• ADÓ-FARAGÓ TEAM Kft.
1

Használtcikk-kereskedelem

Tisztelt Szakértő! Átvettük egy cég könyvelését, amely használt számítógépek, laptopok felvásárlásával, szétbontásával és azok kereskedelmével foglalkozik. A számítógépek jellemzően szétszerelésre, alkatrészként felhasználásra kerülnek más gépekbe, vagy a használható részeket önmagukban eladják. Tavaly az egyedi nyilvántartáson alapuló módszert alkalmazták, ami rendkívül bonyolult volt ebben az esetben, hiszen egy-egy felvásárolt gép sok alkatrészből áll, és egyenként nyilvántartani azokat nehéz feladat. Áttérnénk idéntől a globális nyilvántartáson alapuló módszerre – tudtommal egy kijavítási kérelemmel még áttérhetünk, negyedéves áfabevalló lévén – így egyszerűsítve az adminisztrációt. A felvásárolt számítógépek értéke viszont sok esetben meghaladja az 50 000 Ft-ot. Ezek nagyon ritkán kerülnek egyben eladásra. (Nyilván az egyben eladott gépekre nem vonatkozna a globális nyilvántartáson alapuló módszer, hiszen meg sem engedi a törvény. ) Eddig a felvásárlási jegyek úgy kerültek kitöltésre, hogy egy összeg szerepelt rajta, ami sok esetben meghaladta az 50 000 Ft-ot. Véleményem szerint azoknál a gépeknél, amelyek úgyis szétbontásra kerülnek és az alkatrészeket külön fogják értékesíteni, fel lehetne tüntetni alkatrészenként is a felvásárlási jegyen az egyes tételeket, amelyek így már apróbb összegek lennének, és így beleférhetne az értékesítés jelentős része a globális adómegállapítási módba. Ön szerint megfelelő lenne, ha fentiek szerint cselekednénk?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close