227 találat a(z) felújítás cimkére

Egyéni vállalkozó által bérbevett ingatlan felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó a bejelentett lakcímét használja az egyéni vállalkozás székhelyeként. Most a lakást felújította. Úgy gondolja, hogy a teljes felújítási költséget elszámolja, mint egyéni vállalkozó. Arra hivatkozik, hogy a barátnőjénél lakik, és a saját lakását csak az egyéni vállalkozás székhelyeként használja, azonban a bejelentett lakcíme a szóban-forgó lakásban van. Elszámolhatom-e a teljes költséget költségként az egyéni vállalkozásában? Illetve a felújítást értékcsökkenésként kellene elszámolnom? Válaszát köszönöm.

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég a telephelyén álló üzemi csarnokon felújítást végez. Az ehhez szükséges anyagokról, munkadíjról érkeznek a számlák. Feloldható felújításra a lekötött fejlesztési tartalék? Válaszát előre is köszönöm!

Lakásvásárlás munkásszálló céljára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbi kérdésre. A vállalkozás lakást szeretne vásárolni munkásszálló céljára. A munkásszállót azok a munkavállalók vehetnék igénybe, akik a munkahelyüktől 100 kilométernél távolabb laknak. Egyértelmű, hogy a lakásvásárlásra és -felújításra fordított anyag-, illetve kivitelezői számlákból az áfa nem vonható le. A lakásrezsi áfája levonható? Terheli a a céget más adókötelezettség (például szja, vagy eho)? A munkavállalók részére a lakhatás ingyenes lenne, a cég a rezsiköltséget sem téríttetné meg. Ebben az esetben a munkavállalókat terheli adókötelezettség? Köszönöm válaszát.

Számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: Egy hatmillió forint könyv szerinti értékű irodán a következő munkát végezték el 2014 októberében: irodaház régi sérült, hiányos mennyezeti szigetelésének eltávolítása, a padlásba épített lámpatestek leburkolása, leszigetelése, a padlásfelület hőtükörfóliával történő lezárása és a szigetelés elhelyezése. A munka nettó értéke 285 ezer forint. Az irodaházat a tavalyi év során vásároltuk, és idén januárban történt az üzembehelyezés. Az anyagköltség nettó értéke 143 ezer forint. A kérdésem az, hogy a szóban forgó anyagköltség és munkadíj karbantartásnak minősülhet-e vagy felújításként kell könyvelni? Köszönöm a választ.

Nyaraló-felújítás áfakérdés Kérdés

Magánszemély tulajdonában levő nyaraló a cég telephelyeként van bejegyezve. A nyaralón elvégzett felújítás áfája részben, vagy egészben levonható-e? Köszönöm a választ!

Felújítás vagy karbantartás? Adóbírság lehet a vége, ha téved Cikk

A látszólag egyszerű kérdés megválaszolása gyakran nem is olyan könnyű. A gyakorlatban számos „határeset” merülhet fel, amelyek nem könnyítik meg a könyvelők dolgát. A cég adóalapjára is hatással bíró döntéshez egy esettanulmányon keresztül igyekszünk segítséget adni.

Áfa-megosztás lakóingatlanból átminősített iroda esetén. Kérdés

Kérem, hogy az alább példa esetén mutassa be, hogy hogyan kell az áfa-megosztást értelmezni átminősített ingatlan esetében? 1. Vállalkozás telephely, üzleti célra öt éve lakóingatlan-udvar-gazdasági épület besorolású ingatlant vásárolt például 20 millió forintértért. Kizárólagosan üzleti célra használja, az úgynevezett lakórészt bemutatóteremnek, irodának, az udvart és gazdasági épületeket raktárnak. 2. A vásárlás évében kifesteti a bemutatótermet, irodát 300 e forintért, az áfát nem helyezi levonásba. (Esetleg levonhatta volna?) 3. Ugyanekkor a gazdasági épület tetőszigetelését megcsináltatja, 400 ezer forint + áfa összegért, az áfát levonja az áfatörvény 259. § 12. pontja alapján. 4. A vásárlást követő évben a földhivatalnál kezdeményezte az ingatlan átminősítését iroda-udvar-gazdasági épületté. Megtörtént az átminősítés. 5. Jövőre (tehát a vásárlást követő 6. évben) az iroda felújítását tervezi mintegy 3 millió forint + áfa értékben. 6. Hogyan alakulna az áfa-megosztás, ha mondjuk tíz év múlva (a vásárlástól számított 15. évben) eladná az ingatlant 24 millió forint + áfa összegért? (És addig a felsoroltakon kívül más felújítást nem végezne.)

