37 találat a(z) illetékfizetés cimkére

Illetékfizetés ingatlanvagyonnal rendelkező cégben történő részesedésszerzésnél Cikk

Magyarországon a tulajdoni részesedést megtestesítő értékpapírok (részvények, üzletrészek stb.) vásárlása fő szabály szerint nem jár illetékfizetési kötelezettséggel. Ha azonban olyan vállalkozásban szerzünk részesedést, melyben ingatlanvagyon is található, akkor kellő körültekintéssel kell eljárnunk, mert előfordulhat, hogy vagyonszerzésünk mégis illetékfizetési kötelezettséggel jár.

Ajándékba kapott ingatlan eladása Kérdés

Kedvezményezett átalakulás – illetékfizetés Kérdés

Illetékfizetés ingatlantulajdonnal rendelkező cég után Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cég az illetéktörvény előírásai alapján. "A" Kft. tulajdonosai "B" Kft. és "C" Kft., 50-50%-os arányban. "B" Kft. tulajdonosa 2 magánszemély, akik testvérek (mondjuk X és Y). Az "A" Kft. 50%-os üzletrészét a "C" Kft.-től megveszi a "D" Kft., amelynek a tulajdonosa 49%-ban a "B" Kft., 51%-ban pedig egy magánszemély, aki egyébként X és Y magánszemélyek édesapjának a testvére. 1. kérdés: "B" Kft. és "D" Kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a társasági adó törvény előírásai szerint? 2. kérdés: Kell-e a "B" Kft.-nek vagy a "D" Kft.-nek illetéket bevallania és megfizetnie a "D" Kft. üzletrészvásárlásakor ("A" Kft. 50%-os üzletrészének a "C" Kft.-től való megvásárlásakor)?

Illetéktörvény – alapítványok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a https://adozona.hu/illetek/NAVtajekoztato_alapitvanyoknak_modosulnak_a_2WX3T8 cikkben megírtakkal kapcsolatosan a támogatás mint olyan, szintén ingyenes vagyonátadásnak, ajándékozásnak számít-e, és emiatt ezek után is kell illetéket fizetnie a nem közhasznú alapítványnak? Segítségét meg köszönve üdvözlettel: Ági

Illetékfizetés egyéni vállalkozásból egyszemélyes kft.-be vitt tárgyi eszközök után Kérdés

Van-e átírási illetékfizetési kötelezettség egyéni vállalkozásból lett egyszemélyes kft.-be vitt tárgyi eszközök után?

Elengedett munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató munkáltatói kölcsönt nyújtott munkavállalójának. A munkaviszony közös megegyezéssel megszűnik, és a munkáltató elengedi a még fennálló kölcsönt. Keletkezik-e adó-, illetve illetékfizetési kötelezettsége a munkavállalónak? Köszönettel.

Törzstőkeemelés illetéke Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Társaságunk a 2016. 03. 15-ei törzstőkeemelést a tulajdonosoknak a cég felé fennálló tagi kölcsönéből akarja megvalósítani. Kérdésünk az lenne, hogy társaságunknak az említett ügylet kapcsán keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége? Válaszukat köszönjük!

Örökölt pénz illetékek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét abban, kell-e, és mennyi illetéket fizetni Magyarországon, ha 11 ezer amerikai dollárt örököltem a már elhalálozott férjem USA-ban élő nagybátyja után, amelyet magyar bankszámlámra utalnak az USA-ból? Köszönettel várom válaszát. Papné

Alapítványi eszköz átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy idősek otthona működtetésével foglalkozó alapítvány (mely mellette vállalkozási tevékenységet is folytat, általános szabályok szerint áfázik erre tekintettel) eszközei leltározása során a már nem használt eszközöket (melyeket vállalkozási tevékenységében nem használ, kizárólag az áfamentes tevékenységében) szeretné térítésmentesen átadni magánszemélyeknek. Ezek a magánszemélyek külsősök, és van köztük olyan is, aki az alapítvány dolgozója. Kérdésem, hogy keletkezik-e adófizetési kötelezettsége az alapítványnak (szja, eho stb.), esetleg illetékfizetési kötelezettség? Felmerül-e az áfafizetési kötelezettség? (Az eszközökkel kapcsolatban áfa levonása nem volt). Köszönöm!

