9 találat a(z) helyreállítás cimkére

20 milliárd euró forrást von be az EU a helyreállítási kötvény első kibocsátásával Cikk

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány utáni helyreállítás finanszírozását szolgáló első kötvénykibocsátásával 20 milliárd euró forrást vont be, amit a befektetők élénk érdeklődése kísért – jelentette be ma Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Hosszú lejáratú kötvényeket bocsát ki az EU Cikk

Miután az összes tagállam jóváhagyta a saját források bevonásáról szóló uniós határozatot, az Európai Bizottság bejelentette, hogy a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó alap finanszírozására idén mintegy 80 milliárd euró értékben bocsát ki hosszú lejáratú kötvényeket, amelyeket a fennmaradó pénzügyi igény fedezésére több tízmilliárd euró értékű rövid lejáratú uniós kötvényekkel egészít ki.

Közút karbantartási költségeinek elszámolása Kérdés

Az uniós szervek megállapodtak a következő hétéves pénzügyi keretről Cikk

Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes kompromisszumra jutottak a 2021 utáni, következő hétéves pénzügyi keretről és az európai költségvetés új saját forrásainak bevezetéséről szóló politikai megállapodásról – közölték a tárgyalódelegációk kedden.

Koronavírus: a járvány utáni uniós helyreállítási csomag készül Cikk

A jövő hónapban javaslatot tesz az Európai Bizottság a koronavírus-járvány utáni európai uniós helyreállítási csomagra, amely magában foglal új befektetési, fizetőképesség-támogatási és egészségügyi programokat, valamint az unió új bevételeire vonatkozó javaslatokat is – közölte Ursula von der Leyen, az EU javaslattevő és végrehajtó testületének elnöke ma Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Bérelt épület eredeti állapotának helyreállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk épületek, irodák bérbeadásával foglalkozik. Egyik bérlővel a bérleti szerződés megszűnésekor megállapodást kötöttünk, hogy kifizeti az épület eredeti állapota helyreállításának költségét (mivel ezt cégünk fogja elvégezni). Hogyan kell könyvelni a kapott összeget? Köszönöm válaszát.

Áfalevonási lehetőség lakóingatlan esetén Kérdés

Ügyfelem (kft.) többéves bérleti szerződése megszűnik egy lakóingatlanra vonatkozóan, melyet 10 éve irodaként bérelt. Az ingatlan átadásakor felvett jegyzőkönyv szerint több millió forintos helyreállítást kellett végezni az ingatlanon, ezek a költségek javítási-karbantartási költségként szerepelnek majd ügyfelem könyveiben és nem bérelt ingatlan beruházás jogcímen (mint a bérelt időszak során korábban). Hogyan viselkedik ilyenkor a helyreállítási költségek áfája? Levonható lesz azáltal, hogy ügyfelem nem aktiválja őket? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel, CsK

Ezekben az esetekben kérhető a munkaviszony helyreállítása Cikk

Az Országgyűlés döntött a munka törvénykönyve újabb módosításáról, melynek egyik eleme, hogy jogellenes munkaviszony-megszüntetés esetén szélesebb körben lesz kérhető a munkaviszony helyreállítása. Tekintettel arra, hogy ennek számos komoly következménye van (elmaradt bérek kifizetése akár évekre visszamenőleg), érdemes áttekinteni az erre vonatkozó szabályokat.

Tárgyi eszköz káreseménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016 augusztusában egy önjáró permetező gépünk közúti balesetet szenvedett. A gép beszerzési ára 105 millió forint volt, a káresemény napján a könyv szerinti érték 68 millió, a keletkezett kár kb. 20 millió forint. A napokban hozott a rendőrség határozatot, amelynek értelmében vétlenek vagyunk a balesetben, a másik fél szabálytalanságából következett be a kár. Várhatóan a kötelező felelősségbiztosítás terhére kártérítést fogunk kapni, vélhetően a mérlegkészítés napja után. Ismerve a biztosítási ügyintézést, még az is lehet, hogy csak 2018-ban. A gép helyreállítása várhatóan idén mérlegkészítésig megtörténik, ekkor fog a tényleges kár is kiderülni. Egyelőre előleget fizettünk 2016-ban 7 millió forintot. Az lenne a kérdésünk, hogy 2016-ra kell a terven felüli értékcsökkenést elszámolni? Ezt a társaságiadó-alapnál növelő tételként kell-e figyelembe venni? Amennyiben képeztünk 2016-ra terven felüli értékcsökkenést, akkor azt a gép helyreállításakor 2017-ben vissza kell-e írni, ami társasági adóalapcsökkentő tétel-e? A gép helyreállítási kiadásait költségként lehet-e könyvelni, vagy a gép értékére kell aktiválni? Amennyiben a biztosítótól kártérítést kapunk, azt melyik év bevételeként kell elszámolni? Mi lesz a döntő a tudomásunkra jutott kártérítés összege, vagy az összeg jóváírásának a napja? További kérdés, hogy a költségek ellentételezésre kapott támogatásokat (SAPS) bevételként melyik évre kell elszámolni, amelyik évre jár, vagy a pénzügyi teljesítés dönti el?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close