224 találat a(z) felújítás cimkére

Lakásépítési áfa: ma elfogadták, de máris változtatnának Cikk

Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre.

Vállalkozás tulajdonában lévő ingatlan felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem szövetkezeti ház megnevezéssel társasági ingatlant vásárolt hitel segítségével. A kft. tulajdoni hányada 1/1. Jól gondolom-e, hogy mivel "ház" megnevezéssel van a tulajdoni lapon, a közművek áfáját levonásba helyezhetem, de a javítások, felújítások, beruházások áfáját viszont nem? Válaszát előre is köszönöm.

Mezőgazdaságban használt fóliasátor értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozó fóliasátrának és üvegházának értékcsökkenését milyen leírási kulccsal számolhatjuk? Önálló támrendszernek minősülő mezőgazdasági építménynek számít? Ha a fóliát cserélni kell, akkor a fóliasátor értékét növelni kell, vagy elszámolható egyszerű anyagköltségként a vásárolt fólia? Ugyanez a kérdés üvegház esetén. Ha kitört üveget kell cserélni, akkor egyszerű karbantartásról van szó, és nem felújításról, ugye? Nagyon köszönöm válaszát!

Bérelt ingatlanon végzett felújítás civil szervezetnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nonprofit szervezet (társadalmi szervezet) irodát bérel, és azon jelentősebb összegű felújítást végzett. Az a kérdés, hogy kötelező-e, mint a vállalkozásoknál, bérelt ingatlanon végzett beruházásként elszámolni, és értékcsökkenést alkalmazni? (Nyilván az 6 % tao szerinti érték itt nem lehet kötelező, hiszen a társaság az irodát a szervezet cél szerinti tevékenységéhez használja.) Ráadásul a feladat támogatásból valósult meg, ezért felmerülhet a halasztott bevételként történő támogatás-elszámolás is. A kérdés az lenne, hogy mindezektől nem lehetne-e – mivel nonprofit szervezetről van szó – az irodára történt ráfordításokat, mint közhasznú tevékenység költségét elszámolni, mivel a fenti dolgok (amortizáltatás, bevétel-elhatárolás) ebben az esetben közgazdaságilag (és nem utolsó sorban megbízható és valós kép szempontjából) nehezen értelmezhetőek. Köszönettel és üdvözlettel: Löffler Andrés

Bérbeadott ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft., amely az ingatlan-bérbeadást adókötelessé tette, az ingatlanértékesítést pedig nem, vásárolt egy ingatlant 2012. évben, melyet bérbe is adott, amiről áfát tartalmazó számlát állított ki. 2014. évben tetőtérbeépítés történt, melyhez kapcsolódó felújítási számlák áfáját visszaigényelte (tekintettel arra, hogy bérbeadási céllal tartotta az ingatlant). 2015. augusztusban lejárt a bérleti szerződés, és úgy döntött a kft, hogy értékesíti az ingatlant. Kérdéseim: – Mivel az ingatlanértékesítést nem tette adókötelessé, az értékesítéskor áfamentes számlát állít ki? – A teljesítés dátuma a birtokbaadás napja lesz? (Több részletben kerül kifizetésre az ingatlan vételára, de a birtokbaadás az utolsó részlet kifizetésekor fog megtörténni.) - Kell-e az ingatlan felújításához kapcsolódó beszerzések áfáját utólagosan korrekciózni? Ha igen, hogyan, és mely időpontban? Köszönettel.

Felújítás vagy karbantartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Raktárépületünk nagyobb esőzéskor beázott, emiatt javításra szorult. A vállalkozó számlája csapadékvíz elleni szigetelés felújítási munkáiról szól. Ez felújításnak vagy karbantartásnak minősül? Rá kell aktiválni, vagy elszámolható költségként (nettó 1,3 millió forint). Köszönöm.

Termőföld és hozzákapcsolódó épület ingyenes használata Kérdés

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: Ügyfelünk, egy áfaalany gazdasági társaság (kft.) az ügyvezető tulajdonos (magánszemély) tulajdonában levő tanyát felújította. A használat szívességi használattal történt. A kft nem fizetett a használatért. Az épületen jelentős felújítás történt, amely még nem fejeződött be, és termelési célú tárgyi eszközöket, továbbá fűnyíró traktort is beszereztek. Az ingatlant falusi turizmusként is szeretnék működtetni a későbbiekben. Az ingyenes használat elfogadható-e ez esetben? A beruházási költségek elszámolhatók-e, a beruházás áfája levonásba helyezhető? Mi lenne a helyes megoldás? A beruházás már az előző adóévben elkezdődött, és a 2014. évi beszámolót, bevallást már benyújtottuk.

