284 találat a(z) igazolás cimkére

Termékértékesítés EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk terméket értékesít EU tagállamba (RO, PL). A terméket maga a vevő szállítja el a magyarországi telephelyünkről. A termékértékesítést nettó értéken számlázzuk ki. A kérdés az, hogyan kell igazolni, hogy a termék ténylegesen elhagyta az országot? Vagy elegendő a CMR, szállítólevél és a vevő által aláírt azon nyilatkozat, hogy a terméket továbbértékesítés céljából vette? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Fedor Krisztina

Lakáscélú támogatás telek esetén II. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_8_14_lakascelu_tamogatas_telek_eseten_ygy Kedves Surányi Imréné! Fenti kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Azt szeretném még megkérdezni, hogy amennyiben a telek vásárlására nyújtott hitel lakáscélú hitelnek minősül, úgy a támogatás folyósítását (hiteltörlesztés) követő második év április 15-éig ebben az esetben is be kell mutatni a szükséges igazolásokat, például lakcímkártyákat? Tehát addigra be kell, hogy fejeződjön az építkezés? Köszönettel: Vágner Emília

Hiányos a tb-kiskönyv, hogyan lehet igazolni az előző munkaviszonyokat? Cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a korábbi munkáltatói ugyan bejelentették a foglalkoztatását, de tb-igazolványt ("kiskönyvet") nem kapott? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Adomány dokumentálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszeri, vissza nem térítendő támogatást juttat egy – közhasznúsággal is rendelkező – egészségügyi alapítványnak. Erről egy egyszerű támogatási szerződést készítettek a felek, amely szerint a pénzösszeg átutalásra került az alapítvány részére. Milyen egyéb dokumentációra lenne még szüksége a támogatás elszámolásához a kft.-nél, és milyen igazolásokat kell beszerezni ezügyben? Hogyan kell igazoltatni a közhasznúsági jogállást?

Hiányos tb-kiskönyv Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor elkezdtem dolgozni, nem tudtam, hogy van tb-kiskönyv. Később az első két munkahelyemen ilyet nem is kaptam. Most ott tartok, hogy a tb-kiskönyvben csak a legutóbbi két munkáltató van bejegyezve. Nem gondoltam, hogy ez probléma lehet, hiszen a XXI. században vagyunk, az ügyfélkapu nyilvántartása alapján minden munkahelyem bejelentette a foglalkoztatásomat. Mégis azt olvastam, hogy lehet belőle probléma. Kérdésem, hogy Ön szerint mit kell vagy érdemes tenni? Kérjem meg a volt munkáltatóimat, hogy utólag (persze mostani dátummal) adjanak ki kiskönyvet, igazolva a munkaviszonyt? Vagy egyszerű, papíralapú igazolást kérjek? Mit tehetek, ha valamelyik nem létezik, vagy csak nincs kedve/ideje segíteni? Segítségét köszönöm!

Hitelt érdemlő igazolás a közösségen belüli értékesítésről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a közösségen belüli értékesítés adómentességének igazolásához mi számít hitelt érdemlő igazolásnak? Az alábbi eset áll fenn: az egyik külföldi EU-s vevőnktől havonta listát kapunk a hozzá megérkezett termékekről, igazolja hogy az áru megérkezett hozzá. Az a kérdés merült fel a vevő részéről, hogy szükséges-e az aláírása (a vevő aláírása) az igazolásra? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Nyugdíjtörvény: számos ponton lesz változás jövőre Cikk

2018. január 1-jétől több ponton is módosul a nyugdíjtörvény. Mégsem kell a szívükhöz kapniuk azoknak, akik jövőre válnak jogosulttá nyugellátásra.