Idegen ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi magánszemélyek tulajdonában álló kft. irodája egy budapesti lakásban működik, amelyet a kft. belföldi magánszemélyektől bérel. A bérleti jogviszony határozatlan időre szól, és jelenleg már több mint 10 éve tart. A bérleti szerződés lehetővé teszi, hogy a kft. az irodaként használt lakást szükség esetén felújítsa. Ezzel kapcsolatban a következő kérdésekben kérem a segítségüket. 1.) Idegen ingatlanon végzett beruházásnak minősül-e, ha a kft. a lakásban a.) kicseréli az egyik WC-kagylót, b.) fix klímaberendezést telepít, c.) mobil klímaberendezést telepít, d.) redőnyt és szalagfüggönyt szerel fel? 2.) Ha ezek idegen ingatlanon végzett beruházásnak minősülnek, akkor tudomásunk szerint ezekre a beruházásokra a kft. nem igényelheti vissza az áfát, és értékcsökkenést kell rájuk elszámolnia. Kérdésünk erre az értékcsökkenésre vonatkozik: a.) Igaz-e, hogy 100 ezer forint értékig egy összegben leírhatók, 100 ezer forint feletti érték esetén pedig évi 6 százalékos leírási kulcsot kell alkalmazni? b.) Itt a 100 ezer forintos értékhatár a nettó vagy a bruttó értékre vonatkozik? 3.) Az 1. pontban felsorolt beruházások esetén, ha ezek idegen ingatlanon végzett beruházásnak minősülnek, a kft. végezheti-e ezeket a beruházásokat a korábbi években elkülönített fejlesztési tartaléka terhére? Továbbá ezeknél a beruházásoknál a kft. alkalmazhatja-e a Tao törvény 7. § (1) bekezdés (zs) pontjának előírását az adózás előtti eredményének csökkentésére?

Bérelt ingatlant újít fel? Ráfizethet, ha nem figyel ezekre a szabályokra! Cikk

Visszaigényelhető-e a bérelt ingatlanon végzett felújítás költségeinek áfája? Milyen adókövetkezményei vannak annak, ha bérleti idő lejárta után bérbeadó nem fizet a felújításért? Több adótörvény szabályait foglaltuk össze.

Idegen ingatlanon végzett felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy idegen ingatlanon végzett felújítást hogyan kell elszámolni és az áfa előzetesen levonható-e? A kft. által bérbevett ingatlannak a kft. tagok (összesen négyen) a tulajdonosai. Az ingatlan a kft. székhelye és egyben munkahelyként is funkcionál. A székhelyen történik minden tevékenység. A kft. az ingatlanra vonatkozóan bejelentést tett a NAV-nak, hogy általános szabályok szerint adózik az ingatlan után. Ezt azért tette meg, mert a kft. tulajdonában van két garázs, amit már több éven keresztül a kft. ad bérbe. Segítségüket köszönöm: Margit

Társasági adó Kérdés

Tisztelt Cím! Ingatlanvásárlás esetén - amennyiben az ingatlanvásárlás 2013. évben történt - az ingatlan üzembe helyezése 2014.01.10.-én, az ingatlan felújításáról szóló számla teljesítési időpontja 2014.01.10., az ingatlan felújításáról szóló számlát 2014.01.10-ével kell az ingatlanra aktiválni, vagy 2013.évben szerepelhet az ingatlan bekerülési értékében a nem számlázott szállítóval szemben, amennyiben 2013. évre kizárólag előlegszámlát kaptunk, a felújításról szóló számla teljesítés időpontja 2014.01.10.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem a szíves szakértői véleményét. Bérelt ingatlanon felújítást végeztünk. A szerződés nem tért ki rá, hogy mi történik vele a bérleti jogviszony megszűnése után. Most a bérbeadó felmondta a szerződést és nem tart igényt az általunk elvégzett fejlesztésekre, egyáltalán nem hajlandó téríteni a ráfordításainkból. A nyilvántartási értéket selejtezésként vagy terven felüli értékcsökkenésként kell kivezetni? Amennyiben terven felüli értékcsökkenés, akkor az adóalapot meg kell növelnem, mint ha saját döntésem alapján történne a kivezetés, pedig erre, számunkra nagy veszteséggel járó külső körülmény miatt kerül sor. Válaszát előre is köszönöm.

Telephely utólagos hőszigetelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Telephelyünket utólagosan hőszigeteltük és ablakokat cseréltünk. Úgy gondolom, hogy az épület értékét növelem, de.. mindezt pályázat keretében tettük. A pályázat intenzitásának megfelelően oldom fel a halasztott bevételt. Megtehetem-e, hogy készítek egy külön nyilvántartást ami alapján ki tudom számolni a feloldható halasztott bevételt, vagy magán a nyilvántartáson látszódjon? Két soron számoljam az értékcsökkenést? (50 évig vezetgetem a pályázat miatt.) Jobban tetszene, ha karbantartásként könyvelhetném.

Áfa Kérdés

Egy kft. lakóházat vásárolt, melyet vendéglátó egységgé (kocsma) átminősíttetett. A felújításhoz használt anyagok áfatartalmát levonta és visszaigényelte. A kocsma csak egy évig működött, majd a későbbiek során bérbeadta tárgyimentesen, mivel a bérbeadásra nem jelentkezett be áfakörösnek. A fenntartási költségek (áram, vízdíj) áfatartalmát levonásba helyezheti? Mi a helyzet, ha értékesíti az épületet áfakörös társaságnak, vagy magánszemélynek?

Ennyibe került az adófizetőknek a külhoni templom-felújítás Cikk

Mennyibe kerül az adófizetőknek a külhoni templom-felújítások támogatása? – kérdezte az emberi erőforrások miniszterét Kolber István független országgyűlési képviselő. Kérdésére Doncsev András államtitkár írásban válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close