38 találat a(z) felszámolási eljárás cimkére

Megteheti-e munkavállaló, hogy elmaradt bére miatt kéri a cég felszámolását? Cikk

A kft. többhavi munkabérrel tartozik a munkavállalójának. A munkaszerződésben jelentős végkielégítés is jár, ezért a felmondást halogatja. Hitegetik, de a cég fizetésképtelen. Munkavállaló mint hitelező kezdeményezheti a kft. felszámolását? Elmaradt béréhez és végkielégítéséhez a felszámolás keretében a felszámoló felmondása után hozzájuthat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésekre.

Felszámolási eljárás számvitele – 1. rész Cikk

Írásunkban a felszámolási eljárás megindításának, kezdeti és közbenső szakaszának számviteli teendőit vizsgáljuk.

Aktív időbeli elhatárolás kezelése felszámolási eljárás esetén Kérdés

Újabb kormányrendeletek – változások az EPR-rendeletben és egyes a felszámolási eljárás során alkalmazandó szabályokban Cikk

Tizenhat új rendelet – közöttük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) kormányrendelet (EPR-rendelet), továbbá a gazdálkodó szervezeteknél képződő, a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladék képződésének megelőzésével, valamint e hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól szóló 272/2023. (VI. 29.) kormányrendelet módosításáról szóló 435/2023. kormányrendelet –, valamint huszonöt határozat jelent meg a Magyar Közlöny 2023. évi 133. számában.

Módosult egy felszámolási eljáráshoz kapcsolódó veszélyhelyzeti kormányrendelet Cikk

A Magyar Közlöny június 8-án megjelent 84 számában kihirdették a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 129/2023. kormányrendelet módosításáról szóló 232/2023. kormányrendeletet.

Felszámolási eljárás és „vagyonmentő” kft. – szabályok, nyitott kérdések Cikk

A kormány ismét módosította a felszámolási eljárásokra vonatkozó szabályokat. A Magyar Közlönyben 2023. április 17. napján hirdették ki a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 129/2023. kormányrendeletet („Rendelet”), melyet azóta már módosított is a május 19-én kihirdetett 187/2023. kormányrendelet. A jogszabályok új lehetőséget biztosítanak a felszámolóknak, az adósoknak, illetve az adós tevékenységeit átvenni kívánó potenciális vevőknek. Ezen szereplőknek célszerű átértékelniük jelenlegi gyakorlatukat annak érdekében, hogy ki tudják használni az újonnan létrehozott „vagyonmentő” jogintézményt.

Felszámolási eljárás befejezése megegyezéssel Kérdés

Kényszertörlés megszűnése, felszámolási eljárás kezdeményezése Kérdés

Megindulhat a felszámolási eljárás, ha a számlakövetelést nem határidőben vitatják Cikk

Minden vállalkozás számára fontos tudni, hogy amennyiben egy számlakövetelését határidőben nem vitatja – a fizetésképtelenség vélelme alapján – felszámolási eljárás kezdeményezhető vele szemben. Ennek részleteit a BDT2022.4501. ügy tükrében az alábbiakban mutatjuk be.

Módosulhat a csődtörvény Cikk

A parlament előtt van a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjai védelméről szóló T/362. számú törvényjavaslat, amely a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt módosítaná.

Ha a megbízási díjat nem fizetik ki Kérdés

Behajthatatlan követelés: a partner kényszertörlése után sem kell feltétlenül búcsút mondanunk az áfának Cikk

A behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylésére 2020 óta van lehetőség, azonban a szabályozás 2021 során is változott: alapvetően megengedőbb irányba, azaz a visszaigénylési lehetőségek bővültek.

2010. évi munkabér kifizetése Kérdés

Felszámolásból kapott személygépkocsi továbbértékesítésének áfája Kérdés

Éven túli követelés 20 százaléka behajthatatlanná minősítése Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink