hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Derogációk Magyarországnak: továbbra is visszaigényelhető az áfa fele a bérelt autóknál

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Magyarország 2021 februárjában az Európai Bizottsághoz két áfás kérdésben is meghosszabbítási kérelmet adott be az EU szabályaitól eltérő, különös intézkedés alkalmazásának folytatására. Az EU hivatalos lapjában napokban megjelent tanácsi határozatok megadták a felhatalmazást a személygépkocsi bérlet/lízing 50 százalék áfalevonásának további alkalmazására, illetve a fizetésképtelenségi eljárás hatálya alatt álló adóalanyok által végzett egyes ügyletekre vonatkozó fordított adózás alkalmazásának folytatására. Cikkünkben ezeket a témákat járjuk körbe részletesen.

Magyar vonatkozású derogációs határozatok

A közelmúltban az Európai Unió hivatalos lapjában (L360) kihirdettek két Magyarországot érintő tanácsi végrehajtási határozatot [A Tanács (EU) 2021/1774 és 1775. számú végrehajtási határozatai], amelyek 2024. december 31-ig fenntartják a jelenlegi áfatörvény két pontjának alkalmazhatóságát.

Olvassa el az Adózóna „Új lakások adó-visszatérítési támogatása – változások”, „Lakásként bejegyzett iroda: levonható-e a felújítási költségek áfája?” és „Előzetesen felszámított adó megosztása – az áfaarányosítási képlet alkalmazásának feltételei” című írását!

Ezen két, derogációval érintett pontok a személygépkocsi bérlet / lízing 50 százalék áfalevonásának további alkalmazása, illetve a fizetésképtelenségi eljárás hatálya alatt álló adóalanyok által végzett egyes ügyletekre vonatkozó fordított adózás alkalmazása.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a részleteket a személygépkocsi lízing/bérlet 50 százalékos áfalevonása, és a fizetésképtelenségi eljárás alatti cégek ügyleteire vonatkozó fordított adózás kapcsán!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Ingatlanértékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs