244 találat a(z) fordított adózás cimkére

Cég lakásvásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég új építésű lakásingatlant vásárolna, melyet irodaként használna. Jogosult-e az 5 % áfa, illetve a hozzátartozó garázs 27 % áfájának visszaigénylésére? Vagy mivel vevőként áfaalany, belép a fordított adózás? Mi történik áfailag, ha egy idő után másképp hasznosítja, például bérbe adja, vagy értékesíti a lakást magánszemélynek, illetve jogi személynek? Köszönöm szépen válaszát.

Autómentés uniós számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás gépjárműmentéssel foglalkozik, szerződést kötött biztosító céggel, amely szerint ők fizetik a mentés költségeit. Van olyan számla, amelyet áfamentesen állítottak ki, mivel a biztosító közösségen belül telepedett le. Helyesen jártunk el, hogy akkor is áfamentes számlát állítunk ki, amikor a szállítás Magyarországon belül történik? A számlán ilyen esetben fel kell tüntetni a fordított adózás kifejezést? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

Mentes státusz melletti adókötelezettség Kérdés

Egy egyházközség saját tulajdonú ingatlanján felújítást végeztet. Az ingatlanban lakás és közösségi terem, valamint melléképület is található.A felújítások építési engedély, illetve bejelentés-kötelesek. Az egyházközség nem alanyi mentes adózó, de tevékenységére tekintettel adómentes. (Hitéleti tevékenység.) Kérdésem, hogy a felújítások során felmerült szolgáltatások után felszámított áfa a fordított adózás alá tartozik-e? Vagyis az áfa összegét egyenesen a NAV részére utalja az egyházközség, a vállalkozó a FAD szabályai szerint állítja ki a számlát? Tekintettel arra, hogy szakmai körökben is megoszlanak a vélemények, szíves iránymutatásukat szeretnénk kérni.

Fordított adózás megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemtől megrendeltek egy munkát. Egy nagy gép beszerelése előtt egy csarnoképületben fel kell bontani a régi betont, és újabb, erősebb betont kell bedolgozni. A betont ügyfelem vásárolja meg (egyenes adós számlát kap), a betonba a vasat is ő veszi meg (fordított adós számlát kapott az acélipari termékről). A betonozást, a betonbontást egy másik vállalkozótól rendeli meg, aki ki is állította a számlát, egyenes adóval. Ez a vállalkozó hozta a gépeit, de az én vállalkozóm emberei végezték a kézi munkát, ők pedig a gépi munkát az embereivel. Kérdésem: a betonozásról helyesen állították ki a számlát (egyenes adóval)? Másik kérdésem: a vállalkozóm hogyan számlázza tovább a megrendelőnek a betont, a betonozási szolgáltatást, valamint az acélipari terméket? Egy számlán soronként, egyenesen mindet, vagy fordítottan? Rá kell írni a vállalkozónak a számlára, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz? Köszönettel.

FAD Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk építőipari fővállalkozói tevékenységgel foglalkozik, amely során jelentős mennyiségű anyagot vásárolunk, illetve alvállalkozókat foglalkoztatunk. A megrendelői oldalról a nyilatkozatokat megkapjuk, hogy az aktuális project engedély vagy bejelentési kötelezettség alá tartozik-e. A kérdésem arra irányulna, hogy azokon a projecteken, ahol FAD-os a megrendelői szerződés, a felhasznált anyagok (beton, egyéb anyag, beépített ablakok, ajtók), a terület őrzése, a mobil konténer, iroda, WC bérlése, a területen végzett mérnöki szolgáltatás, tűzvédelmi és munkavédelmi koordináció, villanyszerelés egyenesen adózik-e vagy a FAD alá tartozik? Köszönettel: István Tünde Penta Industry Kft

Belföldi fordított adózás: így csökkentheti kockázatát Cikk

Bár a belföldi fordított adózás tárgykörét az áfatörvény meghatározza, a partnerre vonatkozó összes információ nem feltétlenül áll a számlát kiállító adózó rendelkezésére. Ezek hiányában kockázatos lehet a fordított adózás. Ebben segíthet a partnertől kért nyilatkozat.

