249 találat a(z) fuvarozás cimkére

Ekáerszám – saját termés fuvarozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogyan kell ekáerszámot kérni abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó saját termelésű terményét eladja a telephelyén, de azt nem szállítják el rögtön, hanem szerződés szerint "raktározza", míg a vevő el nem szállítja a saját gépjárművével, amely esetleg hetek, vagy hónapok múlva történik? Ekkor már tulajdonképpen a saját áruját szállítja a vevő a saját telephelyére. Köszönöm.

EKÁER-szám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vegyiáru-forgalmazó, magyar székhelyű vállalkozás termékeit adóalanyoknak értékesíti. A szállítmányozást osztrák fuvarozó céggel végezteti, a fuvardíjról számlát kap. A termék a beszerzőjétől közvetlenül a vevőjéhez kerül, a magyar cég csak a számlázásba kapcsolódik be: - osztrák adóalanytól beszerzés és osztrák adóalanynak értékesítés - olasz adóalanytól beszerzés és osztrák adóalanynak értékesítés - olasz adóalanytól beszerzés és svájci értékesítés - osztrák adóalanytól beszerzés és magyarországi vevő felé értékesítés - magyar adóalanytól beszerzés és bosnyák értékesítés Mely esetekben, és kinek kellene EKÁER-számot igényelnie? Köszönettel.

Bérraktárból saját gépjárművel szállítás bizonylata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy vállalkozó a megvásárolt árut az eladó raktárában tárolja, és több részletben a saját autójával (ami nem útdíjköteles, 3,5 tonna alatti) szállítja el, milyen bizonylat szükséges a fuvarhoz? Elég-e a menetlevél vagy szállítólevél kell? A szállítólevél szigorú számadású nyomtatvány? Köszönettel.

EKÁER – takarmánykereskedő Kérdés

Takarmánykereskedő cég részére terménytárolót adunk bérbe, a ki-betárolást, értékesítéskor a kamionra felrakást, mérlegelést mi végezzük. A kérdésem az, hogy a kamion indulása előtt nekünk be kell-e jelenteni az EKÁER-be a szállítmányt? A CMR-en nem mi vagyunk az eladók. Ha mi nem jelentjük, akkor kinek kell bejelentenie? Köszönöm.

EKÁER-számot kell-e kérnie a viszonteladónak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Art 22/E. § szerint (1) Útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó a) az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatalt, b) Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitelt, c) belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést (a továbbiakban együtt: közúti fuvarozással járó tevékenység) kizárólag érvényes Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (a továbbiakban: EKAER) számmal rendelkező adózó folytathat. (2) A közúti fuvarozással járó tevékenységet folytatni kívánó adózó az EKAER szám megállapítása érdekében köteles az állami adó- és vámhatósághoz a 11. számú melléklet szerinti adattartalommal bejelentést tenni. Kérdésem az lenne, hogy ez alapján belföldi viszonteladó adózónak, aki adóval növelten beszerzett termékeit más belföldi adózónak útdíjköteles gépjárművel történő fuvarozással egybekötötten értékesít, igényelnie kell-e EKÁER-számot? Köszönöm!

EKÁER-szám dobozgyártás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés az, hogy dobozgyártó kft. saját előállítású terméket szállít értékesítés miatt a vevőnek – másik kft.-nek – saját tehergépjárművel belföldre, ebben az esetben kell-e EKÁER-szám? Ha idegen fuvaroztatóval szállítja a terméket, akkor kell-e a feladó kft.-nek EKÁER-szám? Köszönettel a választ.