Uniós megbízó, uniós megbízott megbízási szerződéssel nem uniós országban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi szervezetünk nem uniós országban szeretne megbízási szerződés keretében uniós országbeli szakértőket alkalmazni. A megbízási díj adó- és járulékköteles jövedelemnek minősülhet. Kérni szeretnénk a megbízottaktól illetőségigazolást és biztosítási jogviszony igazolást (A1), mely szerint a megbízottak részére folyósított juttatás tekintetében mentesülnek a magyar nemzeti jogszabályok szerinti adók és járulékok megfizetése alól. Az A1 nyomtatvány benyújtása bizonyos szakértőként problémát okozhat, mert az adott ország társadalombiztosítási intézménye nem állít ki A1 nyomtatványt, arra való hivatkozással, hogy maga a munkavégzés nem EU-s országban történik. Ha ez előfordul, akkor hivatalos igazolásként elfogadhatunk-e, az A1-es helyettesítésére más, a biztosítási jogviszonyt igazoló okiratot. pl. a szakértő igazolást kér a visszautasítás indoklásáról, illetve egy az intézmény által erre a célra megfelelőnek vélt, biztosítási jogviszonyt igazoló okirat kiállítását kérvényezi? Válaszukat előre is köszönöm!

Adóigazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Indiai cég Magyarországra küldi az alkalmazottait, hogy itt képviseljék a céget, és dolgozzanak neki. A járulékokat ott fizetik, a bért onnan kapják, azon személyek esetében, akiknél ennek a kiküldetésnek az időtartama meghaladja az adóévben a 183 napot, Magyarországon a jövedelmük után szja-fizetési és bevallási kötelezettségük keletkezik, továbbá mivel kifizető nincs, aki ezt levonja, amolyan "önadózói" státuszba kerülnek, amiből pedig az következik, hogy negyedévente adóelőleget kell fizetniük. Ez meg is történt az illető az első két negyedévre teljesítette adófizetési kötelezettségét. Azonban mi a teendő abban az esetben, ha a 183 napnál többet dolgozik itt, de nem egész évben? A további béréből már csak ott adózik? Kérhet adóigazolást az adóhivataltól a befizetett adóról? Kell a távozását jelenteni valakinek? Ha igen, hogyan? Válaszát előre is köszönöm.

W-8BEN-E Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. szolgáltatást nyújt a világ minden részére (internetes szolgáltatást). Alkalmazzuk a Moss rendszert is az EU magánszemélyek tekintetében. A bevételünk 70 százaléka az Amerikai Egyesült Államokból származik (cégek+magánszemélyek). Az egyik partner megkeresett Amerikából és kér tőlünk egy W-8BEN-E nyomtatványt. A nyomtatvány megnevezése: Haszonhúzó Külföldi Státuszának igazolása az Egyesült Államok Adóhatóságának Adó-visszatartási és -bevallási Osztálya számára (Jogalanyok) Meg szeretném kérdezni, hogy jól értelmezem, hogy ezt a nyomtatványt nekünk nem kell kitölteni? Ugyanis a magyar kft. szolgáltatásait veszi igénybe az amerikai és nem a külföldön tartott megtakarításaikat, azok hozamát "tároljuk". Megpróbáltam a NAV-ot is elérni ezzel kapcsolatban telefonon, de sajnos nem tudtak segíteni, csupán ennyit: "A FATCA – Foreign Account Tax Compliance Act – egy amerikai jogszabály, amelynek célja, hogy az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak adóelkerülését csökkentse és a külföldön tartott megtakarításaikat, azok hozamát megadóztathassa." Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Társasági adó, energiahatékonysági adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk fűtéskorszerűsítést végez az üzemekben!• A törvény szerint, ha egy energiahatékonyság növekedését célzó beruházás révén a végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor, a társasági adóból adókedvezmény vehető igénybe a beruházás üzembe helyezését követő adóévben – vagy az adózó döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben, akár a tárgyévi számított társasági adó 70%,• nagyvállalatok esetén a támogatási intenzitás legfeljebb 30%-áig. Kérdésem az lenne, hogy mivel kell alátámasztanom, hogy a korszerűsítés megfelel a törvényben előírtaknak, ellenőrzéskor mi az, ami elfogadható? Szükséges-e műszaki alátámasztás, vélemény, ami az adó törvény szerinti elszámolását biztosítja? Vannak-e egyéb feltételek? A beruházás nem az egész vállalkozást érinti, csak bizonyos üzemeit. Köszönöm segítségét!