Egyenes vagy fordított? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát, hogy az áfatörvény 142. § (1) bekezdésének c) pontjába tartozó szolgáltatásokat be tudjuk-e azonosítani TEÁOR kódokkal? Véleményem szerint a 78.10 és a 78.20 tevékenységi kör is megfelel a fenti áfarendelkezésnek. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Tárgyi adómentes építtető áfafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást – körzeti orvosi tevékenységet, tehát adómentes levonással nem járó adómentes (tárgyi adómentes) tevékenységet végző kft. építésiengedély-köteles rendelőbővítést végez. Az építést lebonyolító szállító fordított adózás keretében áfamentes számlát állít-e ki? Fizetendő áfát rendkívüli bevallás keretében a megrendelőnek kell-e bevallani és megfizetni? Tisztelettel: Kecskemétiné HK

Utazási csomag értékesítése küldölfi ügynökségnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kft. állít össze utazási csomagokat, melyeket nem magánszemélyeknek (utasoknak), hanem külföldi (EU-beli és dél-amerikai) utazási irodáknak értékesít. Ebben az esetben utasnak nyújtott szolgáltatásról van szó (hiszen végül mégiscsak magánszemély fog az úton részt venni), és az áfatörvény XV. fejezete alkalmazandó, vagy pedig ebben az esetben nem ezt kell alkalmazni? Szintén ide kapcsolódó kérdés, hogy a külföldi irodának eladott csomagnak áfa szempontjából hol lesz a teljesítési helye? Belföld és áfával számlázandó, vagy EU esetén fordítottan adózik, és a külföldi utazási iroda fordított adózással rendezi? Válaszát előre is köszönöm!

Fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egy eddig beépítetlen területen valósít meg új beruházást, amely keretében vendéglátó egység, benzinkút, autómosó, új bekötő út épül. Az engedélyeket az építkezéshez már beszereztük. Kérdésem a következő: mivel nem egy építési vállalkozót bíztunk meg a munka elvégzésével, abban több cég vesz részt, minden ehhez kapcsolódó munka elvégzése a fordított áfa hatálya alá tartozik-e, amennyiben teljesülnek a 142. paragrafus feltételei, például közművek (villany, víz, gáz) bevezetése a területre (ezeket az országos, illetve területi szolgáltatók végzik)? Amennyiben magunk szerzünk be építési anyagot, feltételezem, ez a beszerzés a normál áfa szabályai alapján történik. Válaszukat köszönettel várom. Tisztelettel: Sárközi Tamara

Bulgáriában vásárolok búzát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném, ha segítene kiigazodni, hogy helyesen könyveljek: Magyar székhelyű cégtől Bulgáriában vásárolok búzát, szintén magyar székhelyű cégként. Ezt a búzát eladom ott, Bulgáriában egy bolgár cégnek. Kérdésem a következő lenne: 1. Az értékesítő cég a részemre kiállított számlán nem kell, hogy feltüntesse, hogy fordított adózású termék? Helyes, ha csak "0" százalékos áfatartalmat tüntet fel? 2. Én, mint vevő (magyar cég) a bejövő számla könyvelését, mint fordított adózású mezőgazdasági terméket könyveljem le, az áfabevallásban is szerepeljen, mint fordított adózású termék? Vagy könyveljem "0" százalékosként, és akkor az áfabevallásban hol szerepeltessem? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Tisztelettel: B. Mária

Alanyi adómentes vállalkozás és a fordított adózás Kérdés

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó hatósági engedélyköteles munkát végez. A számlát egy normál adózású kft. (2-es adószámú, normál áfakörös) részére, mint fővállalkozó felé állítja ki. Helyesen jár el az 1-es, alanyi adómentes adózó, ha a számláján feltünteti a 142. §-ra (FAD-ra) hivatkozást, és mentesen állítja ki a számlát?

Ingatlan építési munkák Kérdés

Építési vállalkozó (az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg) 2015-ben kezdett építésiengedély-köteles családi ház kivitelezésére szerződött. A rész-számlákat 2015-ben 27 százalékos áfa felszámításával állította ki. A 2016-ban kiállított rész-számlákon 5 százalékos áfát kell felszámítania? Fenti építési munkához általa igénybe vett alvállalkozók által végzett szolgáltatások az áfatörvény 142. §-a alapján, fordított adózás keretében adóznak? Ha az alvállalkozó a kiállított számlán terméket is feltüntet (például fűtésszerelés + anyag), akkor a teljes számla fordított adózás alá esik, vagy pedig csak a szolgáltatás? Változik-e a számlázáskor (kivitelező és alvállalkozó között) az áfakulcs, ha az építmény adóalany részére kerül építésre? Köszönöm segítségüket.

Napelem szerelése: termék vagy szolgáltatás az áfában? Cikk

Mind gyakoribb, hogy a vállalkozások, illetve a lakossági fogyasztók napenergia átalakítására alkalmas berendezésekből nyert villamos energiával oldják meg ingatlanuk energiaszükségleteit. Kérdésként vetődhet fel, hogy ezek kivitelezése az áfa rendszerében az egyenes vagy a fordított adózási rezsim alá tartozik-e.

Lábon álló kukorica, repce, napraforgó számlázása Kérdés

Az áfatörvény 6/A számú melléklete alá tartozó termékek lábon álló terményként történő értékesítése esetén a 142. § (1) bekezdés i) pontját kell alkalmazni vagy az egyenes adózás szabályait? Az adóalanyok megfelelnek a fordított adózás feltételeinek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs