45 találat a(z) felmentési idő cimkére

Jubileumi jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy egyházi fenntartású intézményből nők kedvezményes nyugdíjával nyugdíjba vonuló esetén a jubileumi jutalom számításánál a 40 évbe beszámítható-e az az időszak, melyet a munkavállaló/közalkalmazott más szférából, vállalkozói szférából hozott? Tehát van vállalkozói szférából, munkaviszonyban eltöltött szolgálati idő 34 év, és van egyházi fenntartású intézményben – amelyre a munkaviszonyos és a Kjt. is vonatkozik – 6 év szolgálati idő. Jogosult-e a 40 évhez kapcsolódó jubileumi jutalomra? Egyébként az előzetesen eltöltött időt a besorolásnál beszámították. Vajon beszámít-e most is? És akkor ez a felmentési időnél is érvényes lesz-e? Mégpedig az alap 60 napos felmentési idő meghosszabbodik-e 6 hónappal? Válaszukat nagyon köszönöm!

Munkáltatói felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzem megszűnése miatt felmondtunk a dolgozóknak. A felmondási idő 90 nap, a felmondási idő felét ledolgozza a dolgozó, ami 2018. december 31-én telik le. Ez az utolsó munkában töltött napja, akkor kell kifizetni minden bérét a végkielégítéssel együtt. A felmentési ideje még 45 napig tart, tehát a munkaviszonya 2019. február 14-éig tart. Kérdésem az lenne, hogy hogyan kell eljárni a 2019-es béremelés kapcsán? Ez érinti-e a dolgozót? Mivel december 31-én a jelenlegi bérminimummal számolom el. Ha jól gondolom nem kell megadni a 2019-re vonatkozó minimálbért? A másik kérdésem, hogy a Tbj nyilvántartásból mikor kell kijelentenem? Megtehetem december 31-én február 14-ei dátummal, (mivel a munkaviszonya csak akkor szűnik meg), vagy pedig csak február 14-én jelenthetem ki? Nagyon szépen köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Ildikó

Öregségi nyugdíj igénylése a felmentési idő kezdő napjával Kérdés

A közalkalmazott 2019. május 15. napján betölti az öregségi nyugdíj korhatárt, munkaviszonya felmentéssel megszűnik. E nappal kezdődik a felmentési ideje, ami 2019. október 15. napjáig tart. A születésnapjától, azaz a felmentési idő kezdő napjától az új szabályokra figyelemmel az öregségi nyugdíj folyósítását is egyidejűleg kérheti majd? A felmentési idő öt hónapjára illetményben, egyidejűleg nyugdíjban is részesülne, a foglalkoztatási státusza pedig változna (nyugdíjas munkavállaló 05. 15-étől), jogszabály által lehetőség van minderre? Köszönöm válaszukat.

Munkáltatói felmondás átszervezés miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2001.06.01.napjától fennálló, határozatlan idejű munkaviszonyt 2018.09.13-án a munkáltató megszünteti. A felmondási idő alatt a dolgozó munkájára a munkakör megszűnése (átszervezés) miatt nem tart igényt a munkáltató, ezért az időarányosan még járó szabadság természetbeni kiadása után a munkavállalót felmenti a munkavégzési kötelezettség alól. Hogyan kell kiszámítani az időarányosan még járó szabadságos napokat, ha a dolgozó a 30 nap éves szabadságából a felmondás időpontjáig 1 napot vett ki? Mikor kell elszámolni és kifizetni a végkielégítés, illetve a szabadságos napokra és felmentési időre járó távolléti díj összegét? Válaszát köszönöm!

Díjazás felmentés ideje alatt (a felek megállapodása alapján) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jogszerűen kiköthető-e a munkaszerződésben az, hogy amennyiben a munkáltató működési körben felmerült okból előreláthatóan hosszabb idő keresztül (pl. 6 hónapig) nem tud munkát adni a munkavállalónak, felmentheti a munkavégzés alól, azzal, hogy a munkavállalót a felmentés ideje alatt alapbérként mindössze a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összege illeti meg? Tisztelettel.

Kttv. szerinti munkaviszony megszüntetése, esetleges áthelyezéssel Kérdés

Kormánytisztviselőként foglalkoztatott ugyanazon a munkahelyen másik területre történő áthelyezési kérelmet nyújtott be. Az adott munkakörében elvégzett feladatai miatt azonnali áthelyezése nem megoldható. Kötelező-e hozzájárulni a jelenlegi terület vezetőjének a dolgozó kéréséhez, vagy a munkakörben elvégzett feladatainak az új dolgozó betanításához szükséges időszakhoz kötheti-e az áthelyezési kérelem elfogadását? Amennyiben igen, annak van-e időkorlátja (például 2 hónap stb.)? Ha a munkavállaló nem fogadja el, hogy az áthelyezési kérelmét elutasítják, és lemond kormánytisztviselői munkaviszonyáról, a felmentési időszakban történő táppénzes időszaka beleszámít-e a felmentési időbe? Válaszukat előre is köszönöm.