Pótbefizetés visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonosa részére vissza tudja fizetni a korábban a tulajdonos által a lekötött tartalékra (pénzben) teljesített pótbefizetés összegét úgy, hogy a visszafizetés után a saját tőke összege a hatályos jogszabályi feltételeknek továbbra is megfelel. A pénzben történő visszafizetés semelyik fél számára nem jár adó, illetve illetékfizetési kötelezettséggel. Ha a tulajdonos nem pénzben, hanem a befizetett összeggel azonos értékű ingatlan formájában kapja vissza a pótbefizetést a kft.-től, akkor keletkezik-e bármilyen adó- vagy illetékfizetési kötelezettsége a kft.-nek vagy a tulajdonosnak? Köszönöm válaszát!

Ajándékozás illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízóm magánszemély, aki szeretne a közeli hozzátartozója részére nagyobb pénzösszeget ajándékozni. Mind a megbízóm, mind a megajándékozott (nagyapa az ajándékozó, unoka a megajándékozott) magyar állampolgár. Szeretném megkérdezni, hogy ez az ajándék illetékköteles-e – amennyiben készpénzben került átadásra? – amennyiben átutalással kerül átadásra? Abban az esetben, ha a nagyapa bankszámlája felett az unoka is meghatalmazottként rendelkezhet, és arról pénzt vesz fel, kell-e az unoka esetében bármiféle adó-, járulék- vagy illetékteherrel számolni? A nagyapa halála esetén a számlán lévő pénzösszeg után felmerül-e szja- vagy illetékfizetési kötelezettség? Iránymutatását megköszönöm. Tisztelettel: Borsosné Pál Ildikó

Örökség átengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen fizetési kötelezettség mellett – illeték, szja stb. – lehet lemondani, átengedni az örökséget, ellenérték megfizetése mellett, még az örökhagyó életében? Vagyis az unoka megveheti-e a fiú gyermek – nem az apja – részét még a nagymama életében? Válaszát nagyon köszönöm.

Jegyzett tőke emelése tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagi kölcsön apportálásával szeretne jegyzett tőkét emelni. Kérdésem az lenne, hogy az ügylet érint-e illetékfizetési kötelezettséget, illetve, hogy egy későbbi megszüntetés esetén az így megemelt jegyzett tőke rész adómentesen vehető-e ki a cégből? Az ügylet könyvelése helyes-e az alábbi módon: T 476 tagi kölcsön K 479 alapítókkal szembeni r.l.köt. a társasági szerződés módosításakor T 479 alapítókkal sz.r.l.k. K 411 jegyzett tőke a cégbírósági bejegyzéskor A tőkeemeléshez az ügyvédnek szüksége lenne egy közbenső mérlegre a módosítás dátumával, 09.18-ával. Ilyen esetben például az ügyvezető időarányos kivétjét, illetve az azt terhelő járulékokat is könyvelni kell? A banktól kérni kell egy kivonatot 09.18-ai dátumra, és azt is könyvelni kell? Ha a számviteli politika szerint az értékcsökkenés elszámolása negyedévente történik, el kell-e számolni az időarányos értékcsökkenést 09.18-áig? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Tagi kölcsön és illeték Kérdés

A megjelent "Tagi kölcsön a beszámolóban..." című cikkel kapcsolatos a kérdésem: Bt. magánszemély beltagja nagyobb összegű tagi kölcsönt nyújtott a veszteség fedezetére. A bt. nem működik már. A végelszámolással tervezett megszüntetés előtt van-e arra lehetőség, hogy a jegyzett tőkének tagikölcsön-követeléssel történő emelését a taggyűlés elhatározza? Az ily módon történt tagi kölcsön kivezetése jár-e illetékfizetési kötelezettséggel, mint a tagi kölcsön elengedése esetén? Köszönöm válaszukat, Zsigmond László

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close