EKÁER-rendszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéseim lennének az EKÁER-rendszerrel kapcsolatban: 1) Ha autót veszünk saját használatra, és az autó saját lábon hagyja el az eladót, akkor nem kell EKÁER-számot kérnie az eladónak? A saját autót cégként vennénk, nem mint magánszemély. 2) Egy cég saját céges műhelyünkbe fuvaroztat megmunkálásra terméket, amit a megmunkálás után visszafuvaroztat magához. Ilyen esetben kinek kell kérni EKÁER-számot? 3) A műhelyes tevékenységünkhöz (nem mi vagyunk a véghasználók) alkatrészeket vásárolunk, amelyeket beépítünk. Ha ezek tömege és/vagy értéke meghaladja a határértékeket, akkor az alkatrészeladónak EKÁER-számot kell kérnie? Viszont amikor mi beépítünk például egy motoralkatrészt, és kiszámlázzuk azt szolgáltatásként, akkor nekünk már nem kell EKÁER-számot kérni, amikor elviszik tőlünk a megjavított gépkocsikat? 4) A műhelyünkben fémhulladék is keletkezik, amit el szoktunk adni hulladékfeldolgozónak, ilyenkor nekünk kell EKÁER-számot kérni eladóként? Köszönöm előre is a válaszokat.

Őket vágja nagyon mellbe a németországi 8,5 eurós minimálbér Cikk

Minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország idén január 1-jétől. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németország területén munkát végez, beleértve azt az esetet is, ha nem német cég a munkáltató, vagy ha a dolgozó csak áthalad Németország területén, mint például a gépkocsivezetők.

EKÁER cukrászat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesipari termékeket (aprósüteményt) gyártok. A vevőim részére szállítok 3,5 tonna össztömeg alatti gépjárművel. Szeretném kérdezni, hogy az EKÁER szabálya alá tartozok-e, nem találtam a kockázatos élelmiszerek között. Köszönöm a válaszukat.

Figyelem, már lehet regisztrálni az EKÁER-ben! Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal néhány napja elindított Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) oldalán már regisztrálhatnak a gazdálkodók és képviselőik, valamint megjelölhetik azokat is, akik a bejelentésekre jogosultak lesznek.

EKÁER-rendszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy vállalkozás nem maga intézi a szállítást, hanem fuvarozó cégekkel szállíttat (DHL, Sehenker), és az árut az üzlet előtt rakodják le, akkor őt nem érinti az EKÁER-rendszer? Ebben az esetben a fuvarozó cég végez minden erre vonatkozó adminisztrációt? Köszönöm segítségét.

EKAER-rendszer Kérdés

Mi a teendője például az éttermeknek és a pékeknek? 1) Étterem ugyan 3,5 tonna alatti saját járművel (kockázatos) kimegy élelmiszert beszerezni egy hipermarketbe. Előre nem is tudja mit, és mennyit fog vásárolni. Rá vonatkozik az EKAER? 2) Reggel korán szintén saját járművel indítja (ez is 3,5 tonna alatti, de kockázatos) a pékség a boltokba az árut. Rá is vonatkozik az EKAER-rendszer? Előre is köszönöm.

EKAER Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem fuvarozó cég vagyunk, nincs gépjárművünk, fuvarozó cégen keresztül bonyolítjuk a szállítást. Importálunk Csehországból, illetve exportálunk Romániába és Szerbiába, valamint belföldi áruértékesítést is végzünk. Nekünk van feladatunk az EKAER-ben, vagy az a fuvarozó dolga? Előre is köszönöm.

Milyen nyomtatványon kell regisztrálni az EKAER-rendszerbe? Kérdés

Tisztelt Cím! Fuvarozással foglalkozik a cégünk és nem találunk olyan nyomtatványt a NAV rendszerében, amivel az EKAER rendszerbe történő regisztrálást tudnánk megtenni. Köszönöm segítségüket!

Társasági adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kft. főtevékenysége egyéb postai, futárpostai tevékenység. Kis teherképkocsijuk, melyet e tevékenységhez használtak tönkrement, vásárolnának egy új tehergépkocsit. Csökkentheti-e a kft. az adózás előtti eredményét a társasági adóról szóló törvény 7. § (1) zs) pontja alapján a tehergépkocsi bekerülési értékével? 2. Befolyásolja-e az első kérdést az, ha a kft.-nek közúti árufuvarozásból is van árbevétele, de ehhez a tevékenységéhez egy nagy tehergépkocsit használ, az új tehergépkocsi nem is lenne alkalmas e tevékenység ellátásához? Köszönettel: Filip Emese

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink