71 találat a(z) felvásárlási jegy cimkére

Őstermelés – bérnevelés, bérhízlalás Kérdés

Őstermelő kacsatöméssel foglalkozik, "hízott kacsa bértartás" címén díjat számláz áfásan. Neki az szja-szabályok szerint a kiszámlázott nettó "hízott kacsa bértartás díj" összegét kell figyelembe venni VAGY a számlamellékletként a vágóhíd által feltüntetett elszámolási lapon megadott "őstermelő bruttó árbevétele" összeget kell nézni? Ez a kistermelői bevételi értékhatár megállapítása miatt fontos! Ez van az említett elszámoláson például: Jóváírás összesen (hízott kacsa): 2 000 000 Ft Terhelés (soványkacsa, takarmány): 1 600 000 Ft Kompenzációs felár alapja: 400 000 Ft Kompenzációs felár vagy áfa: 108 000 Ft Kifizetendő: 508 000 Ft Őstermelő bruttó árbevétele: 2 108 000 Ft Az áfás őstermelő által kiállított számlán pedig a "0147 TEÁOR kóddal hízott kacsa bértartás" szerepel nettó 400 ezer forint plusz áfa értékben. Ezt a számlát egy, a felvásárló által kiállított excel táblában összesített adatok alapján állították ki. Tehát a számlán feltüntetett plusz bevételek és költségek nem áfa alapjául szolgáló tételek, csak az őstermelő által kiállított számla az. Úgy tudom, hogy ha az őstermelő felvásárlási jegyet kap (nem áfás, nem ő állítja ki a számlát), akkor mindenképp a felvásárlási jegyen szereplő teljes bruttó hízott kacsa értéket kell az szja-értékhatárnál figyelembe venni, de ennél az esetnél mi a helyzet, ahol ő adja ki a számlát, amin csak a szolgáltatási díj szerepel? Milyen tevékenység számlázásával lehet jelen bérnevelés-bértartás-bérhizlalásnál elérni, hogy csak maga a szolgáltatási díj legyen a bevételi tétel?

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdéseim a következők lennének: – Őstermelőnek, ha nem áfaalany, akkor is ki kell váltania az adószámot? – Ha igen, akkor ezt milyen nyomtatványon teheti meg? – Őstermelő vállalkozásnak értékesíthet vagy csak magánszemélyeknek? Milyen bizonylatot állithat ki, ha nem magánszemélynek értékesít? Számlát vagy felvásárlási jegyet? Nyugta magánszemélynek? Köszönöm!

Kata és felvásárlási jegy Kérdés

Katás egyéni vállalkozó felvásárlási jeggyel árut vásárol. A 08-as járulékbevalláson szerepeltetnie kell azt a tényt véleményem szerint, de a vállalkozó azt mondja, hogy nem, mert a költségszámlákat úgysem gyűjti, így le sem adja. Igaza lehet?

Alanyi adómentes kft. dísznövénypalánta vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felvásárlásijegy-tömbbel kell-e felvásároljon a belföldi alanyi adómentes kft. dísznövénypalántákat mezőgazdasági őstermelőtől? Illetve vásárolhat-e ilyen célból magánszemélytől is egyszerű adásvételi szerződéssel is?

Felvásárlási jegy őstermelő szám nélkül Kérdés

Hogyan kell bevallani az olyan felvásárlási jegyeket, amelyeken nincs őstermelő szám? A Felvásárlási program nem engedi rögzíteni őstermelői szám nélkül. Azért nincs, mert ügyfelünk mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki alanyi mentesség mellett kompenzációs felárra tart igényt,a törzsadatlapja szerint. Őstermelői igazolványt nem kérhet, mert azonos tevékenységet nem folytathat egyéni vállalkozóként és őstermelőként egyaránt. Mi a megoldás?

Felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar alanyi adómentes egyéni vállalkozó lengyel őstermelőtől (a lengyel őstermelő nem rendelkezik közösségi adószámmal) vásárolt magyar felvásárlási jeggyel árut. A lengyel őstermelőnek nincs közösségi adószáma. Kérdéseim a következők: Vásárolhat-e a vállalkozó magyar felvásárlási jeggyel közösségen belüli őstermelőtől árut? Ha igen, akkor az áfát ki, hol és milyen mértékben köteles megfizetni? Milyen bevallásokat kell beadni? Importáfát, ha jól gondolom, nem kell fizetni, mert ez nem harmadik ország. Van-e bármilyen egyéb adó, amit az ily módon behozott termék után meg kell fizetni? Köszönöm!

Felvásárlási jegy jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Élelmiszerbolt kft.-ként működik és felvásárlási jeggyel vásárol zöldségfélét. Ebben az esetben jelenteni kell a '08-as bevallásban az őstermelő, családi gazdálkodó adatait? Köszönettel.

Kompenzációs felár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jár-e kompenzációs felár annak az áfaalany egyéni vállalkozónak, aki mezőgazdasági őstermelő is? Az elszámolást felvásárlási jegy vagy FAD-os számla ellenében végezzük el? Válaszukat előre is köszönöm!

Felvásárlási jegy Kérdés

Adott egy családi gazdaság, amely mézet értékesít. Választott adózás: alanyi mentes + kompenzációs felár. A vevők között több olyan is van, akinek rendszeresen több százezer Ft-ért ad el árut. Ezek a vevők nem akarnak kiállítani felvásárlási jegyet, kényelmesebb nekik, ha kapnak egy alanyi mentes számlát. A családi gazdaság viszont jobban szeretné a felvásárlási jegyes értékesítést, mivel nem szeretne áfakörbe átcsúszni. Kérdésem, hogy van-e olyan törvény, amire hivatkozva a felvásárlók kötelezhetőek lennének a felvásárlási jegy kiállítására?

Számla vagy felvásárlási jegy? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Áfa tv. 197. § (1) bekezdésében leírja a mezőgazdasági tevékenységet folytató fogalmát, feltéve, hogy nem élt jogállása megváltoztatásának jogával. A kérdésem az lenne, hogy az általános szabályok szerinti áfaalany (aki egyébként mezőgazdasági tevékenységet folytat teáor szerint,) ha terményt vásárol egy kompenzációs felárra jogosult mezőgazdasági termelőtől, akkor felvásárlási jegyet kell hogy kiállítson, vagy a termelő ad neki alanyi mentes számlát? Válaszát köszönöm.

Részesművelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk gyümölcstermesztéssel foglalkozik. 2017-ben a gyümölcsös művelését részesművelés keretében szeretnénk megoldani, amely tevékenységbe munkaviszonyban álló dolgozóinkat vonnánk be, természetesen, aki erre tud vállalkozni munkaidőn túl. A részesművelés a mi elgondolásunk szerint abban testesülne meg, hogy meghatározott, elsősorban gépi munkákat a kft. végezne, míg a kézi munkák elvégzése a dolgozó feladata lenne. A termésen meghatározott arányban (pl. 60-40%-ban) osztozna a kft. és a dolgozó. A dolgozót megillető hányadról felvásárlási jegy kerülne kiállításra és így történne a kifizetés. Ez a művelési módszer számunkra azért lenne előnyös, mert a dolgozó, bevonva családtagjait, elvégezné a kézi munkálatokat - megfelelő ellenőrzés mellett -, és a kft. munkaerőgondjai is enyhülnének. Jogilag járható-e ez az út? Várom szíves válaszát.

Őstermelő-felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Vállalkozásunk felvásárlási jegyet állított ki őstermelőnek, de később kiderült, hogy az őstermelői igazolványában nem szerepel az adott termék (szőlő), csak gyümölcsös, és azon belül alma termésűek és csonthéjas szilva. Az lenne a kérdésem, hogy a kiállított felvásárlási jegyben feltüntetett kompenzációs felárat visszaigényelhetjük-e? Vagy mi a teendő ez esetben? Köszönöm

Elhunyt őstermelő terménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Telephelyünkre egy idős őstermelő hölgy behozott több tétel kukoricát. Az aratás után elszámoltunk volna vele, meg akartuk venni az árut, de sajnos mire a felvásárlási jegy kiállítására került volna sor, a néni meghalt. A fia szintén őstermelő (nem közös igazolványuk volt), ilyenkor ő, mint örökös értékesítheti nekünk a terményt? Esetleg még a néni nevére kiállíthatunk felvásárlási jegyet ezekről a tételekről? Ez esetben ki írja alá, és kinek utalhatjuk az ellenértéket? Hagyatéki tárgyalás még jó néhány hónap múlva lesz csak... Addig is mi ilyenkor a teendő, mi történik az elhunyt őstermelő már megtermelt terményeivel, ki rendelkezhet felette? Válaszát előre is köszönöm! Biró Katalin

Tenyésztőtől kutyafelvásárlás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban feltett, azonos című kérdésemre szeretnék pontosítást kérni: Abban az adott kérdésben kérem segítségét, hogy FELVÁSÁRLÁSI jegyet vagy VÉTELI JEGYET vagy MÁS EGYÉB SZÁMVITELI BIZONYLATOT kell kitölteni a felvásárló cégnek, ha a kérdésben megjelölt magánszemélyek azt nyilatkozzák, hogy nem üzletszerű a tevékenység? Köszönöm válaszát!

Családi gazdálkodó – bérbeadás, bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem családi gazdálkodóra vonatkozik. Családi gazdaság a tulajdonában lévő traktort bérbe szeretné adni egy egyéni vállalkozónak, aki bérmunkát vállalna vele. Megteheti-e ezt, és ha igen, hogyan dokumentálják le? Mind a ketten alanyi mentes státuszban vannak áfa szempontjából. A családi gazdálkodó, ha nem adhatja bérbe a traktort, akkor ugyanezen traktorral végezhet-e bérmunkát másoknak, vagy sem? (Mezőgazdasági bérmunka lenne, betakarítás.) A családi gazdálkodó kompenzációs feláras és alanyi adómentes. Hogyan szabályszerű a bérmunkát lepapírozni (számlát állít ki vagy felvásárlási jegyet kap a családi gazdálkodó? Egyáltalán mi az, ami a bérmunka fogalomba beletartozhat? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldre költözött személy magyarországi adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékfizetés és szocho

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvédi iroda

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close