hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Foglaló engedményezésének adóvonzata és számviteli elszámolása ingatlanvásárlás esetén

  • adozona.hu

Hogyan kell adózási és számviteli szempontból kezelni azon tényállást, amikor egy kft. eláll ingatlanvásárlási szándékától, de foglalóját egy másik kft.-re engedményezi? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group Kft. igazgatója, adószakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Adott B és C Kft., és egy ipari parkban külön helyrajzi számon nyilvántartott egy-egy terület. Mindként kft. foglalót adott az egyébként egymás mellett lévő terület megvásárlásához. Még a vásárlás véglegesítése előtt C Kft. elállt a vásárlási szándékától. Mivel a foglalót elbukná, úgy döntött, hogy B Kft. javára engedményezi a befizetett foglalót, és B Kft. vásárolja meg mind a kettő területet. B Kft. tulajdonosa C Kft.-ben is rendelkezik üzletrésszel. Az ügyvéd engedményezési adásvételi szerződést készít, vagyis a két foglalót beszámítják B Kft. vételárába. Kérdésem, hogy ezt a tényállást adózásilag, illetve könyveléstechnikailag hogyan kell helyesen kezelni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Jelezném, hogy a pontos válaszhoz az eset összes körülményét ismerni szükséges (pl. kapcsolt felekről van-e szó, az engedményezés ellenértékkel vagy ellenérték nélkül történik stb.), így általánosságban az alábbiakról tájékoztatom.

1. Számvitel

Engedményező (nincs ellenérték, így pénzügyi elszámolás):

T 86 Értékesített, átruházott (engedményezett) követelések könyv szerinti értéke

K 35 Adott előleg

Engedményező (van ellenérték, így pénzügyi elszámolás):

T 86 Értékesített, átruházott (engedményezett) követelések könyv szerinti értéke

K 35 Adott előleg

T 36 Különféle egyéb követelések

K 96 Értékesített, átruházott (engedményezett) követelések elismert értéke

T 38 Elszámolási betétszámla

K 36 Különféle egyéb követelések

Engedményes (nincs ellenérték, így pénzügyi elszámolás):

T 36 Vásárolt követelések

K 96 Egyéb bevétel

T 96 Egyéb bevétel

K 48 Passzív időbeli elhatárolás

Az időbeli elhatárolás megszüntetése a térítés nélkül átvett követelések kivezetésekor, a kivezetett követelés értékével arányosan történhet.

Engedményes (van ellenérték, így pénzügyi elszámolás):

T 36 Vásárolt követelések

K 45 Kötelezettségek

T 45 Kötelezettségek

K 38 Pénzeszközök

2. Általános forgalmi adó

A C társaság az ingatlanra vonatkozó foglaló-követelését engedményezi a B társaságnak. Ez meglátásom szerint áfaköteles ügyletnek minősül (és ezáltal számla kiállítási kötelezettséggel is jár), mivel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 13. § (3) bekezdésében foglalt tényállásnak nem felel meg (mivel C nem az áfa szerinti teljesítéséből származó pénzkövetelését engedményezi) és így nem esik az áfa körön kívüli kategóriába.

3. Társasági adó

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 8. § (1) d) pontja alapján az adózás előtti eredményt növeli az a költségként, ráfordításként elszámolt, az adózás előtti eredmény csökkenéseként számításba vett tétel, amely nincs összefüggésben a vállalkozási, bevételszerző tevékenységgel, különös tekintettel a 3. számú mellékletben foglaltakra.

A Tao tv. 3. számú melléklet A/13. pontja alapján nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költség, ráfordítás az adózó által az adóévben nem adomány céljából, visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, véglegesen átadott pénzeszköz, illetve a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, valamint e juttatásokkal kapcsolatban ráfordításként elszámolt általános forgalmi adó, ha az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében

a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és

az adózás előtti eredménye, adóalapja e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, illetve

az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amelyet a társasági adóbevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol.

Mindezek alapján amennyiben az engedményezés ellenérték nélkül történik és így nincs a felek között pénzügyi elszámolás, valamint B nem bocsátja C rendelkezésére a fent előírt nyilatkozatot, úgy a foglaló összege kapcsán adóalap növelési kötelezettség keletkezik a C-nél.

Továbbá, amennyiben a felek kapcsolt vállalkozásoknak minősülnek, úgy a szokásos piaci ár elvét is figyelembe kell venni az ellenérték megállapításakor és transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség is felmerülhet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs