305 találat a(z) felszámolás cimkére

Célkeresztben a kft.-k: új behajtási hullám a NAV-nál Cikk

Az adótartozást felhalmozó, majd kényszertörlés, felszámolás alá került kft.-k vezetőivel szembeni perekre készül a NAV. A felszámolt cégek hitelezőinek, így a NAV-nak is lehetősége van a kft.-k korlátolt felelősségének áttörésére, így a felszámolt cég vezetőjével szembeni perre.

Bt.-beltag befizetésének elszámolása Cikk

Végelszámolás előtt álló betéti társaság nyugdíjas beltagja után fizetett egészségügyi szolgáltatási járulékát forrás híján a beltag finanszírozta a bt. helyett. Elszámolható-e tagi kölcsönként a befizetés? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás mérlegképes könyvelő válaszolt.

Végrehajtás elévülése Kérdés

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy vállalkozás ügyvezetője évekkel ezelőtt a cég hitelkérelménél készfizető kezességet írt alá. Sajnos egy gazdasági fordulat miatt az addig jól működő vállalkozás fizetésképtelen lett, elkezdték a felszámolását. Az ügyvezető béréből (más céghez elment utána dolgozni) letiltották a készfizető kezesség összegét, a havonta levonható törvényes részt törleszti (több éve). A céget most sok év után felszámolták. Kérdésem: megszűnik-e a végrehajtás az ő személyén, miután a valós tartozót, a céget felszámolták (a felszámolás során volt mit értékesíteni, de a hitel nem térült meg teljesen)? Vagy élete végéig bárhol dolgozik a letiltást fizetnie kell? Az összeg nagysága miatt a törlesztés megtérülése kilátástalan.

Tagi kölcsön felszámoláskor Kérdés

Felszámolás esetén vannak-e adó- és/vagy illetékterhei a tagi kölcsönnek?

Bankszámlapénz szerepeltetése a mérlegben Kérdés

Szállítói kötelezettség leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. évi szállítói kötelezettséget ki kell vezetni 2018-ban, ha azt látom a tárolt cégkivonatban, hogy a törlés hatálya: 2019.01.12. Törlés módja: felszámolás. Vagy csak 2019-ben vezetem ki? A felszámolás ideje alatt a céget nem keresték meg, hogy a kötelezettséget fizesse ki. Köszönöm a segítséget. Pánti Etelka

Gyes után kismama járandósága felszámolási eljárás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolási eljárás alatt álló társaságnál egy kismama gyese lejárt 2018. október 29-én. A kismama munkaszerződés szerinti munkabére 137 ezer forint, a munkaköre szakképzettséget igénylő munkakör volt. A társaság a felszámolási eljárás kezdő napjától tevékenységet nem folytatott, így a kismama munkaköre is megszűnt már 2015-ben. Kérdés: a kismama gyes megszűnésekori járandóságát a minimálbér (138 ezer forint) vagy a garantált bérminimum (180 500 forint) alapján kell megállapítani? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Szalainé

Adófizetési biztosíték Kérdés

2018.11.19-én alakult Z Kft. Egyszemélyes kft. ("A" személy), a cégbíróság bejegyezte, adószámot is megkapta, majd a NAV az adózóval szemben adófizetési biztosítékot írt elő. Ez ellen a határozat ellen kimentési kérelemmel élt, de okirati bizonyítékokat nem tudott csatolni, így valószínű a kérelem elutasítása. Korábban egy másik Y Kft. „A” tulajdonos és „B” ügyvezetővel 5 éven belül felszámolással szűnt meg, 1 millió forintot meghaladó adótartozással. 1.„B” vagy „A” személy többségi tag olyan cégben kíván többségi tulajdonos vagy ügyvezető lenni, melynek adószámát a felszámolt cég megszüntetése előtt állapították meg, akkor ebben a működő cégben a változást követően előírhatják az adófizetési biztosítékot, vagy sem? 2. „B” ügyvezető, vagy „A” többségi tagja a megszűnést követően alapított új cégben ügyvezetőként vagy többségi tulajdonosként részt kíván venni, akkor valamennyi ilyen új alapítású cégnél előírja az adóhatóság a biztosíték letétbe helyezésének kötelezettségét, vagy elegendő személyenként egyszer, egy cég vonatkozásában megfizetni azt? Jelen esetben a Z Kft.-nél „A” személyre, előírt befizetés után, ha később „B” személy is „W” vállalkozást indít, újra fennáll az adófizetési biztosíték kockázata? 3. Ha a Z Kft. adózó az előírt adófizetési biztosítékot nem helyezi letétbe, és ellene kényszertörlési eljárás indul, a biztosíték vonatkozásában (más tartozás nincs), a NAV nem jelenthet be hitelezői igényt és nem fordulhat át az eljárás felszámolásba? Válaszukat köszönöm!

Adózás rendje Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Felszámolás alatt álló cég volt ügyvezetöje adhat-e be a cég korábbi tartozásaira méltányossági kérelmet? Vagy csak a felszámolónak van erre lehetösege? Van-e erre valamilyen speciális rendelkezés? Válaszait elöre is köszönöm.

Tagnak adott kölcsön Kérdés

Bt. beltagja elhunyt, és a könyvelésből az derült ki, hogy a beltagnak a cég kölcsönadott 5 millió forintot 2015-ben A cégben maradt kültag az elhunyt felesége, átvette a cég ügyvezetését, de a céget nem tudja fenntartani, mert elvesztette a megrendelőit. Szeretné megszüntetni a bt.-t de az 5 millió forintot nem tudja visszafizetni. (Köteles lenne-e megtenni?) Mit tehet, hogy meg tudja szüntetni a bt.-t?

Felszámolás Kérdés

Érdeklődöm arról, hogy mennyibe kerülne cégünknek egy immár két hónapja tartozó adósunk elleni felszámolási eljárás megindítása, mert a fizetési határidő október közepén lejárt, és másoktól is úgy hallottuk, hogy az adósunk nem tud fizetni és szeretnénk a felszámolási eljárást megindítani 9 900 000 forint tőketartozás kapcsán fizetésképtelenség miatt. Mennyi lenne ennek a Felszámoló bírósághoz benyújtandó kérelem esetén az állami illetékfizetési kötelezettségünk?

Felszámoláshoz kapcsolódó kifzetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem felszámolással kapcsolatos. Az „A” Kft.-t a bíróság felszámolta. A követelései között szerepelt a ”B” Kft. tartozása, amelyről a bíróság úgy rendelkezett, hogy a tartozás összegét a „B” Kft. fizesse meg az „A” Kft. két magánszemély tagja részére, 50-50 százalékban. A kifizetés során keletkezik-e szja- vagy járulékkötelezettsége a „B” Kft.-nek, tekintettel arra, hogy magánszemélyek részére történik a kifizetés, vagy nyilatkoztatni kell a két magánszemélyt? Válaszát előre is megköszönöm. Tisztelettel és köszönettel: könyvelő

Kényszertörlés alatti cég számvitele, tartozásai Cikk

Kényszertörléssel foglalkozó sorozatunk második részében azt elemezzük, hogy milyen számviteli feladatok vannak kényszertörlési eljárás alatt álló cég esetében, és mi a teendő a társasággal szembeni követelésekkel?

Felszámolás lezárásakor munkabér kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. felszámolását 2018.04.26-i dátummal lezárta a felszámoló, a záró bevallások 1808,1865,1801 benyújtásra kerültek az adóhivatal felé. A záró anyagot, vagyonfelosztási javaslatot a bíróság 2018.10.02-i dátummal hagyta jóvá, ezzel a dátummal lett jogerősen befejezve a felszámolás. 6 fő volt munkavállalónak most lesz kifizetve a 2018.10.02-ai jogerőre emelkedett végzés alapján az elmaradt munkabére. Kérdésünk: a felszámolónak le kell-e vonnia a munkabér-kifizetésekből a járulékokat és az szja-előleget, és a 2018.04. hóra beadott nullás záró bevallását így önellenőriznie kell, vagy nem kell levonnia semmit, és a magánszemélyeknek kell ezt befizetniük az adóhivatal fel? Válaszukat előre is köszönöm.

Felszámolás tagi kölcsön esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jövő évben felszámolnánk kft.-t, melynek tagja vagyok, 10 millió forint tagi kölcsönnel. Hogyan tudjuk tagi kölcsön esetében hivatalosan és szabályosan megszüntetni a céget? Válaszát előre is megköszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink