249 találat a(z) fuvarozás cimkére

3,5 tonna alatti fuvarozás unióba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk most kezdett Németországba, Ausztriába kis teherautóval fuvarozni, a gépkocsivezető munkaviszonyban van. A gépkocsivezető kaphat napi 60 euró napidíjat, de úgy tudom nem kötelező. Úgy tudjuk, ha Németországban vagy Ausztriában rakodik le, vagy fel, meg kell adni az ottani minimálbért a dolgozónak. Azt is tudjuk, hogy 2018-ban mennyi a német és osztrák minimálbér. Le tudnák vezetni példával, hogy ezt hogyan kell számolni: például ha 12 órakor ér Németországba, 14 órakor lerakodik és egy óra múlva indul visszafelé 15 órakor, és 17 órakor visszalép a német határon. Olvastam olyan állásfoglalást is, hogy ha napidíjat kap, és az több mint a külföldi minimálbér, akkor nem kell adni például a német minimálbért. Igaz lenne ez (esetünkben nem kamionról van szó, csak kis teherautóról)?

Fuvarozás fuvar(menet) levelének tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti címmel már tettem fel kérdést és választ is kaptam. Szeretnék pontosítást kérni, ahogy a válaszában írta, a fuvarozási szerződés a feladó és a fuvarozó közötti megállapodással jön létre, de mi alvállalkozásban végezzük a fuvarozást egy szlovák fuvarozó cég megbízásából, aki egy harmadik cég áruját kéri, hogy fuvarozzuk el egy bizonyos célállomásra. Ebben az esetben kit kell tekinteni a "feladó"-nak és kik kötnek fuvarozási megállapodást? Köszönettel várom válaszát.

Fuvarozás fuvar (menet)levelének tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő? Egy fuvarozással foglalkozó belföldi társaságnak (kft.) az egyes fuvarozási megbízás elvállalásakor tudnia kell-e pontosan, hogy kinek a termékét és milyen terméket fuvaroz? A tehergépkocsi fuvarlevelén (menetlevelén, CMR-en) szerepeltetni kell-e a fuvarozott áru pontos meghatározását? (A fuvarozás nem ekáerköteles!) A fuvarozási tevékenységet egy szlovák logisztikával foglalkozó cég megbízásából végezzük Magyarországon belüli fuvarozással, alvállalkozóként. Milyen áfakulccsal kell nekünk mint alvállalkozóknak a szlovák cég felé számláznunk a belföldi fuvart? Köszönöm válaszukat.

Efo – kamionsofőr II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. január 25-én e címen közzétett válaszukkal kapcsolatban szeretnék érdeklődni a cikk ugyanis véleményem szerint nem adta meg a választ, hogy alkalmazható-e alkalmi munkával külföldi kiküldetésre kamionsofőr. Fuvarozó újságban olvastam, hogy az alkalmi munkavallás nem biztosít egészségbiztosítási jogviszonyt, ezért az alkalmi sofőr nem végezhet külföldi fuvart sem uniós, sem harmadik országban. Az EU-ban az A1-es igazolásra van szükség. Alkalmi munkásnak nem állítanak ki ilyen igazolást. Enélkül pedig nem mehet kiküldetésbe. Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Veres Ilona

Fuvarozási számla Kérdés

Angol magánszemély részére történt fuvarozás Magyarországról, áfa nélküli számlát kell kiállítani?

Alkalmi munkavállaló fuvarozó cég Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó cég alkalmi munkavállalót (sofőrt) küldött Németországba. Napidíj és minimálbér tekintetében ugyanazt kötelező megadni mint egy munkaviszonyos dolgozónak?

Hibajavítóval tüntették el az áfát Cikk

Jellemzően borral kereskedtek és fuvarozással foglalkoztak azok a gazdasági társaságok, amelyek a bevallásaikban szereplő áfát hibajavítóról és relékről szóló fiktív számlákkal csökkentették. A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói a mintegy kettőszázmillió forint kárt okozó bűnszervezetet felszámolták és vádemelést javasolnak velük szemben.

Áfa, ha a megbízó magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés merült fel, melyben segítséget szeretnék kérni: Amennyiben egy magánszemély részére végzünk nemzetközi szállítást, hogyan alakul az áfa kérdése? Van-e különbség, ha belföldről költözik külföldre vagy fordítva? Van- e különbség, ha az állampolgár nem magyar, hanem külföldi? Mikor kell áfát felszámítanunk? Köszönöm.

