270 találat a(z) felszámolás cimkére

Mögöttes felelősség – tartozás behajtása az ügyvezetőn Cikk

Ha az adós cég vagyonából nem kapja meg követelését a hitelező, illetve nem teljes mértékben jut hozzá, pert indíthat pénzéért az ügyvezető mögöttes felelősségére alapozva is.

Viharfellegek gyülekeznek, újabb cégtörlési hullám következhet Cikk

Vártnak megfelelő alacsony cégalapítást, de trendhagyó törlési számokat hozott az augusztus. Nem túl biztatóak a jelek év vége fele közeledve.

Felszámolták a gyesen lévő kismama munkahelyét Kérdés

Felszámolták a gyesen lévő kismama munkahelyét, és közben újra gyermeket vár. Ilyenkor milyen juttatások illetik meg, és mi alapján számolják ki azt?

Törölt adószámú adóalany ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolási eljárás alatt álló társaságoknál elég gyakori a törölt adószám. Sajnos a NAV a felszámolási eljárás időszakára sem állítja vissza az adószámot, mert a felszámoló nem tudja teljesíteni (iratanyag hiány) az esetlegesen elmaradt beszámoló leadását, vagy hiányzó bevallásokat. A felszámolónak a csődtörvényben előírt kötelezettsége, hogy az adós társaság vagyonát értékesítse. Törölt adószám esetén hogyan állítja ki a számlát a felszámoló? (Legtöbb esetben az ingatlanok értékesítése adómentes, de előfordul sok esetben a fordított adós értékesítés is.) Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Szalai Lajosné

Új cégek alakulnak a felszámoltak és töröltek helyett Cikk

A gazdasági válság kezdete óta (2009. január 1-jétől számítva) ez év közepéig összesen 118 745 cég felszámolására került sor Magyarországon; a cégbíróságok évente átlagosan 15 385 társaságot vontak ki ezzel az eljárásformával az üzleti életből. A múlt év volt az első esztendő, amikor a felszámolt cégek száma (9549) nem érte el a tízezret. Ez a csökkenő tendencia az idén folytatódott: 2016 első fél évében, a tavalyi hasonló időszakhoz képest 20 százalékkal kevesebb (4333) cég jutott a felszámoltak sorsára – tájékoztat a feketelista.hu.

Kényszertörlés alatti cégbe gyesről visszatérő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni szakértői tanácsát. Adott egy kft, amely már több mint 1 éve kényszertörlés alatt van. Lassan 2 éve nem folyik munka a cégben, s árbevétele, vagyona sincs. De: még a termelő időszakban tgyásra ment egy dolgozó, akinek most augusztus közepén lejár a gyes. A cég visszavenni nem tudja, hiszen már nem működik, nincs sem irodája, sem eszközei, sem munkája. Hogyan lehet ilyenkor kiléptetni a dolgozót, illetve hogyan lehet szabályosan eljárni? A cég nem tudja őt tovább állományban tartani, de a törvényesen járó összegyűlt szabadságokra sincs keret. Erről lemondhat egy nyilatkozatban a dolgozó? Vagy számfejteni kell neki aztán majd, ha felszámolásra kerül a cég, akkor a felszámoló kifizeti a kapott keretből a dolgozót? Milyen lehetősége van a munkáltatónak és milyen a "volt" dolgozónak? Köszönöm szépen a segítségét és a tájékoztatását!

Közösségi ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét a következő ügy kapcsán. Cégünk bérmunkával bízott meg egy angol vállalkozást, amelynek rendelkezésére is bocsátotta az alkatrészek előállításához szükséges berendezéseket. Évekig dolgozott a gépeinkkel saját alapanyagból, és a megrendelt árut hiánytalanul el is készítette. Egy napon azonban nem érkezett meg a megrendelt áru, és kiderült, hogy az angol vállalkozás ellen felszámolás indult. Cégünk kérte, hogy az átadott gépeket, eszközöket juttassák vissza Magyarországra, de ekkor a felszámoló közölte, hogy ki nem fizetett számlák vannak, és csak a tételek rendezése után tudják átadni a gépeket. Kiállítottak számlát termékértékesítésről, de teljesítés nincs mögötte. Elutaltuk az összeget, és a gépeket át tudtuk venni a felszámolótól. Kérdésem az lenne, hogy ezt a számlát, amit kaptunk hogyan kezeljem, hiszen nem történt termékértékesítés, nincs teljesítés mögötte. Kell-e jelentenem a közösségi beszerzést? Kell-e áfát fizetni? Első körben azt gondolnám, hogy a kapott számlát előlegként kezelem, hiszen nem történt árumozgás. Majd kérem a felszámolót, a követelésünk kapcsán nyilatkozzon, hogy behajthatatlan követelésként le tudjam írni a társasági adóban. Önök szerint megfelelő ez az eljárás? Ha a felszámoló nem ad igazolást, hogyan tudom a számlát kezelni? Áfában van megoldás a közösségi beszerzés előlegeként? A társasági adót és az áfát hogyan érintheti ez az ügylet? Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Szabó Anita

Kire bízná nyaralása megszervezését? Itt vannak a szempontok a döntéshez Cikk

Az utazásszervezési piac évről évre tisztul, tavaly például több mint 30 százalékkal emelkedett a megszűnő cégek száma ebben az ágazatban. Jó hír azonban, hogy a felszámolással megszűnő cégek száma jelentősen (41 százalékkal) csökkent. Az üzleti lehetőséget ismét egyre többen látják meg e területben; az idén már az első félévben annyi utazásszervező céget alapítottak, mint 2015 egészében – derül ki az OPTEN céginformáció szolgáltató adataiból.

Egyesület-megszüntetés teendői Kérdés

Tisztelt Szakértő! Törvényességi felügyeleti eljárás keretében a bíróság az ügyész indítványára az egyesület megszűnésének megállapítása iránt indított pert. Az egyesület elnöke a bíróságon nyilatkozott, hogy az egyesület 3 éve nem működik, vagyona és tartozása nincsen. 2015.09.24-én kelt ítélet szerint a bíróság az egyesületet megszüntette, amely 2015.10.29-én jogerőre emelkedett. Kérdésem az lenne, hogy van-e valami teendőm ezzel kapcsolatosan (végelszámolás, felszámolás stb.) vagy ezzel lezárult minden. Próbáltam a 1529-es bevallást benyújtani, de hibának hozta a bevallási időszak végét (2015.10.29.) Hogyan kellene ezt helyesen benyújtanom, ebben kérném a segítségüket. Üdvözlettel: Szűcsné

Felszámolás végén kivont jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft felszámolási eljárását 2015. 08. 10-én lezárta a felszámoló, a záró bevallásokat beküldte a NAV felé. Ebben bevallásra került a kft. tulajdonosa felé 1000 eft vállalkozásból kivont jövedelem után 160 eft szja (16 %) és 140 eft ehó (14%). Kifizetve viszont nem lett a magánszemélynek a neki járó nettó 700 eft, mivel erre csak a bíróság által jóváhagyott és jogerőre emelkedett felszámolást lezáró végzés alapján kerülhet sor. A bíróság 2016. 06.hóban hagyta jóvá a felszámoló vagyonfelosztási javaslatát, és így most lesz kifizetve a tulajdonosnak is a neki járó összeg. 2016-ban viszont már csak 15 % az szja mértéke, a felszámoló viszont a 2015.08.10-i vagyonfelosztási javaslattól nem térhet el, mivel a bíróság és a hitelezők ezt fogadták el, így nem változtathat rajta, és a 2015. 08. 10-én beadott záró bevallásokra (1508) sem nyújthat be önrevíziót. Kérdésünk az, hogy a magánszemély az szja-különbözetet (16% - 15 %) a 2016. évről leadott szja-bevallásában 2017. 05. 20-án visszakérheti majd? Válaszukat előre is köszönöm.

Felszámolás alatti számla áfabevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Felszámolás alatti cégtől kaptunk FAD-os - fordított adozású -, tehát áfát nem tartalmazó számlát. Több számla érkezett, árubeszerzésről szólnak, illetve mínuszos is van köztük, visszáru, másrészt jogos árreklamáció miatt (árat mérsékelték utólag). Hogyan kell ezeket szerepeltetnünk a saját áfabevallásunkban, mely sorokban kell közölni adatot? Tételes összesítőt érinti-e? Kérjük a kitöltésben az útmutatást , a visszáruzásra , és az árreklamáció miatti mínuszos számlára vonatkozóan is vonatkozóan. A választ előre is köszönjük.

Felszámolási eljárás során vásárolt ingatlan illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben online árverési rendszeren keresztül, ajánlattevés és ártárgyalás után megvételre kerül egy ingatlan egy felszámolás alatt álló cégtől, az adóhatóságnak joga van-e illeték-megállapítás szempontjából az ingatlan értékét újrabecsülni, és felülbírálni az adásvételi szerződést? Az online árveréseken az ingatlan igazságügyi szakértő által becsült értéke akár 40 százalékáért is megvásárolható az ingatlan kormányrendelet által szabályozott rendszeren belül, akár többszöri licit (pályázati) forduló után, ezért felülbírálhatja-e az adásvételi szerződést a NAV? Köszönöm válaszát.

Céltartalék felszámolónak Kérdés

Egy felszámolásra került cég céltartalékot képzett a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény 26. § (5) bekezdése szerint. Nincs ennyi pénze a felszámolás alatt lévő cégnek. Megteheti-e azt, hogy a pénztárba befizeti a szükséges különbözetet, és ezt adja át a kötelezően képzett céltartalék összegeként?

Hitelezőnek átadott ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolási eljárásban a felszámoló három alkalommal meghirdette az ingatlant a cégközlönyben, de nem volt rá érdeklődő. A felszámolási eljárás lezárásra kerül, és az el nem adott ingatlan a jelzálogos hitelező részére kerül átadásra a vagyonfelosztási javaslatban, 20 millió forint összegben. Kérdésünk az, hogy ebben az esetben ez ingatlanértékesítésnek minősül-e, és így a 20 millió forint után áfát is kellene felszámítani? (A cég az ingatlanértékesítésre az általános szabályokat választotta az adómentesség helyett.) Válaszukat előre is köszönöm.

Újabb cégtörlési rekord van mögöttünk Cikk

Újra csúcsra járatta a cégbíróság a vállalkozások törlését, amennyiben 5327 vállalkozást szüntettek meg Magyarországon áprilisban. Ez újabb cégtörlési rekordot jelent, az eddigi legrosszabb hónap 2015 szeptembere volt, amikor 5004 társaság jutott erre a sorsra. „Aggasztóbb azonban, hogy a cégalapítások száma még mindig stagnál” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vállalkozásból kivont vagyon – monacói illetőségű tag

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs