360 találat a(z) eredménytartalék cimkére

Tagi hitel és negatív eredménytartalék Kérdés

Üdvözlöm. Kérdésem igen rövid. Van-e rá lehetőség valamilyen könyveléstechnikai módon, hogy egy kft. negatív eredménytartalékát ellensúlyozza a meglévő tagi hiteleivel? Vagy ez is elengedésnek minősülne, és akkor van ajándékozásiilleték-kötelezettség? Köszönöm.

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy mi a könyvelési menete és adózása az osztalékelőlegnek és az elfogadott beszámoló szerinti osztaléknak? Továbbá, ha tárgyévben osztalékelőleget fizet ki a jogszabálynak megfelelően a cég, akkor ha a beszámoló készítésénél kiderül, hogy nincs fedezet rá, vagyis a tárgyévi eredmény mínusz lett, de van eredménytartalék. Ebben az esetben vissza kell fizetni az osztalékot. A nettó összeget befizetik a tagok és az aktuális kifizetési hónap szerinti 08-as bevallást önrevíziózom?

Jegyzett tőke emelése eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (egy kft.) a szabad eredménytartaléka terhére emelni tervezi a jegyzett tőkéjét. Ezt követően a társaság 100 százalékos üzletrészét értékesíteni szándékozik magánszemélyek részére. A döntéshez szeretnénk tisztában lenni az események adózási következményeivel. 1. Az egyszemélyes kft. jelenlegi jegyzett tőkéje 10 millió Ft, eredménytartaléka 90 millió Ft. Ha ennek terhére a jegyzett tőkét felemeljük 100 millió Ft-ra, majd később a teljes üzletrészt értékesítjük 150 millió Ft-ért, akkor mi után kell szja-t fizetni, ha a 10 millió Ft-os jegyzett tőke bekerülési értéke is 10 millió Ft volt a magánszemélynél? Ha a következő tulajdonosok később meg szeretnék szüntetni végelszámolással a céget, és a társaság vagyona ekkor 200 millió Ft lesz, akkor az adó alapja az ő esetükben az értékesítés és a szerzés összegének különbözete, azaz 50 millió Ft lesz? Vagy náluk is hatása lesz az eredménytartalékból történő jegyzett tőke-melésnek? 2. Ha nem emelünk jegyzett tőkét, hanem 10 millió Ft jegyzett tőkével és 90 millió Ft eredménytartalékkal adjuk el a céget ugyanígy 150 millió Ft-ért, akkor milyen összeg után kell az szja-t megfizetni? Illetve mi után kell az adót fizetni az új tulajdonosoknak, ha később 200 millió Ft vagyonnal végelszámolják a céget? A 150 millió Ft szerzési értéket figyelembe véve csak az 50 millió Ft "tényleges jövedelmük" után vagy a 90 millió Ft átvett eredménytartalék után is adózniuk kell? Válaszát nagyon köszönöm.

Beltag elhalálozása Kérdés

Bt. beltagja 5 millió kölcsönt vett fel a saját társaságából, de nem tudta visszafizetni, mert közben meghalt. Kérem tájékoztatásukat adózási, illetve könyvelési szempontból, amennyiben a házastárs, illetve 2 gyermeke megörökli az üzletrészt, illetve ha a bt. lemond a követelésről, ugyanis az örökösök nem tudják visszafizetni. A házastárs is kültag volt eddig a bt.-ben. Eredménytartalékkal szemben kivezethető a követelés? A bt.-nek, illetve az örökösöknek milyen adó, tb-kötelezettsége keletkezik, ha folytatják a bt. működését, illetve ha megszüntetik?

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2016-ban alakult vállalkozás, a 2016-ban keletkezett nyereségéből képezhet-e fejlesztési tartalékot? Figyelembe kell-e venni a fejlesztési tartalékra vonatkozó feltételeket? Lehet-e emiatt negatív az eredménytartalék összege a 2016-os beszámolóban?

Osztalékelőleg fizetése 2017. évi eredmény terhére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e 2017. május 31. előtt osztalékelőleget (ami majd csak 2018-ban válik osztalékká) fizetni a 2017. évi várható eredmény terhére, vagy az ebben az időszakban (2017.01-05. hónapokban) kifizetett előleget kötelező a 2016. évi adózott eredmény és az eredménytartalék terhére elszámolni? Válaszát előre is köszönöm: Zsuzsa

Evás kft. törzstőke emelése eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás kft. eddig minden évben kivette a teljes nyereséget osztalékként, így nem rendelkezik eredménytartalékkal. A kötelező törzstőkeemelést a 2016. évi nyereségből kívánja megtenni, ami viszont értelemszerűen csak a 2017. évi mérlegben jelenik meg eredménytartalékként. A kérdésem, hogy ez esetben a 2016. év lezárást követően a törzstőke emeléshez kell-e egy 2017. évi közbenső mérleget is készíteni, amiben az eredménytartalék soron szerepel a szükséges összeg? Ez akár az egyszerűség kedvéért 2017.01.01. fordulónappal is történhet? Vagy a 2016.12.31. szerinti mérlegben szereplő adózott eredmény alapján is megemelhető a törzstőke? Evás egyszemélyes kft. esetén is kell a NAV felé K71 bevallást kitölteni a törzstőkeemelésről? Válaszát előre is köszönöm!

Itt a határidő! Kérdések és válaszok a kötelező törzstőkeemelésről Cikk

Tavaly tavasszal, az utolsó pillanatban döntött arról az Országgyűlés, hogy 2017. március 15-éig még 1 év haladékot ad az olyan vállalkozásoknak, akiknek a törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a törzstőkeemeléssel kapcsolatban.

Kiva – tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2016. évben társasági adó alanya. A nyereségét eredménytartalék képzésére fordítja. A 2017. évben kiva adózási formát választ, majd ezt követően eredménytartalék igénybevételével megemeli a jegyzett tőkét. Ez esetben a tőkeemelés értéke csökkenti a 2017. évi kiva- alapot? Köszönettel.

Bt. 2017.01.01-től katás, eredménytartaléka 11 millió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. 2017.01.01-től a kata alá szeretne bejelentkezni. Kérésem, hogy ki kell-e osztalékként fizetni az eredménytartalékban lévő 11 milliót és a 2016 évi 2 millió eredményt? Ha igen, akkor hogyan fog 2017-ben adózni az osztalék, amit a taggyűlés 2016-ra jóváhagyott? A beltag fog a kata alá bejelentkezni. Hogyan kell 2016. évi zárást elkészíteni? Hogyan kell kontírozni a záró tételeket? Sajnos ebben még kezdő vagyok. Segítségüket előre is köszönöm.

Eváról katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy evás bt., mely jelenleg kettős könyvvitelt vezet. A 2017-es adóévtől szeretne katába átlépni. A tavalyi évben keletkező nyereség nem lett osztalékként könyvelve, mert egy tervezett beruházás miatt az ügyvezető a cégben kívánta hagyni a pénzét. Az lenne a kérdésem, hogy most kiveheti-e osztalékként az eredménytartalékban lévő összeget, hiszem evában már leadózta? Az idei éves eredményét szintén kiveheti 2016-ban? Akkor jól gondoljuk, hogy neki nem lehet eredménytartaléka, és áttéréskor nincs osztalékot kiváltó adója? Köszönöm: JT

Átalakulás bt.-ből kft.-vé Kérdés

Kedves Szakértő! Egy bt. kft.-vé alakul át, ennek kapcsán milyen számviteli és adózási teendők vannak? Tőkét eredménytartalékból emelne. Ugyanez a vállakozás áttérne a kivára. Ebben az esetben a tőkeemelés kivaalapot csökkentene-e? Folytatható-e a régi könyvelés, vagy le kell zárni, és átalakuláskor újranyitni? Köszönöm válaszát.

Osztalékadót kiváltó adó-, eredménytartalék-megszűnés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016. évi beszámoló alapján a bt.-nek eredménytartalékban még taós időszakból 8 millió forintja van. A 2016. évi vesztesége (evás) -1000 eFt. Az eszközök nettó értéke 1000 eFt, mennyi osztalékadót kiváltó adót fizet? 2017.01.01-től áttér katára, ahol bevételi nyilvántartást vezet. A bt. jövője bizonytalan. Amennyiben végelszámolással szeretnének megszűnni 2017. év végén, akkor megszűnik a kata adóalanyiság, és a társasági adó alá kerül ismét "V. A" alatt jelzéssel. Mi történik az eredménytartalékkal? "Cipelik tovább"? Úgy gondolom, nem, hiszen az már leadózott vagyon. Vagy ismét meg kell fizetni a 15 százalékos szja-t és 14 százalékos ehót, ha osztalékként kiveszik az eredménytartalékot? Nyitómérlegben mit kell szerepeltetni az eredménytartalékban? Másik kérdésünk, hogy szükséges-e könyvvizsgálat a nyitáshoz? Ennek van határideje? Segítő válaszát köszönjük.

Betéti társaság katára való áttérése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Betéti társaság 2017. I.1.-től katára szeretne áttérni. Bel- és kültagját jelenti be a kata hatálya alá. A bt.-n kívül mindkettőnek van főállása. 2016. évben a bt. eredménytartaléke 6 millió forint. A 2016. évi zárásakor a 2016. évi adózás előtti eredmény várhatóan 1,2 millió forint körül alakul. Az szeretnénk megkérdezni, hogy az eredménytartalékot hogyan lehet elszámolni. Az eredménytartalék nagyobbik része lekötött betétben a bankszámlán van. Ezt az összeget a tagok (bel- és kültag) mikor tudják felvenni. Segítségüket előre is köszönjük.

Osztalék utáni adót kiváltó adó Kérdés

Bt. 2017. 01.01-től a kata szerinti adózást szeretné választani. Saját tőkéjében jelentős tőketartalék található, amit szőlőültetvény-telepítésre kapott 2004-ben. Kérdésem az, hogy az osztalék utáni adót kiváltó adó számításánál a tőketartalékot figyelembe kell-e venni? A Sztv. a tőketartalékból eredménytartalékba történő átvezetések jogcímeit tartalmazza, csak a törvényben meghatározott esetekben lehet átvezetni eredménytartalékba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakás használata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Efo gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs