84 találat a(z) foglaló cimkére

Új lakás értékesítése 2021. Kérdés

Foglaló szja-kötelezettsége Kérdés

Ingatlan adásvételi szerződés megszűnése – áfa Kérdés

Új lakóingatlan 5 százalékos áfa Kérdés

Egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka, képzési, nyilvántartási, kivezetési előírások, szankciók Cikk

Melyek az egyéni vállalkozói fejlesztési tartalék képzésének előnyei, mik a nyilvántartásból való kivezetésé feltételei? Beruházásnak tekinthető-e az előleg és a foglaló? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Telek foglalójának számlázása Cikk

Hogyan kell számlázni a telek foglalóját, illetve a vételárat? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Telek értékesítésénél foglaló tartalma Kérdés

Katás egyéni vállalkozó – hobbiállat tenyésztése Kérdés

Ingatlan értékesítése II. Kérdés

Tisztelt Bartha László! Köszönöm válaszát azonos című kérdésemre. Az ingatlan régi. Raktárépület földterülettel. A forditott adózást választottuk. Kaptunk foglalót (márc.19.) és kesőbb előleget (márc. 31.). Majd júniusban lesz a végszámla. Ezen információ alapján hogyan tudok szabályosan eljárni?

Ingatlan értékesítése Kérdés

Szép napot! Beépített ingatlant földterülettel értékesítettünk. Fordított adózású számlát fogunk kiállítani. De a foglalót és az előleget is le kell számláznom. Foglalót az áfa szempontjából hogyan kell számlázni, majd az előlegszámlát, illetve az év végén a végszámlát?

Ingatlanértékesítés – foglaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság az ingatlana értékesítésre szerződött egy másik gazdasági társasággal. A szerződéskötéskor a vevő kifizette a szerződés szerinti foglalót az eladónak. A vevő nem tudott teljesíteni, elállt a vételtől, ezért az eladónál maradt a foglaló. Az lenne a kérdésem, hogyan kell elszámolni a foglaló értékét az eladónál és a vevőnél? Az ingatlant eladó társaság a szerződéskötéskor kifizette az ingatlanközvetítőnek a teljes közvetítői díjat. A meghiúsult ingatlanértékesítési ügylet és a jutalék kifizetése ugyanazon évben történt. A vevőnél maradt foglalóérték magasabb mint az ingatlanértékesítőnek kifizetett jutalék. Kérdésem, van-e, lehet-e társaságiadó-vonzata az ingatlan teljes vételárára kifizetett jutaléknak? Válaszukat köszönöm.

Beruházásra adott előleg és foglaló engedményezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben leírtakhoz kérem szíves segítségét. A társaság főtevékenysége ingatlan-bérbeadás. Előszerződést kötött további kettő lakóingatlan megvásárlására, azok előlegeit és foglalóit 5% áfával kifizette. Sajnálatos egészségügyi probléma miatt a két lakást, amelyre az előlegkifizetés történt, már nem kívánja megvásárolni a társaság, hanem szeretné átadni azokat egy kapcsolt vállalkozás részére. Kérdés 1: Ha a társaság engedményezi a fenti követeléseket a kapcsolt vállalkozás részére, hogyan kell kezelni az áfát? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Helyesen járunk-e el, ha a követelések már visszaigényelt áfáját (5%) az eredeti összegben rendezzük a NAV felé? Kérdés 2: Társasági adóban a teljes összeg után kell-e megfizetni az engedményezőnek a taót, vagy adóalap-növelő tétel? Köszönettel: Perger Gitta Gallys Invest Kft.

Foglaló adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magánszemély ingatlanának értékesítése meghiúsult, és ezért megtartja a foglalót, akkor az adóköteles jövedelem? Kérdésem az lenne, hogy ebből le lehet-e vonni költségeket, például az ingatlanközvetítő költségét, az ingatlan rezsidíját?

A foglaló helyes alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem a következő: Adott egy autókereskedelmi kft., ahol új és használt gépkocsik értékesítésével, valamint szervizelésével is foglalkoznak. Ha az ügyfél vásárolni szeretne egy autót, bejön, leadja a speciális igényeit (szín, kárpit stb.) és megrendeli az autót, mi ilyenkor foglalót kérünk tőle. Amikor (tegyük fel 2 hónap múlva) megérkezik az autó, visszafizetjük neki a foglalót és a vételár kiszámlázásra kerül. Ezzel mi jól járunk el vagy előlegként kellene, hogy kezeljük a vevő által fizetett összeget? A mi részünkről ez nem mindegy, hisz a foglaló számunkra úgymond biztosítékot jelent, hisz ha a vevő elállna a vételtől, akkor a foglalót elbukja, viszont ha előleget ad, azt kötelesek lennénk visszafizetni számára (ezáltal bukva az üzleten). Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Blaskó Nikolett

Adásvételi előszerződés felbontása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 16 lakásos társasházat épít. A beruházás majdnem készen van, használatbavételi engedély még nincs. A vevőkkel előszerződést kötöttünk. Jelenleg néhány szerződést fel kell bontanunk. A vevővel úgy állapodtunk meg, hogy visszakapja a foglalót, plusz további, a foglalóval megegyező összeget, illetve a vevő már a saját költségén fizetett villanyszerelési munkálatokra, illetve padlófűtésre, amit szintén meg kell térítenünk. Az a kérdésem, hogy mely tételek után kell áfát számolni, illetve a költségtérítés és a foglalón túl visszafizetett összegek könyvelési tételei hogyan alakulnak? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs