e a bevétel havi bevételnek, vagy csak a tulajdonszerzés napjával (az ingatlan földhivatali bejegyzése) válik pénzforgalmi tekintetben árbevételnek? Azaz melyik évi szja-bevallásban kell szerepeltetni a „lelakás” időszakára járó bérleti díjakat? • A kettős könyvvitelt vezető adóalany az építési költséget követelésként tartja nyilván, melyet havonta vet össze a kiállított számlákkal.

Beruházás áfája Kérdés

Kft. ügyvezetőjének a tulajdonában álló ingatlanon hatlakásos társasházat épít fel a kft. Azaz a kft. veszi az alapanyagokat és fizeti az építési vállalkozók számláit. A kft. fogja később hasznosítani az ingatlant, várhatóan bérbeadással. Ebben az esetben a befogadott számlák áfája folyamatosan levonható-e, keletkezik-e ezzel kapcsolatban valamikor áfafizetési kötelezettsége (például használatba vételkor). Minek minősül? Sajátrezsis beruházásnak vagy idegen ingatlanon végzett beruházásnak? Segítségüket előre is megköszönöm

Ki igényelheti vissza a lakásépítés áfáját? Cikk

Ki és mikor igényelheti vissza a lakásépítéssel kapcsolatos áfát és mikor érvényesül az 5%-os adókulcs? – kérdezte egyik olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Ingatlanépítés áfája és visszaigényelhetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás tulajdonában álló ingatlanra magánszemély számára 300 négyzetméter alatti egylakásos házat kívánnak építeni. Kérdéseim: a) Ha a telket külön adják el a vevőnek (27% áfával), ő visszaigényelheti-e ezt az áfát? b) Ha ezen a telken a vállalkozó építi fel kulcsra készen a házat (bejelentkezett az ingatlanértékesítési áfa hatálya alá), érvényesül-e az 5%-os áfakulcs, illetve visszaigényelhető-e az áfa? c) Ha a telken az anyag biztosításával együtt a vállalkozó végez építési-szerelési munkát, máskor más kivitelező, milyen áfakulcsot kell alkalmazniuk, illetve ez az áfa visszaigényelhető-e a majdani háztulajdonos részéről (csok is lesz)? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1