Jelentősen drágulhat a fuvarozás Cikk

Százszorosára is emelkedtek bizonyos biztosítási tételek a közúti fuvarozásban az elmúlt tíz évben; a költségek növekedése akár 20-30 százalékos fuvardíj-emelkedést hozhat – írja a Magyar Idők.

Árufuvarozó számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem árufuvarozásal foglalkozik. Ha magyar vállalkozás rendeli meg az áruszállítást németországi székhellyel rendelkező német vállalkozás részére, és a felrakás helye Szlovákia, a lerakás helye Németország, mi a helyes áfakulcs, amivel ügyfelemnek számláznia kellene a szlovák-német viszonylatban? Köszönöm válaszát.

Fuvarszervező társaság áfabevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk fuvarszervezéssel, logisztikával foglalkozik. A fuvarszervezés kiterjed mind a 3. országokból történő beszállításra (légi, vízi, szárazföldi), mind az EU-ban történő ki- illetve beszállításokra. A 3. országból beszállításra került áruk általában konténerekben történnek. A tevékenységet "alvállalkozók" közreműködésével végezzük, társaságunknak szállítójárműve nincs. Maga a folyamat: - általában 3. országbeli partnerektől kapjuk a bejövő számlát, amelyen általános forgalmi adó nincs feltüntetve; - az EU-s partnereinktől kapott számlák szintén áfamentesek, de nagyon sok számlán szerepel a "Reverse charge" megjegyzés; Mivel az esetek többségében klasszikus importról van szó, amely feltételezi, hogy a vámolás során a fuvardíj is bekerül a vámáru értékébe, megítélésünk szerint ezeket a számlákat az áfabevallásban már nem kell szerepeltetni – legyen az 3. országbeli vagy EU-s szállítótól kapott számla. Mivel nem egyértelmű, melyik költség épül be a vámolás során az áru értékébe (milyen érték után fizetik meg az importáfát, vámot stb.), jól járunk-e el, ha az összes külföldi szolgáltatást szerepeltetjük az áfabevallásban, mind a befizetési, mind a levonási oldalon? A 18. sorban szereplő összegről leadjuk az A60-s bevallást is. Vagy a fentiekre való tekintettel (mely szerint az áfát a vámolás során megfizetik), cégünknek az áfabevallásban csak a "tisztán" közösségen belüli fuvarokat szabad szerepeltetni? Válaszukat köszönjük! IntelliTax kft.

Belföldi napidíj Kérdés

Vállalatunk fuvarozást végez, melynek során saját árut szállít, illetve bérfuvarozást is végez. Kérdésem, hogy a belföldi napidíj mikor számolható el? Bérfuvarra is adható?

Uniós kiküldetési irányelv módosítása: a V4-országok ellenzik Cikk

A V4-országok kormányai nem értenek egyet az Európai Bizottság azon javaslatával, amely a kiküldetésről szóló irányelv módosítását célozza, nevezetesen azzal, hogy azt terjesszék ki a nemzetközi közúti közlekedésre, a szállítmányozási ágazatra – mondta Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, a V4-államok munkaügyi miniszteri találkozóját követően.

Fuvarozás – EU Kérdés

Magyar cég végez fuvarozást magyar cégnek. 1. A fuvarozás Magyarországról indul, Szlovákiába megy. 2. Szlovákiából indul és Szlovákiában marad. Milyen áfa terheli a fuvarozást az első, illetve a második esetben?

Fuvarozó cég és az egyenlő időszakú elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nemzetközi (és belföldi) fuvarozással foglalkozó cég, választhatja-e (áttérhet-e) a gyűjtő számlázási módról az áfatörvény 58. paragrafusa szerinti elszámolásra? Az elszámolás alapja az adott hónapban teljesített fuvarok összessége lenne, a teljesítés időpontja így egy konkrét időpont lenne (konkrét nap) a fizetési határidő, a számla kelte és az elszámolt időszaktól, mint paraméterektől függően, ellentétben a gyűjtőszámlával? Van-e ennek akadálya? Válaszát előre is megköszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink