22 találat a(z) illetékmentes cimkére

Illetékmentes lett a testvérek közötti öröklés és ajándékozás Cikk

2020. július 8. óta értéktől függetlenül illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Korábban csak az egyenes ági rokonok, tehát a szülő és gyermek, valamint az özvegy és házastárs örökrésze és ajándéka mentesült az illeték alól – írja honlapján a NAV.

Illetékmentesen kérhető a babaváró hitel és az autóvásárlási támogatás Cikk

Megszavazta ma az Országgyűlés az illetéktörvény módosítását, mely szerint már a július 1-jétől benyújtott babaváróhitel-igényekre, illetve autóvásárlási támogatásra vonatkozó kérelmekre is illetékmentesség vonatkozzon. A változtatás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Illetékmentes ingatlanátruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem szíves tanácsát a következő kérdésben. Amennyiben egy ingatlannal rendelkező társaság, amely főtevékenysége nem "ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása" egyedüli tulajdonosa egy külföldi cég, aki eladná egy belföldi kapcsolt vállalkozásnak a belföldi ingatlannal rendelkező cégben lévő 100 százalékos részesedését, amennyiben a külföldi cég és az új tulajdonos kapcsolt vállalkozás főtevékenysége "ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása, alkalmazható-e az illetékmentesség, vagy mindhárom cég főtevékenységének ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása kell lennie? Tanácsát előre is köszönöm.

Ingatlan: illetékmentesség Kérdés

Magánszemély tulajdonába került két egymás melletti belterületi ingatlan, megnevezésük: "kivett beépítetlen terület". Az a kérdés, hogy ahhoz, hogy mindkét ingatlan vonatkozásában megillesse a tulajdonost az illetékmentesség (megkezdi az építkezést hamarosan), előbb össze kell-e vonatni a két telket, vagy elkezdheti az építkezést az egyik ingatlanon és utólag ráér majd összevonatni a két telket és akkor a másikra is megilleti az illetékmentesség? Megtisztelő válaszukat előre is köszönjük.

Elengedett kötelezettség kivaalanynál Kérdés

Gazdasági társaságok között taoalanyok esetében Itv.17. § (1) j.) pont alapján illetékmentes a kötelezettség elengedése. Mi a helyzet akkor, ha a megajándékozott társaság a kiva alanya? Vonatkozik-e rá mentesség vagy neki meg kell fizetnie az ajándékozási illetéket? Köszönöm válaszát.

Új illetékmentességek Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 30. számában a 2017. évi II. törvény, amely a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről rendelkezik.

Illeték telekvásárlás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 2014-ben vásárolt egy belterületi telket, amelyre 2018-ig illetékmentességet kaptunk, hogy amennyiben beépítjük, úgy mentesülünk az illetékfizetés alól. A vállalkozás egy helyrajzi számon lévő telket vásárolt, amelyet felparcellázott 38 telekre. amelyeket beépítenek és eladnak. A célunk, hogy az összes ingatlan értékesítésre kerüljön. Kérdés: ha 2018-ig 1-2 ingatlant értékesítünk, akkor is mentesül a vállalkozásunk az illetékfizetés alól? Köszönettel: Égei Emese

Záródó kiskapuk és könnyítések az illetéktörvény módosításában Cikk

A kormány által beterjesztett adócsomag több javaslatot tartalmaz az adminisztráció csökkentése érdekében, valamint bezár néhány kiskaput a törvények által biztosított jogokkal visszaélők előtt. Ezek a törekvések megmutatkoznak az illetéktörvény módosításában is.

Használtautó-értékesítés illetékmentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-értékesítéssel is foglalkozó, 2015-ben alakult kft. megkapta az illetékmentességet 2015. 12. 31-áig, azonban nem volt ilyen értékesítése egy sem, csak szolgáltatásból származott árbevétele. 2016-ra megkérheti-e újra az illetékmentességet, mert szeretne ezzel a tevékenységgel is foglalkozni, de az előző évi árbevétele alapján nem teljesítette a vállalt 50 százalékos használtautó-értékesítéséből származó bevételt, ezt a GJFORGNYIL nyomtatványom le kell jelenteni, ezzel nem felel meg a feltételeknek. Kérem segítségét, hogyan lehet illetékmentes 2016-ban, vagy ez csak kezdőknek lehetséges? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Illeték – fellebbezés Kérdés

Köszönöm az illetékkel kapcsolatos választ. Sajnos a NAV megállapította a vagyonátruházási illetéket az átalakulási vagyonmérlegben szereplő ingatlanra. Most még a fellebbezési határidőn belül vagyunk. Szeretnék segítséget kérni, milyen jogszabályra hivatkozva kérhető az illetékmentesség a korábbi kérdésemben leírt esetre? Korábbi kérdés: Egyéni cég 1997 áprilisában cégformaváltással korlátolt felelősségű társasággá alakult át. Az átalakulást az illetékes cégbíróság bejegyezte. A kft. azóta is eredményesen működik. Az átalakulási vagyonmérlegben/vagyonleltárban ingatlan is szerepelt. Akkor elmaradt az átalakulás miatti tulajdonváltás földhivatalnál történő bejegyeztetése. Ez sajnos csak napjainkban derült ki a tulajdonos számára. Most kérte a kft. a tulajdonjog bejegyzését az illetékes földhivatalnál. Az átalakulás 1997-ben adó- és illetékmentes volt. Kérdés, hogy alkalmazandó-e ez az illetékmentesség most, az utólagos bejegyzési kérelemre tekintettel?

Tagi hiteles cég megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik korábbi cikkükben (Így lehet kimászni a csapdából – avagy tagi hiteles bt. megszüntetése) olvastam, hogy amennyiben felszámolás során egyezség keretében történik a tagi hitel elengedése, akkor mentes az illeték alól. Az illetéktörvény 17 §. u) pontja szerint a csődegyezség keretében, valamint a felszámolási eljárásban a követelés elengedése, feltéve, ha a követelés jogosultja nem a csődeljárás, felszámolási eljárás alá vont gazdálkodó szervezet tagja mentes az ajéndékozási illeték alól. Kérdésem az lenne, hogy mivel a tag a követelés jogosultja, így mégis ajándékozási illetékfizetései kötelezettség keletkezik? Köszönettel: Szűcs Krisztina

Csak így lehet illetékmentes a telekvásárlás Cikk

Milyen építmény minősül lakóháznak és mi teleknek az illetékkedvezményre, -mentességre vonatkozó szabályok szerint – kérdezte olvasónk. A példaként említett telken egy befejezetlen ház áll, amelyet még sehová nem jegyezte be, sőt semmiféle lakhatási, illetve egyéb engedélyt nem kértek rá. A kérdésekre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Készpénzajándék gyermekeimnek Kérdés

Van három gyermekem, és több éve örökölt ingatlanomat végre eladva a bevétel nagy részét gyermekeimnek ajándékozom. Gyermekeimnek fejenként 3,5 millió forintot szeretnék a bankszámlámról az ő bankszámlájukra átutalni. Én úgy tudom, hogy egyenesági rokonok között az ajándékozás illeték- és szja-mentes. Jól tudom, vagy van esetlegesen a gyerekeimnek fizetési vagy bejelentési kötelezettsége a NAV felé?

Pénzügyi adomány Kérdés

Tísztelt Adózóna! Olvastam, hogy az adományozó külföldi bankszámlájáról az adományozott, szintén külföldi bankszámlájára történő átutalás illetékmentes. Ez így van? Bejelentési kötelezettség van? Köszönöm a választ.

Ingatlan ajándékozás egyeneságbelinek Kérdés

2013-ban ingatlan-ajándékozás történt egyeneságon illetékmentesen. Kérdés: kell-e a megajándékozottnak az adóbevallásában szerepeltetni és adózni utána? Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close