27 találat a(z) gazdasági társaság cimkére

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Ingyenes termékátvétel 3. országból Kérdés

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága Kérdés

Munkaviszony megszüntetése GYED alatt Kérdés

Önkormányzatok áfaproblémái Cikk

Az Európai Unió tett pontot egy olyan hazai ügy végére, amely sokáig nagy vitát váltott ki az önkormányzatok könyvvizsgálói, és adózási szakemberei körében. A kérdés az volt, hogy az önkormányzatok által, önkormányzati feladatok ellátására alapított társaságoknak juttatott kompenzáció áfás, vagy sem.

Cégvásárlás ingatlannal Kérdés

Családi gazdaság kompenzációs felár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdálkodó 3 kft.-ben rendelkezik tulajdoni hányaddal. Kettőben 24 százalék, egyben 14 százalék. A családi gazdálkodó egyik gazdasági társaságban sem éri el a többségi tulajdont, viszont mind a három vállalkozásnak azonosak a magánszemély tulajdonosai, és mind a háromban ugyanaz a személy a többségi tulajdonos, a cégeknek nincsenenk tulajdoni részük egymásban. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti esetben a jogosult-e a családi gazdálkodó kompenzációs felárra, ha a további feltételeknek megfelel?

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" gazdasági társaság, "B" gazdasági társaság tagja."B" gazdasági társaság értékesíti üzletrészét magánszemély részére, névértéken. Pontosan milyen könyvelési tételeket kell lekönyvelni a szabályos elszámoláshoz, "A" és "B" gazdasági társaságokban? Az új tag ugyanaz a magánszemély mindkét társaságban. A választ előre is köszönöm!

Főállású kisadózó egyéni vállalkozó és kft. 50 százalékos tulajdonosa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású kisadózó egyéni vállalkozó gazdasági társaság 50 százalékos tulajdonosa. A kft.-ben személyes közreműködés nincs. Adó- és járulékfizetési kötelezettség a társaságban? A választ előre is köszönöm.

Svájcba számlázott jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes egyéni vállalkozó a Biocom részére számláz ügynöki jutalékot. A kérdésem az lenne, hogy a számlára jól van-e feltüntetve, hogy alanyi mentes az áfatartalomhoz, vagy azt kell ráírni, hogy áfa területi hatályán kívüli. Áfabevallást kell-e emiatt benyújtani és milyen időszakonként, és melyik sorban kell adatot feltüntetni? Havonta számláz a svájci cég felé. A másik kérdésem szintén ezzel kapcsolatos. Ha áfás cég számláz ugyanide, akkor neki szintén áfa területi hatályán kívüli értékesítést kell a számlára írni az áfa mértékénél és amilyen gyakoriságú az áfabevallása, aszerint kell a 91. sorban feltüntetni ezeket az ügyleteket? Válaszukat előre is köszönöm.

Kis értékű tárgyi eszköz 2019 Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem az lenne. hogy 2019-től csak az egyéni vállalkozók számolhatják el a 200 ezer forint beszerzési érték alatti tárgyi eszközökre fordított kiadást egy összegben, vagy ez a módosítás a gazdasági társaságokra is vonatkozik?

A pótbefizetés haszna, főbb előírások Cikk

Egy gazdasági társaság életében előfordulhat, hogy a fennálló pénzügyi veszteségeket mielőbb pótolni kell annak érdekében, hogy a cég életben maradjon és tovább végezhesse gazdasági tevékenységét. Erre a problémára ad alapvetően megoldást a tagok által nyújtott pótbefizetés.

Egyéni vállalkozó, gazdasági társaság tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett egyéni vállalkozó ügyfelem egy kft.-nek 25 százalékban tulajdonosa. A kft. likviditási problémái miatt az egyéni vállalkozó szeretne kamatmentes tagi kölcsönt átutalni a kft. részére, viszont az egyéni vállalkozó csak azzal a bankszámlával rendelkezik, amit egyéni Vállalkozóként nyitott, mivel ő pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett. Utalhatja-e erről a számláról az egyéni vállalkozó a kamatmentes tagi kölcsönt a kft. részére? Amennyiben nem, milyen megoldást tudna javasolni? Válaszát tisztelettel megköszönve.

Magyarországon letelepedett kínai állampolgár A1-es igazolással rendelkező ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azért fordulnék Önhöz, mert ellentmondásos válaszokat kapok a NAV-tól és a NEAK-tól, ezért szeretném szakmai véleményét kérni. Adott egy kínai állampolgár, aki letelepedett Magyarországon, tehát állandó lakcímmel rendelkezik hazánkban. Alapított 3 céget, melyekben vezető tisztségviselő. A cégek nem folytatnak tevékenységet, tehát nagyon dolga nincs velük. Azt a nyilatkozatot kaptam tőle, hogy Kínában rendelkezik jövedelemmel, Magyarországon nincs bejelentetett munkaviszonya. Én úgy értelmezem a vonatkozó jogszabályokat, hogy mivel A1-es igazolással rendelkezik, nem kell Mo-n megfizetnie a minimum járulékot, azonban mivel nincs egyezmény Mo. és Kína között, ezért az egészségügyi szolgáltatási járulékot (7320 HUF) meg kéne fizetnie. És itt vannak eltérések a NAV és NEAK ügyintézői vélemények között. Az egyik álláspont miszerint ,mint magánszemély kell megfizetnie ezt a 7320 forintot, és ki kell jelentenem őt a 1041-esen a tisztségviselői jogviszonya alól, a 08-as bevallásokat nullásan kell küldenem a NAV-nak. A másik vélemény, hogy a cégnek kell megfizetnie után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és azt a 08-as bevallásban küldeni, erre azonban nincs megfelelő sor a 08-ason (én nem találtam, a NAV se tudta megmondani hova is írjam, de ez a vélemény). A harmadik álláspont,hogy teljesen mindegy, hogy van-e A1-es nyilatkozat Kínától, akkor is meg kell fizetni a minimum járulékokat (ez nekem erősen sántít). Köszönöm szakértő véleményét! Üdv

Hogyan lehet közhasznú egy normál gazdálkodó szervezet? Kérdés

Hogyan lehet közhasznú egy normál gazdálkodó szervezet, amely 50 éve fogyatékos embereket foglalkoztat, magántulajdonú társaság, és kiemelt akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkezik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close