hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pórul járt a kft., amely így emelt tőkét a házipénztárból

  • adozona.hu

Ötszázezer forint törzstőkéjű kft. 2016-ban elkészíttette a szükséges ügyvédi iratokat, és saját forrásból a 2,5 millió forintot befizette a bankszámlára. Most szólt az ügyvéd, hogy a cégbíró elutasította a tőkeemelést, mert a pénzintézet a készpénzbefizetést vagyoni hozzájárulás befizetéseként rögzítette. Mi lehet ebben az esetben a helyes tőkeemelési módozat? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

A kérdésből úgy tűnik, hogy a cég házipénztárában lévő összeget a cég fizette be a saját bankszámlájára. Ebben az esetben valóban nem történt meg a törzstőke befizetése, függetlenül attól, hogy mit írt a cég az átutalásnál a közlemény rovatba. A házipénztárban lévő összeg felett ugyanis már eleve a társaság rendelkezett.

A házipénztárban lévő készpénzt úgy lehetett volna felhasználni törzstőke-emelésre, ha azt a tag felveszi osztalékelőlegként (ha a feltételek adottak hozzá) vagy kölcsön jogcímén, és ő fizeti be a tőkeemeléshez szükséges összeget a bankszámlára.

Ha pedig arról van szó, hogy a tag a vagyoni hozzájárulást a házipénztárba történő befizetéssel teljesítette, amit utána a társaság bevitt a bankba, akkor a társasági szerződésben a vagyoni hozzájárulás teljesítésének módjára vonatkozóan a házipénztári befizetést kellett volna választani, és a cégbejegyzéshez csatolni kellett volna az ügyvezető nyilatkozatát a befizetés teljesítéséről.

Mindezeken túl lett volna más lehetőség is a kötelező tőkeemelésre. A törzstőke-emelésnél nem szükséges a társasági szerződés módosításával és a cégbejegyzéssel egyidejűleg a társaság rendelkezésére bocsátani az összeget. Az emelés történhet akár a jövőbeni eredmény terhére is. A Ptk. 3:162. paragrafusa alapján a be nem fizetett összeg teljesítésére a társasági szerződés egy évnél hosszabb időt is megállapíthat, de ebben az esetben a társaság addig nem fizethet osztalékot a tagoknak, míg a nyereségből fel nem töltötte a törzstőkét.

Továbbá a hitelezők védelmét szolgáló rendelkezés, hogy a még nem teljesített vagyoni hozzájárulás erejéig a tagok kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért.

Ptk. 3:162. § [A pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatása]

(1) Ha a társasági szerződés úgy rendelkezik, hogy a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig valamelyik tag a pénzbetétének felénél kisebb összeget köteles befizetni, vagy a társasági szerződés a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatására a társaság nyilvántartásba vételétől számított egy évnél hosszabb határidőt állapít meg, a társaság mindaddig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg a ki nem fizetett és a tagok törzsbetétére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereség a tagok által teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulással együtt el nem éri a törzstőke mértékét.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a tagok a még nem teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulásuk összegének erejéig kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért.

Amennyiben a cégbíróság elutasító végzést hozott, lehetőség lett volna 8 napon belül újból, helyesen beadni a papírokat.

Szakértőnk felhívta olvasónk figyelmét arra, hogy teljes körű választ konkrét ügyben csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után lehet adni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close