Felmentési idő alatti munkavaégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalkalmazottként foglalkoztatott munkavállaló február 27-étől március 20-áig szabadságon van. Március 21-étől június 5-éig úgynevezett "sétáló idejét" tölti, és június 6-ától nyugdíjas lesz. Kérdésem az lenne, hogy a szabadsága idején és a "sétáló idő" alatt végezhet-e másik munkáltatónál munkát, lehet-e egyszerűsített foglalkoztatott?

Kormánytisztviselőként nyugdíjba vonulás Kérdés

Kormánytisztviselőként 2018. június 6-án töltöm be a rám vonatkozó korhatárt, és ekkor lesz meg a 40 év szolgálati időm is. Kérdésem: mennyi a felmentési idő, és mennyit kell ledolgozni? A 40 év munkaviszony kapcsán jár-e valamilyen jutalom és esetleg pótszabadság?

Jár a szabadságmegváltás a felmentési időre Cikk

Jár-e szabadságmegváltás a felmentési idő azon tartamára, amelyre a munkáltató saját belátása szerint mentesítette a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól? A munkavállaló szerint igen, a munkáltató szerint nem. A bíróság eldöntötte.

Nők 40 éves nyugdíja előtti felmentési idő Kérdés

2018. 03. 30-ától jogosult vagyok a nők 40 éves nyugdíjára. Pedagógusként dolgoztam végig a 40 évet. 2017. 07. 30-tól szeretném igénybe venni a 8 hónap felmentési időt. A probléma abból adódik, hogy a 2017/2018-as tanévben lesz egy érettségiző osztályom, akiket nem szeretnék abba a helyzetbe hozni, hogy a vizsga évében 4 hónapig távol legyek. (Osztályfőnök vagyok, és matematikát tanítok.) Kérdésem: lenne-e arra lehetőség, hogy a nyolc hónap felmentési időt végig dolgozzam, de csak félállásban? Ez szerintem a tanulók érdekeit szolgálná, és ugyanaz, mintha 4 hónapot dolgoznék, négyet pedig nem.

Felmentési idő alatt jár-e szabadság? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk elérte a „nők 40” jogosultsági korhatárt és úgy döntött, hogy él is vele. Mi egy egyházi pedagógiai intézet vagyunk, ahol olyan kollégák dolgoznak, akik azelőtt a közszférában tevékenykedtek, ezért nehezen tudnak azonosulni az Mt. szabályaival. Kolléganő esetében is pont ez a helyzet, mivel nagyon szeretné a Kjt. által előírt felmentési időt igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy minimum 6 hónap felmentési idő járna neki, így majd 2018 februárjában menne el nyugdíjba. Az intézet vezetője úgy döntött, hogy alkalmazzuk az Mt. 146. §-ában foglaltakat és adjuk meg számára a 6 hónap időtartamot. Ezzel nincs problémám, azonban azon elgondolkodtam, hogy 2018-ra jár-e neki időarányos szabadság, hiszen nem végez munkát? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K.A.

Nők 40 nyugdíj miatt felmentési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. október 1-jétől igénybe szeretném venni a nők számára elérhető (40 év ledolgozott év) öregségi nyugdíjat. Kérdésem, jár-e felmentési idő? Jelenlegi munkahelyemen 2011. február óta dolgozom. Várom válaszukat.

Felmentési idő nyugdíjazás miatt közalkalmazotti munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem 1954.07.05-én született, a reá érvényes nyugdíj korhatár 62 év 183 nap. Tehát 2018. január 05-én válik öregségi nyugdíjassá. Közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozik, 2004. májustól. A kérdésem az, hogy jár-e felmentési idő és azt mikortól kell számolni? Válaszát előre is köszönöm.

Felmentési időre járó távolléti díj számítása és igazolások kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatói felmondás esetén a felmentési időre járó távolléti díj számítása hogyan történik? A dolgozónak 03.31-ével felmondott a munkáltató, a felmondási idő 35 nap, így 05.05-én szűnik meg a munkaviszonya. A teljes felmondási időre felmentették a munkavégzés alól. (Havi alapbéres munkavállaló bruttó 295 ezer forint fizetéssel.) Az utolsó munkában töltött naptól (03.31.) számítva 5 munkanapon belül le kell számfejteni a távolléti díját a felmentési időre, és ki kell adni az igazolásokat? Az áprilisi távolléti díj a havi alapbére? Május 5-éig 4 munkanap van ,jól gondolom hogy a havi alapbér/munkanapok számával, és szorozva 4 munkanappal (295.000/ 22 m.nap * 4 m.nap) ? A munkaviszonyról az igazolásokat kiadhatóm április elején, hisz a biztosítási jogviszony májusban szűnik meg, és erre az időszakra ugye távolléti díj illeti meg, amit előre le kell számfejtenem? Köszönöm!

Felmentési idő, szabdság megváltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló felmondott, de a munkáltató elengedte a 30 napos felmondási idejét, maradt neki 7 nap szabadsága. Ez kiadható a felmondási idő tartama alatt, vagy ki kell fizetnie a 7 napot szabadság megváltással? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa önellenőrzése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close