64 találat a(z) házipénztár cimkére

Házipénztár megszüntetése Kérdés

Tisztelt szakértő! A cég a dolgozók által a cég nevére szóló, készpénzes számlára vásárolt, és megelőlegezett kifizetések összegét, a bankszámláról szeretné átutalni a dolgozóik saját bankszámlájára. Milyen módon teheti ezt meg?

Ellopott pénz könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A házipénztárból a pénztáros ellopott 2 millió Ft-ot 2016-ban, amit elismert. Rendőrségi feljelentést is tettünk, az eljárás még folyik, bírósági tárgyalás még nem volt kitűzve. A pénztárhiány egyéb ráfordításként könyvelendő a pénztárral szemben. De a feljelentés alapján a követelésünket előírhatom T 36 - K 96, még a 2016-os évre? Köszönettel

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. 2016. áprilisban törzstőkéjét az 500 ezer forintról felemelte 3 millió forintra oly módon, hogy az eredménytartalékból 2 millió 98 ezer forintot fordítot erre a célra, és 402 ezer forintot befizetett a házipénztárba. Ezen tényt a cégbíróság módosításként rögzítette. Ezt követően a cég a törzstőkéje 49 százalékát, 1 millió 470 ezer forint összeget eladja, a vevő ezáltal bekerül, mint új tulajdonos a társaságba. Az üzletrész-adásvételi szerződés napján a házipénztárba megtörténik az egyösszegű befizetés. Milyen fizetési kötelezettsége keletkezik az átruházó tagnak, kell-e illetéket, szja-t, ehót fizetnie, és mikor? Erről a tényről kell-e bevallást tennie a vállalkozásnak? Köszönettel: B.É.

Katás egyéni vállalkozó házipénztár vezetése Kérdés

Katás egyéni vállalkozó taxiszolgáltatónak kell (kötelezett-e) havi házipénztár-jelentést vezetni a vállalkozás készpénzes forgalmáról? Köszönöm válaszukat!

Elhunyt tulajdonos, házipénztár maradvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tulajdonosa és személyesen közreműködő tagja elhunyt. A házipénztár tényleges pénzkészlete eltér a könyv szerinti pénzkészlettől. (A tényleges pénzkészlet nulla forint, könyv szerinti 15 millió forint.) Az ügyvezető erről nyilatkozik a könyvelés felé. Ez lesz a pénzfelvét bizonylata, követelésként fogjuk ezt az összeget nyilvántartani. Szíveskedjék eljárásunkat véleményezni, illetve javaslatával segíteni a legoptimálisabb megoldás megtalálásában. Köszönettel: Gecse Judit

Áttérés kiva hatálya alá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft, aki jelenleg a társasági adó alá tartozik szeretne áttérni kiva adózás alá. A kérdést jól körbe jártuk, a feltételeknek megfelel, ami azonban nem egyértelmű számunkra, hogy a kft.-nek jelenleg magas a házipénztár egyenlege, több mint 10 millió forint, a mérlegfőösszege 32 millió forint, 2015-ben a nettó árbevétele 33 millió forint volt. A kérdésünk az lenne, hogy ez a magas pénztáregyenleg, mint nyitó pénzkészlet a kivában lehet-e? Vagy befolyásol-e esetleg valamit, vagy az induló pénztárkészlet nagysága nem befolyásolja az áttérést?

Törzstőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a kötelező törzstőkeemelést végrehajtotta a következő szerint. 2015. 12. 28-án elment az ügyvédhez, aki a dokumentumokat elkészítette. Még ezen a napon a társaság házipénztárába be is lett fizetve a törzstőke összege (2,5 millió forint) készpénzben (erről is vittük a bizonylatot az ügyvédhez). A cégbíróság bejegyezte a következő dátumokkal: változás időpontja: 2015/12/28; bejegyzés kelte: 2016/01/18; közzétéve: 2016/01/21; hatályos: 2015/12/28. Kérdésem az lenne, ezt hogyan kell 2015-ben és 2016-ban a könyvelésben szerepeltetni, mely főkönyvi számokra kell könyvelni? Illetve a 2015. évi beszámolóban hogyan kell kimutatni? Sürgős lenne! Köszönettel.

Alapításkor rendelkezésre bocsátott apport (vagyoni értékű jog) megváltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély tagok 3 millió forint törzstőkével alapítottak egy kft.-t, mely törzstőkeösszegnek egy része nem pénzbeni hozzájárulás, vagyoni értékű apport volt. A vagyon értékű jog a kft. számviteli nyilvántartásaiban, mint eszköz szerepel. 2016-ban a társasági szerződés módosításakor a tag befizette a fennmaradó készpénzt (vagyoni jog összegét) a társaság házipénztárába az általa az alapításkor a társaság rendelkezésére bocsátott apport (vagyoni értékű jog) megváltásaképpen. Kérdésem az lenne, hogy ennek a gazdasági eseménynek a könyvelése hogyan történik, illetve keletkezik-e áfafizetési kötelezettség az apport "megváltása" után? Megtisztelő válaszukat köszönve: K. Ildikó

Bt. megszűnése után készpénz adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: bt. végelszámolásakor a pénztárban több millió forint készpénz van. A bel- és kültagok (magánszemélyek) milyen adóvonzattal juthatnak hozzá? Vagy felosztható a befizetett törzstőke arányában adózás nélkül? Köszönöm válaszát.

Törzstőkeemelés, házipénztár-állomány emelkedés Kérdés

Kedves Szakértő! Arra lennék kíváncsi, s szerintem többen is, hogy az úgynevezett "alvó cégek", ha most tömegesen törzstőkét emelnek, s nincs elég eredménytartalékuk, akkor ügyebár az átlagosan 2,5 millió forint bekerül a házipénztárba, s ott fog állni, míg a tulajdonos el nem dönti, mihez is kezd a cégével. Ehhez mit fog szólni a NAV? Hisz nem túl szép éveken keresztül a házipénztárban tartani ekkora összegeket, főként működés nélkül! Esetleg felhívja a figyelmet, hogy mindenki helyezze be az összeget a bankszámlájára? Vagy mi várható? Milyen ésszerű lépéseket lehet tenni ezzel kapcsolatosan? Köszönöm.

Készpénzes tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi kérdéshez kapcsolódnék: http://adozona.hu/kerdesek/2015_9_21_torzstoke_emeles_iet Kedves Nikolett! A kérdéshez kapcsolódóan felmerült, hogy a készpénzben történő tőkeemelés esetén a házipénztárba befizetett összegekre a Ctv. 30. § (5), illetve (5a) bekezdései alapján van-e a pénzforgalmi számlára történő utólagos befizetési kötelezettség? Kell-e utólag igazolni a cégbíróság felé ezen befizetés megtörténtét? Válaszát megköszönve, tisztelettel, Tulipán Anna

Egyéni vállalkozó pénztára Kérdés

Egyéni vállalkozó szeretne átalakulni kft.-vé. A pénztárban levő készpénz nem áll a vállalkozó rendelkezésére, az a kérdésem, hogy ilyenkor mit tehet az egyéni vállalkozó?

Házipénztár Kérdés

Tisztelt Szakértő! A házipénztárban magas a készpénzállomány; hogyan lehet legálisan csökkenteni? Köszönettel.

Házipénztár: lehetőségek, korlátok és veszélyek Cikk

Havi szinten mennyi lehet maximálisan a pénztár készpénzforgalma? Olvasói kérdésre Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

Házipénztár havi készpénzforgalma Kérdés

T. Cim! Érdeklődni szeretnék mennyi lehet a pénztár készpénzforgalma havi szinten maximálisan? Köszönettel:Bné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close