79 találat a(z) fuvarozó cimkére

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bejelenthető-e alkalmi munkára egy bt. által foglalkoztatott sofőr, aki külföldre visz fuvart? Válaszát előre is köszönöm.

Aggódnak a fuvarozók, tűréshatárt kérnek a tengelysúlymérő rendszerben Cikk

Finomítani kell a nemzeti tengelysúlymérő rendszerre vonatkozó szabályozáson a fuvarozói érdekképviseletek szerint – írja a Magyar Idők.

Németországban szállodába kényszerítik a sofőröket Cikk

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete tiltakozik a Németországban hatályba lépett intézkedés ellen, amely szerint május 25-étől bírsággal sújtják a gépjárművezetőt és az őt alkalmazó céget, ha a heti 45 órás pihenőidőt nem kereskedelmi szálláshelyen tölti – közölte az MKFE az MTI-vel.

Nyugati minimálbérek: trükköznének a fuvarozók, de könnyen lebukhatnak Cikk

Fuvarozó kft. úgy oldaná meg a külföldi országokban (osztrák, német, francia) kötelező, rájuk vonatkozó minimálbért, hogy a jelenlegi munkavállalóknak adna 5-5 százalékos részesedést. Zárná a munkaviszonyukat és mint résztulajdonosok társas vállalkozóvá válnának, a rájuk vonatkozó szabályok alapján vallaná be és fizetné a járulékokat. Elfogadható-e ez a megoldás? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám munkajogász szakértőnk válaszolt.

Sofőr éjszakai vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi fuvarozást végző vállalkozás esetében a soför éjszaka is vezet éjfél és hajnali 4 óra között. Egy cikk alapján azt az információt kaptuk, hogy ezért büntetést is kaphat. A cikk lehetőséget ad ennek elkerülésére, ez alapján: "Az éjszakai munkavégzéssel kapcsolatban viszont a törvény megenged egy könnyítést. A dolgozó munkaszerződése felmentést adhat e szabály alól. Arra kell figyelni,hogy ennek a felmentésnek benne kell lennie a dolgozó munkaszerződésében. Egy ellenőrzés során csak ezzel tudja bizonyítani, hogy az éjszakai munkavégzésről szóló korlátozás rá nem vonatkozik." Mire gondol ezen belül, mit kell írni a munkaszerződésbe? Segítségét előre is köszönöm.

Harmadik országból történő fuvarozás áfa-megítélése Kérdés

Adott egy magyarországi fuvarozó vállalkozás, aki a magyar megrendelője részére harmadik országból fuvaroz Magyarországra különböző termékeket. Indulás: Magyarország (üresen), célország Európa, de nem EU-tagország (itt felrakodás), visszaút (rakománnyal) Magyarország. A szállított termékek, vámáru-megjelölésűek. Jól gondolom, hogy ebben az esetben a magyar fuvarozó áfamentesen számláz a magyar megbízójának? Várom megtisztelő válaszukat.

Külföldi munkavégzés jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem rendszeresen dolgozik munkatársaival Ausztriában egy-két napot. Rendszerint ugyanannál a cégnél. Most felkérést kapott a cégtől, hogy egy osztrák online felületen jelentse minden alkalommal, ha mennek hozzájuk dolgozni, és a bérről is jelentést kell adnia. Az én ismereteim szerint ez csak a fuvarosokra vonatkozik, és az osztrák minimálbér megadása is ezekre a napokra. Sajnos az OEP-nél sem tudtak ebben segíteni. Mindenesetre a német nyelvre lefordított munkaszerződést mostantól magukkal viszik, és minden dolgozónak igényeltek A1-es nyomtatványon igazolást az itthoni biztosítottságról. Valóban minden kinti munkavégzésre érvényesek azok a szabályok, amik a fuvarosokra? Köszönettel: Szalánczi Dóra

