58 találat a(z) ingó értékesítés cimkére

Ruházati kiegészítők gyártása Kérdés

Kötött termékek értékesítése Kérdés

Szabadidőmben kötök. A megkötött sapkákat, pulóvereket időnként értékesíteném. Erre kell-e vállalkozást alapítani? Vagy, ha értékesítem a termékekekt, az 200 ezer forint bevételig adómentes, bevallani sem kell? Mi a helyzet abban az esetben, ha mint magánszemély külföldre, főleg EU-s országokba egy-egy darabot eladnék? Hogyan kell adózni?

Értékesítés magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm külföldről rendel különböző apró háztartási dolgokat, melyeket utána továbbértékesít. Most már olyan mértékű a kereslet a termékek iránt, hogy elkezdett izgulni, magánszemélyként meddig teheti ezt meg anélkül, hogy a hatóság felfigyelne rá. Tudomásom szerint az szja-törvény alapján évi 600 ezer forintig adómentesen értékesíthető ingóság. Alkalmazható ez a szabály az ő helyzetére? Vagy már vállalkozást kell alapítania? Ez esetben problémát jelenthet, hogy a legtöbbször Kínából beszerzett termékek eladója nem biztosít a magyar szabályoknak megfelelő számlát. Katás vállalkozás esetén – ahol a beszerzési számla nem kerül költségként elszámolásra, maga a bevétel dokumentálása a lényeg – ez a "rossz" bizonylat kezelhető volna esetleg az áru eredetének bizonyítására? Várom szíves tanácsát, mi a korrekt és törvényeknek megfelelő megoldás Ön szerint. Válaszát előre is köszönöm!

Ingó értékesítés-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magánszemély (nincs adószáma, se vállalkozása), aki programot adott el egy egyéni vállalkozónak, hogy könnyebben tudja feltölteni a termékeket a webshopjába. A magánszemély a munkáért kapott összeget mint ingó értékesítést szeretné bevallani a 2017. évi szja-bevallásában. Helyesen jár-e el?

Főállású anya Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha én még főállású anyaságin vagyok, és hamarosan heti 20 órában visszamennék dolgozni, s mindemellett szeretnék kézműves termékeket értékesíteni, amelyeket én készítenék, ezt milyen módon tehetném meg, milyen lehetőségeim vannak? A kézműves termékek esetében nem nagy mennyiségről lenne szó, inkább csak 3-4 darabról havonta, és nem nagy értékűek a dolgok. Tudnám ezeket valami módon értékesíteni? Köszönöm segítségüket!

Adószámos magánszemély – ingó értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély (bérleti díj számlázás miatt már rendelkezik adószámmal) a saját tulajdonában lévő ingóságait – saját maga általt hímzett terítő, illetve régebben például öröklés útján megszerzett festmény, bútordarab – szeretné egy piacon értékesíteni. Kérdésem lenne, hogy ezt milyen adózási formában teheti meg? Megfelel rá az ingóértékesítés szabályaira vonatkozó szja-rendelkezés, vagy mivel adószámmal már rendelkezik, mást kell alkalmazni? Köszönettel várom válaszukat!

Bogyókat, gyümölcsöket gyűjt, és eladja azokat? Így kell adóznia Cikk

Nyár elején nagy sláger a bodzavirágszedés, nyár végén meg a bogyógyűjtés a háziasszonyok körében. A gyűjtés történhet saját célra, de az őszi időszakban már a haszonszerzési cél a jellemzőbb. A haszonszerzési célból gyűjtögető magánszemélyek gyűjtögetésből származó jövedelmét mindig is terhelte adókötelezettség, azonban annak teljesítése sokak számára problémát okozott.

Lábon álló fa eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kijelölt erdőgazdálkodó lábon álló fát értékesít. Adószámmal nem rendelkezik. Szerződéssel az ügylet lebonyolítható-e? A kapott bevételt kifizeti az erdőtulajdonosoknak. Az adóelőleghez olyan nyilatkozatot adott, melyen 100% költség szerepel. Önálló tevékenységből származó jövedelem vagy ingó értékesítés a leírt ügylet? Kell-e a '08-as bevallásban szerepeltetni?

Karácsonyi vásár Kérdés

A ma megjelent szakértői cikkükkel kapcsolatban az alábbi kérdés merült fel bennem: A NAV információs füzetében ez található. Az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell az adót megfizetni az ingatlan- és az ingó vagyontárgyak átruházásából származó jövedelem után, ha az értékesítés gazdasági tevékenység keretében történik. 5 A Szja tv. 3. § 46. pontja szerint abban az esetben valósul meg a gazdasági tevékenység, ha a magánszemély a tevékenységet üzletszerűen, illetőleg tartósan vagy rendszeres jelleggel folytatja, feltéve, hogy a tevékenysége ellenérték elérésére irányul vagy azt eredményezi, és a tevékenység végzése független formában történik. Fontos kiemelni azonban, hogy a jövedelem megállapítása során az ingatlan-, az ingó vagyontárgy átruházására vonatkozó szabályok alkalmazandók. Így az értékesített vagyontárgy megszerzésére, értékének növelésére fordított kiadások abban az esetben is levonhatók a bevételből, ha azok az értékesítés adóévét megelőzően merültek fel. Ugyanakkor ingatlan átruházása esetén a bevételből megállapított jövedelem az évek múlására tekintettel nem csökkenthető. Fontos szabály az is, hogy az ingó vagyontárgyak átruházásából származó bevétel után nem keletkezik adókötelezettség (nem kell jövedelmet megállapítani), ha az említett bevétel összege az adóévben nem haladja meg a 600 ezer forintot. Tehát akkor most a 600 ezer Ft alatti bevétel az adómentes ezen ajándéktárgyak esetében????