Igazolatlan távollét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkahelyünkön az egyik alkalmazott megbetegedett 2017.01.04-én, amiről van kezdő orvosi igazolása. Ezután a következő papírja 2017.01.17-01.30-ig terjedő időszakra egy kórházi igazolás. Ezt követően 2017.02.06-ával megint egy kezdő orvosi igazolása van, aztán megint semmi. Majd elköltözött vidékre, ahol elment a háziorvoshoz, onnan szintén van egy kezdő orvosi igazolása 2017.02.27-től, innentől kezdve nagy könyörgések árán küldi a táppénzes papírokat, amit továbbítok az OEP-nek. Tértivevényes ajánlott levélben kértem tőle, hogy a hiányzó iratokat küldje el nekünk a betegszabadság és táppénz igényléséhez, ezt a mai napig nem kaptuk meg. Én jóhiszeműen jártam el, mivel még februárban, mikor a januári számfejtést csináltam, gondoltam, hogy fogja hozni a papírokat. Mivel ez nem történt meg, és nagyon úgy tűnik, hogy már nem is fogom megkapni tőle az igazolásokat, szeretném helyesen megcsinálni a számfejtést, önellenőrizni az érintett hónapokat. Kérdésem a következő: azokra a napokra, amelyekre írásbeli kérésre sem pótolta a betegszabadsághoz, illetve a táppénzhez szükséges iratokat, számolhatok-e igazolatlan távolléttel, vagy hogyan számfejtsem ezeket a napokat? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Szilvia

Ne felejtse el bejelenteni ingyenesen szerzett tagi részesedését! Cikk

Június 30-áig be kell jelenteni az illetékes állami adó- és vámhatósághoz, ha valaki ingyenesen szerzett tagi részesedést – hívta fel a figyelmet újfent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szülési szabadság/és/vagy csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségét. A munka törvénykönyve 127. § alapján szülési szabadság illeti meg a várandós anyukát. Erre a 24 hétre ki folyósítja az összeget, az átlagkereset hány százaléka jár erre az időszakra? Mi a különbség a csed és a szülési szabadság között? Kifizető, illetve az összegszerűség tekintetében? A szülési szabadság címén kapott összeg összevonandó jövedelem? Erről a munkáltató adja az igazolást? Szülési szabadság idejére jár a cafeteria? A csed folyósításáról az OEP intézkedik, és adja ki az igazolást? Az OEP-től kell igényelni? Ez a 24 hét (szülési szabadság, csed) csak a nevükben tér el, és nem is kétféle ellátásról van szó, amely ugyanannyi időre jár? Köszönöm válaszát

Kazah előadóművész Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feltennék újra egy előző kérdést, amelyet pontosítanék. Számfejtek egy operának, és az operafesztiválra jön egy kazah előadóművész. Pár napot fog itt tölteni, megbízási szerződéssel. Véleményem szerint adómentességet élvez az itt megszerzett tevékenységéért a magyar-kazah egyezmény (1999. évi XIV. törvény 17. cikk 3. bekezdése) értelmében, mert a tevékenységét egyik vagy másik állam közpénzeiből támogatják, illetve a tevékenység kifejtésére a szerződő államok között kulturális egyezmény vagy megállapodás keretein belül kerül sor. Az operafesztivál csak annak felel meg, hogy közpénzből támogatja a kazah előadóművész tevékenységét, ez elég az adómentességhez, vagy a másik két feltétel valamelyikének is meg kell felelniük?Ha adómentességet élvez, milyen igazolásokkal kell ezt alátámasztani? Illetve – mivel a megbízási díja nagyösszegű lesz – keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla vagy számviteli bizonylat szükséges

Pölöskei Pálné

adószakértő

8 napos számlázási határidő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close