Fuvarozók és a kötelező minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó kft. úgy oldaná meg a külföldi országokban (osztrák, német, francia) kötelező, rájuk vonatkozó minimálbért, hogy a jelenlegi munkavállalóknak adna 5-5% részesedést. Zárná a munkaviszonyukat és mint résztulajdonosok társas vállalkozóvá válnának, a rájuk vonatkozó szabályok alapján vallaná be és fizetné a járulékokat. Jól tudja-e az ügyvezető, hogy így a társas vállalkozókra nem kell alkalmazni a külföldi fuvarozókra vonatkozó minimálbér-rendeleteket? 5% tulajdonjog alapján lehet-e társas vállalkozó? Amennyiben társas vállalkozó lesz, a külföldön töltött napok után a társas vállalkozónak kötelező-e a napidíjat fizetni, adni? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Tehergépkocsi-vezető alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., amely fuvarozási tevékenységet is folytat, annak ellátására alkalmaz főállásban egy fő munkavállalót. Kettő tehergépkocsival rendelkezik, mert esetenként előfordul, hogy az állandó, napi megbízás mellett megbízzák ugyanarra a napra egy másik fuvarral, amelynek ellátására eddig esetenként, alkalmi munkavállalót (tehergépkocsi-vezetőt) alkalmazott. Állandóra nem tudta utóbbi munkavállalót felvenni, mivel a kettő fuvarozási megbízás ugyanazon napra csak eseti volt. A tavalyi év utolsó negyedévétől azonban a megnövekedett fuvarozási szolgáltatásmegrendelések miatt úgy döntött, hogy az alkalmi munkavállalót be szeretné jelenteni alkalmazottként, de mivel a megbízások nem napi szintűek, szeretné kikérni a tanácsukat, hogy mi lehetne a legalkalmasabb formája a foglalkoztatásnak (rugalmas munkaidő, kötetlen munkaidő, napi 4 órás bejelentés stb.). Köszönöm segítségüket.

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyar adózó uniós tagországba fuvaroz 3,5 tonna alatti tehergépkocsival az uniós országba nem kap sem a gázolajról, sem az útdijról számlát, hogyan könyvelhetem el? Nyugták állnak rendelkezésre. Az útdíj áfáját levonhatom nyugta alapján és a 3,5 tonna alatti tehergépkocsi miatt? Elek áfát igényelhetek nyugta alapján? Köszönettel

Fuvarozó egyéni vállalkozó, kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi és belföldi árufuvarozással foglalkozó egyéni vállalkozó 2016-évi szja bevallásában érvényesíthet-e kisvállalkozói kedvezményt új tehergépkocsi,vagy új pótkocsi beszerzése esetén? Az uniós jogszabályok tartalmaznak valamilyen korlátot 2016. évre?

Óvatosan a sörözéssel munkaidőn kívül is! Kirúgás lehet a vége Cikk

December vége felé közeledve a munkáltatók „céges karácsonyt” szervezve köszönik meg dolgozóik éves munkáját. Ilyenkor – természetesen gondolva a következő munkanapra, tetteink esetleges következményeire – megengedett az alkoholfogyasztás. Ezzel szemben munkaidőben – hacsak nem vagyunk például borászok – tilos. A posztalkoholos állapot szintén veszélyeket rejt. Jelen cikk témája az ilyen eseteket feltáró munkáltatói ellenőrzési lehetőség eseti bírói döntésekkel alátámasztva.

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy költöztetéssel, közúti áruszállítással foglalkozó kft. 2016. évben a kft. tevékenységi körébe felvette az egyéb közlekedési eszköz javítása tevékenységet, valamint gépjármű- és motorkarbantartót is alkalmazott azért, hogy a saját, 3,5 tonna alatti kis teherautóikat javítsák. Jelenleg ebből a tevékenységből bevételük nem keletkezik, és egy ideig csak a saját autóikat javítják. Kérdésem: 2017. évtől szükség van-e az online pénztárgép beszerzésére ebben az esetben? Köszönöm a válaszát.

Üzemanyag-megtakarítás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk nemzetközi fuvarozással foglalkozik. A sofőröknek üzemanyag-megtakarítást szeretne fizetni. Kérdésem, hogy ez a könyvelésben elismert költségként viselkedik-e? Illetve a munkavállalónak a kifizetett összeg után van-e szja-fizetési kötelezettsége? Köszönöm.

Közúti árufuvarozó egyéni vállalkozó Kérdés

Rendszámmal ellátott, új pótkocsit vásárol a vállalkozó, 4,5 millió forintért. Kérdés, hogy értékcsökkenési leírásként a járműre vonatkozó 20 százalékot vagy 14,5 százalékot lehet figyelembe venni? 14,5 százaléknál 50 százalékos leírási kulcsot lehetne elszámolni, a járműre viszont ez nem érvényes. A pótkocsi kizárólag üzemi célt szolgál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close