Halottak napja, mindenszentek: így adózik, aki virágot árul Cikk

A kegyelet napjaiban a virágboltok mellett magánszemélyek is kínálnak kapualjakban vagy az út szélén csokrokat, koszorúkat. Milyen adózási szabályokhoz kell igazodniuk a kiskerti portékát árulóknak?

Kézműves terméket készítő adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több kézműves termékeket készítő magánszemély átad egy ajándéktárgy-kereskedés boltot üzemeltető egyéni vállalkozónak saját kezűleg készített ajándéktárgyakat abból a célból, hogy amikor az egyéni vállalkozó eladja a vevőknek a tárgyakat, akkor számolnának el pénzügyileg a kézműves magánszemélyek a vállalkozóval, vagyis bizományosi konstrukcióban működne az ügylet közöttük. Nem lehet tudni, hogy kelendők lesznek-e a termékek, amíg nem derül ki, hogy rendszeresen tudják-e értékesíteni azokat. A kérdésem az lenne, hogy a kézművesek ingó értékesítésként elszámolhatják-e a kézműves termékek eladásából származó bevételeiket, figyelembe véve az szja-törvényben szereplő ingó értékesítés határértékét? Ha igen, akkor milyen kimutatást készítsenek a bevételekről? Az elég, ha adásvételi szerződést írnak a vállalkozónak történő értékesítésről, és egy listán vezetik az értékesítéseiket? Ha ez nem megfelelő eljárás, akkor a kézműveseknek milyen adózási módot kell választaniuk, hogy adószempontból rendben legyen az ügylet? A vállalkozónak, mint kifizetőnek felmerülhet valamilyen adófizetési kötelezettsége a kézművesek jövedelme kapcsán? Előre is köszönöm a válaszukat!

Feles bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértők! Termőföld-tulajdonos magánszemélyként ötéves időtartamra feles bérleti szerződést kívánok kötni, a termőföld hasznosításának fejében bizonyos mennyiségű terményt kapok a termőföld használójától. A jogszabály értelmében az átvett termény miatt szja fizetési kötelezettségem nem keletkezik, azonban a terményre nem tartanék igényt, ezért értékesíteni szeretném. A fentiek alapján a kérdéseim az alábbiak: 1. Ha a kapott termény értékesítése során a bevételem nem éri el a 600 ezer forintot, akkor kell-e bármilyen adót fizetni? 2. Ha a kapott termény értékesítése során a bevételem eléri a 600 ezer forintot, de jövedelmem nem keletkezik (például az értékesítés során kapott bevétel és a szerzési érték megegyezik, vagy az értékesítés során kapott bevétel kevesebb, mint a szerzési érték), akkor kell-e bármilyen adót fizetni? 3. Ha a kapott termény értékesítése során a bevételem eléri a 600 ezer forintot, és jövedelemre teszek szert, akkor milyen adófizetési kötelezettség keletkezik, és mi az adó alapja? 4. A termény esetében mit értünk szerzési értéken? 5. Az adófizetési kötelezettség tekintetében mi változik, ha a termény értékesítése évente csak egyszer történik, tehát nem rendszeresen? 6. Milyen esetben kell bejelentkezni áfaalanyként az adóhatósághoz? Ha rendszeresen történik a termény értékesítése, vagy akkor is, ha csak évente egyszer? 7. Adózás szempontjából kifogásolható-e, hogy a feles bérleti szerződésben nem 50-50 százalékos arányban állapodunk meg? Válaszukat előre is köszönöm!

Önálló tevékenység végzése Kérdés

Katás fodrász egyéni vállalkozás mellett szabadidőben – nem művész szinten – festegetek. Ezen általam festett képeket értékesíteném, nem az egyéni vállalkozói tevékenységemben, és nem bolti értékesítés formájában. Ezen értékesítés lehetséges adózási módját szeretném megkérdezni. Tisztelettel.

Törmelék értékesítése ingó értékesítés (?) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély saját ingatlanán földmunka során 5000 köbméter földet termelt ki, amit értékesített. A vevő az eladási ár mellett a bányajáradékot is megtérítette, de az nem az eladási ár része. Tudomásunk szerint ingó értékesítésnek minősül az említett agyagos föld értékesítése. Ezzel szemben milyen költségek állíthatók be, melyek a bevételét csökkentik? Köszönjük válaszát.

Ingó vagyontárgy adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2015-ben (nem gazdasági tevékenységként) ingóságot értékesített 334 040 forint értékben. A megszerzésre fordított összeg, vagy egyéb költsége nem állapítható meg. Értékesített továbbá 2015-ben műtárgyakat is, összesen 802 500 forint értékben. Ezen műtárgyak esetében van igazolása arról, hogy a megszerzésre fordított összeg 800 738 forint volt. Kérdésem, hogy hogyan kell megállapítani az ingóságok értékesítéséből származó adókötelezettséget? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close