Felújított használt autó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: Egy cég működésképtelen, illetve felújításra szoruló gépjárműveket vásárolna, melyeket felújítás után értékesítene. Kérdéseink ezzel kapcsolatban az alábbiak lennének: a megvásárolt gépjárművet ebben az esetben át kell-e íratni a cég nevére? Engedélyhez kötött ez a tevékenység? Áfa szempontjából hogyan adózi? (Legtöbb esetben magánszemélytől vásárolnának forgalomból kivont, illetve forgalomban lévő gépjárművet.) Van-e különbség a kettő között elszámolás, adózás szempontjából? Segítségüket előre is köszönjük.

Alapítvány létrehozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alapítványt kíván létrehozni. Hol kell nyilvántartani, hogyan kell könyvelni az alapítói vagyon rendelkezésre bocsátását? Hogyan kell könyvelni az alapítással kapcsolatos egyéb költségeket? A kft. bérel egy irodát az alapítvány számára és ott 1 millió forint értékben felújítást végez. Ezt hogyan szükséges könyvelni?

Saját tulajdonú ingatlanon végzett felújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft., amely saját tulajdonú ingatlanon végez felújítást, melynek áfáját levonásba helyezné. Mivel a cég működése a lakóingatlan felújítását követően, illetve a használatba vételi, és egyéb engedélyek megszerzése után tud csak megkezdődni, ezért eddig nem jelentettük be telephelyként a lakóingatlant (mivel jelenlegi állapotában üzemképtelen), a cég székhelye egy másik ingatlan alatt található. Én a telephely bejelentésének időpontját a használatba vételi, és egyéb szükséges engedélyek kiadásához kötném. Megtagadhatják az áfalevonási jogot, ha a felújítandó lakóingatlan (üzemképtelen állapotában) nincs bejelentve telephelyként? Nagyon köszönöm a segítségét!

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy lakást bérel, amit irodaként használ (lakáscélra nem használjuk). Megérett a felújításra és a kérdés az lenne, hogy a beruházásra fordított összeg áfatartalmát vissza lehet-e igényelni? Levonható-e a beruházás áfája, és ha igen, akkor az áfatörvény mely paragrafusa alapján? Köszönöm!

Beruházás vagy felújítás Kérdés

Egy kft. a telephelyére vezető útra salakot vásárolt, amellyel a már birtokában lévő utat javította. Ez beruházásnak minősül-e vagy elszámolható karbantartási, javítási költségként?

Egyéni vállalkozó által bérbevett ingatlan felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó a bejelentett lakcímét használja az egyéni vállalkozás székhelyeként. Most a lakást felújította. Úgy gondolja, hogy a teljes felújítási költséget elszámolja, mint egyéni vállalkozó. Arra hivatkozik, hogy a barátnőjénél lakik, és a saját lakását csak az egyéni vállalkozás székhelyeként használja, azonban a bejelentett lakcíme a szóban-forgó lakásban van. Elszámolhatom-e a teljes költséget költségként az egyéni vállalkozásában? Illetve a felújítást értékcsökkenésként kellene elszámolnom? Válaszát köszönöm.

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég a telephelyén álló üzemi csarnokon felújítást végez. Az ehhez szükséges anyagokról, munkadíjról érkeznek a számlák. Feloldható felújításra a lekötött fejlesztési tartalék? Válaszát előre is köszönöm!

Lakásvásárlás munkásszálló céljára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbi kérdésre. A vállalkozás lakást szeretne vásárolni munkásszálló céljára. A munkásszállót azok a munkavállalók vehetnék igénybe, akik a munkahelyüktől 100 kilométernél távolabb laknak. Egyértelmű, hogy a lakásvásárlásra és -felújításra fordított anyag-, illetve kivitelezői számlákból az áfa nem vonható le. A lakásrezsi áfája levonható? Terheli a a céget más adókötelezettség (például szja, vagy eho)? A munkavállalók részére a lakhatás ingyenes lenne, a cég a rezsiköltséget sem téríttetné meg. Ebben az esetben a munkavállalókat terheli adókötelezettség? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tisztelt Szerkesztőség!

Verbai Tamás

jogász

Köztartozásmentes adatbázis

Verbai Tamás

jogász

Ügyvédi iroda – letéti költségek továbbterhelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close